Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ivan Trojan v černé komedii o jednom neobyčejném dni obyčejného normalizačního úředníka, který v opilosti podepsal Chartu 77, a díky tomu se stal hrdinou proti své vůli... Píše se rok 1980. Richard v opilosti a spíše omylem podepsal Chartu 77 a od té doby se mu problémy a smůla doslova lepí na paty. A dnešek je vrcholem všeho! Odpoledne ho čeká návštěva u zubaře a trhání osmiček, což je něco, čeho se upřímně děsí. Než na to ale dojde, prožije celou řadu mnohem větších katastrof, proti kterým je trhání zubů učiněná legrace. Uzávěrka v práci, vdavekchtivá kolegyně, která prostě nepochopila, že šlo jen o flirt, šéfovo ultimátum ohledně odvolání podpisu Charty, doma prasklá stoupačka skrývající starou zrezivělou pistoli, nečekané otcovství patnáctiletého syna, které má vzít na sebe, a k tomu všemu všudypřítomný stín estébáka, který na něj byl nasazen. Prostě den blbec se vším všudy, kvůli kterému může buď přijít naprosto o vše, nebo díky kterému může konečně najít sám sebe! (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

kareen 

všechny recenze uživatele

Chudák dobrák Richard, to jak se celý den brodil ve sračkách, doslova i obrazně, bylo leckdy víc k pláči než k smíchu a Ivan toho hrdinu proti své vůli zahrál tak přesvědčivým způsobem, že jsem s ním soucítila až na doraz. I přes ty nánosy hořkosti, bylo přesto dost osvěžující vidět takto vážné téma zpracované s nadhledem i humorem, to u našich režisérů i scénáristů není zas taková samozřejmost a proto bod pro ně, hlavně Jiří Srach mi byl vždycky sympatický. Jinak já jsem tu dobu nezažila, ale jestli se skutečně pracovalo, či vlastně nepracovalo až takovým způsobem, tak potěš koště. A souhlas s Malarkeym a Enšpíglem, tohle by si skutečně zasloužilo jít do kin více, než leckterá letošní blbina. ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Znovuzrozený Epstein dokázal vyplodit spolu s lehkou režií Jiřího Stracha nejlepší český film tohoto roku. Ano kvalitními snímky u nás rok 2014 opravdu nehýřil, ale i přes to je tato normalizační komedie o zmatkářskému úředníkovi světlou vlaštovkou mezi těmi "skvosty" , co naší tvůrci s klidnou duší pouští v kinosálech. O to víc mě překvapuje, že se tento snímek vysílal pouze na domácích obrazovkách. Má totiž všechny atributy, kterými by se mohl hrdě postavit i zámořské konkurenci. Povedenou atmosféru, výbornou retro výpravu, ale především má v čele nejlepšího českého herce. Ivan Trojan si roli jako obvykle vychutnal a hlavně jeho výkon se zasloužil o to, že se k filmu ještě minimálně jednou vrátím. 7.5/10 ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Příběh fajn, žádné nostalgické vzpomínání na zlaté časy. Bylo by to za plný počet, kdyby....tomu nechyběl konec. Škoda. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

V tomto případě se spolupráce dua Strach+Epstein povedla. Strach to geniálně natočil. Ten socialismus z toho přímo dýchá. Ty šedé ulice a hnusné kanceláře jsou vykresleny přímo puntíčkářsky. Epsteinův scénář je velmi svižný a zábavný. Film uteče skutečně jako nic. Líbilo se mi i to závěrečné hořké vyznění. Prostě, parádní jednohubka, po které si budu ještě dlouho pamatovat, že moudrý chlap se nežení.:D ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Do žánru komedie bych tenhle film přímo nezařadila. Byl to takový sled úsměvných událostí, které se nabalily na jednoho člověka jako sněhová koule.No, hlavně, že ho ta koule úplně nepřeválcovala.Příběh je postavený na hereckých výkonech. Trojan byl výborný a Zuzana Stivínová jako jeho žena taky. Jirka Strach je velmi zručný režisér a dobře vede své herce.Po dlouhé době mě Česká televize zase potěšila. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná černá komedie s vynikajícím scénářem, kterému korunu nasazuju parádní výkon Ivana Trojana. Osmám nechybí nadhled, humor, ale i pěkné vykreslení ústředních postav a dobových scén. Osmy jsou pro mě jednoznačným potvrzením, že Strach s Epsteinem patří k top tvůrcům dnešní doby. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně palec nahoru. Mně naopak nevadí, když se vážné téma odlehčí. Stejně mi bylo z toho všeho smutno a smolaře Richarda na kterého všechno padá, mi bylo líto. Z jeho nejlepšího kámoše mi bylo naopak na blití. Jiří Strach mě již poněkolikáté potěšil. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Poněkud podbízivá hořká vzpomínka s lehce absurdními rysy. 1) 39letý Marek Epstein napsal vtipný scénář a 41letý Jiří Strach jej zručně převedl do podoby televizního filmu. Herci jsou perfektní, atmosféra doby výstižná, reálie vesměs přesné. Až dosud vše fajn. 2) Vadí mi vypočítavá snaha dosáhnout efektu za každou cenu. Podpis Charty přece probíhal jinak, než je ve filmu zobrazeno. Večer opilec podepíše prohlášení, následující ráno (!) o věci referuje Svobodná Evropa a o hodinu či dvě později jsou už tajní u opilce v práci a věc probírají s ředitelem, no to mě podrž. Kdyby byla STB tak efektivní, byli bychom mírovou hrází socialismu dosud. Lidi v podniku zastavují nového chartistu a vyjadřují mu svůj obdiv, jaký je hrdina. Asi jsem tehdy žil v nějakém jiném Československu... 3) Celý film je prošpikován podobnými, byť už méně do nebe volajícími situacemi. Vše kolem prasklého potrubí, poměry v práci i konečně způsob "řešení" skutečnosti, že syn přivedl svou starší (!) partnerku do jiného stavu - všemu chybí opravdovost. Divák cítí, že autoři zde tvoří "na efekt" a nikoli kvůli umění či pravdě. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan zahraje všechno. I pohodového tátu od rodiny zmítaného osudem od čerta k ďáblu v téměř dokonale vysoustružené situační komedii odehrávající se v kulisách totalitní šedi. Osmy jsou ukázkovým příkladem toho, jak vypadá den blbec. Marek Epstein se zase jednou nechal opíchat můzou a vyšlo mu to na výbornou. Toho chlapíka doporučuju bedlivě sledovat, sem tam trousí perly. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Zajímavá komedie Jiřího Stracha, která sice nese nádech těžké doby a temných zákoutí 70.let minulého století, ale celé je to nadnešené skvělou grácií Ivana Trojana, dávkou humoru, absurdních situací a výborným hereckým obsazením. Strach je výborným televizním režisérem a očividně mu jeho práce u televize vyhovuje. Jen občas zabrousit s něčím na stříbrné plátno by mu taky prospělo. Protože jen pro televizi je ho škoda. 80% ()

stration 

všechny recenze uživatele

Tak, Jirko, zase mi děláš radost! Osmy mi sedly jak v poslední době máloco. Dokonce mi ani nevadí, že si po první projekci vůbec nejsem jistý, jestli ten film beru jako komedii nebo spíše jako lehce smutnou historku z dob komunismu. Ona ta doba je ve filmu vyobrazena tak sugestivně, že nechutnost komunismu musí pochopit snad každý. Zabedněné výlohy, nefungující neony na obchodech, špína a šeď ulic i oblečení a vybavení Richardovy domácnosti, to vše vyniká v opravdu perfektních exteriérech i interiérech, při kterých mi fakt občas mrzl úsměv. Hudba vybrána taky s citem, žádný přehršel tehdejších protestsongů, ani laciné břečky normalizačního popíku. Ovšem největší pochvala, Jiří, je jako vždy za výběr herců a jejich výkony. Snad neexistuje role, kterou by Trojan nezahrál přesvědčivě a u které by si člověk neřekl, že to prostě nikdo jiný hrát nemohl. Jeho dialog se synkem v práci je snad nejlepší scénou filmu. Josef Dvořák mile potěšil. Ostatní hrají také skvěle, i když některé postavy jsou značně schematické. Takový chudák Navrátil už dlouho nedostal podobnou roli jako ve Vracenkách, pouze samé Nádeníčky a hajzliky. Jo, a ještě jedna přpomínka: Prosím (!!!) obsaď už Jirku Dvořáka do role nějakýho echt dacana s knírkem a brýlema. Od geniálního Alfréda Bartoše se mi jeho role zdají dost podobný - takový frajírek s roztomilým kukučem, který ví víc než ostatní. Ale toto všechno jsou jen drobnosti a mé sugestivní pocity. Filmu by slušelo plátno a plná kina, protože si to, Jirko, fakt zasloužíš. Kult jako Pelíšky to asi nebude, těch hlášek a efektních scén tam tolik není, ale film, který pobaví každého inteligentního diváka to bude určitě. Já se bavil královsky. P.S.: Kolik procent lidí myslíš, že by na konci zvolilo multikáru? ;-) ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Ta situační komika a hromadění průšvihů není nejsilnější stránkou filmu a až do závěru jsem byl rozhodnutý, že budu hodnotit níže. Závěr to ale vytáhne nahoru. Strach bodá hlouběji než meč, říká se ve Hře o trůny. A tenhle film s tím umí pracovat. (1 332.) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Čekal snad někdo od Jirky Stracha něco jiného než nadprůměrný televizní snímek? A čekal snad někdo od Ivana něco jiného než bombastický herecký výkon? Možná rozjezd byl trošičku pomalejší, linku s milenkou bych asi vyškrtla, ale jinak nám zase jednou může srdíčko plesat radostí nad povedeným českým filmem. Brodění se v hovínkách nebylo nikdy tak zábavné. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Především velmi dobrý Ivan Trojan táhne tuhle komedii z doby šedě socialistické od začátku do konce. Ostatní herci mu ale docela zdatně přihrávají, takže je tu malá, ale povedená komedie, která neoplývá nezapomenutelnými hláškami, ale i tak si drží laťku velmi vysoko. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Osmy jsou film, který patří do kin! Skvělý Trojan v hlavní roli, úžasná Zuzana Stivínová, geniální nápad Marka Epsteina a výborná režie Jiřího Stracha v příběhu o jednom hrozném dni:-). Zase jednou výtečný televizní projekt, navíc dokonale nadčasový. 80%. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Komedie snažící se balancovat na hraně dramatu. A nebo jen to všechno jen komedie. Ale pak by se to muselo jinak podat (a prodat). Oblíbený dovětek: podle skutečné události, se tu sice zapomněl objevit. Ale zas tak marné to není, Strach s Trojanem to jistí, tj. nelezou z toho chlupy. Pokračování filmu je na snadě: z hrdiny z opilosti se stane hrdina z přesvědčení; tak jako by se jím stal každý, kdo přežije trhání osmiček. A tak dál, až do Listopadu. Hodně málo a z toho mála špatná byla volba písniček; jak hard rock tak ty budovatelské sem vůbec nesedly. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Nejvíc nás bolí strach. J. Strach to ale naštěstí neni! Jeden z mála režisérů z českých luhů, u kterého je člověk zvědav na další počin. A Osmičky rozhodně nezklamaly. Zasmál jsem se dost. Zvláště zápletky kolem OPBH pobavily královsky. Ta retro atmosféra byla parádní. Potěšily i hudební kontrasty. Herecky, jak bývá zvykem, precizní. Ovšem ne všechno je k vychválení: zápletky jsou někdy až moc klišoidní, vtipy laciné a těch motivů kolem hlavního hrdiny je přespříliš ( ikdyž je mi jasné, že to byl záměr naložit mu co nejvíc :-) ). Přes tyto výtky je ale celkový dojem pozitivní a jak už tu někdo zmínil, tohle mohlo klidně do kina, zvláště v kontextu české tvorby. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Na tv film se mě to velice líbilo. Ač závažné téma tehdejší doby, líbilo se mě prostředí Brna, tzv. Bronxu a zavzpomínal jsem si na tehdejší dobu. Ivan Trojan opět skvělý. ()

Související novinky

Finále Plzeň nově udělí Zlaté ledňáčky

Finále Plzeň nově udělí Zlaté ledňáčky

21.04.2014

Světové "neformanovské" filmy kameramana Miroslava Ondříčka, téměř kompletní domácí hraná i dokumentární tvorba za poslední rok za účasti tvůrců a poprvé i výběr nových slovenských filmů, to… (více)

Reklama

Reklama