Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh ze současnosti řeší vztah dvou bratrů, který se katastrofálně rozpadl před dvaceti lety a dodnes není narovnán. Karel je úspěšným podnikatelem v menším českém městě, Emil nosí vězeňské tetování, pracuje jako námezdní dělník a tluče se po ubytovnách. Má někde zřejmě děcko, ale posílá na ně jen alimenty. Karel má milující rodinu, ale jeho žena a dvě dospívající děti netuší nic o tom, co se před lety mezi bratry událo, děti dokonce nevědí ani o Emilově existenci. Karel potřebuje od Emila pomoc, a tak tráví Emil několik dní v Karlově domě. Co se bratrské pomoci týče, je situace, jak poznáváme z retrospektiv, komplikovaná a možná se ani nevyřeší, ale Emil se s Karlovou rodinou sblíží, zjistí, co celý život postrádal, a sám se přihlásí ke své dceři. Film se nesentimentálně a tvrdě zabývá otázkou viny a odpovědnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jak díl seriálu, respektive neuvedená část cyklu Nevinné lži. :-) Neměl jsem ale pocit trapnosti, co se týče postav či dialogů, jen mi tam něco chybělo, paradoxně mi vadilo, že je film tak krátký, více rozpracovat by neškodilo. Jinak ale moc zajímavé, zvlášť, když jsem skutečně nic nečekal. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že to není první idealizovaný snímek dramatické produkce ČT po mnoha letech... a tak dobře udělaný! Vztah dvou bratrů z opačných konců lidské společnosti může na první pohled vypadat jasně, ale vše v životě není tak, jak se zdá.. :-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je tipické pro ČT. Mezi mnohým marastem občas něco solidního stvoří a pak to potichounku vypustí, že si toho divák všimne prakticky jen náhodou... Tohle bylo celkem solidní drama se slušnými herci, jen škoda té velmi průhledné zápletky. Líbila se mi hlavně postava Emila. U mne je to za tři kérky. * * * ()

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé pozorovat, jak se Roman Vojkůvka z poloamatérských hororů vypracoval až k velmi dobrému dramatu. Vážně se těším, co přijde příště. Jinak musím pochválit herce, už dlouho jsem neviděl český film, se kterým bych byl po této stránce takhle spokojen, kór když jde o televizní projekt. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Od Romana Vojkůvky bych vůbec nečekal scénář podobného druhu, ale každopádně se mu povedl výborně. Skvělé je také herecké obsazení, zejména Tomáš Dastlík se pro mne stal adeptem na objev roku. Česká televize po delší době zabodovala s filmem, za který se nemusí nikdo z jeho tvůrců stydět. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

I když je příběh postavený na černobílých protikladech, základní myšlenka - hrdinství přiznat pravdu - je podaná přesvědčivě. Nikolaev velmi dobře vedl herce. V komorním příběhu se mi líbilo ústřední kvarteto (Hybnerovy + Dastlík i Fanta). Jan Fanta a Josefína hráli přirozeně. Běhěm sedmdesáti minut dokázali autoři navodit atmosféru - líbil se mi motiv knih (aluze na Betonovou zahradu), i když závěrečná "čtenářská" scéna působila až moc idylicky. Vadil mi trochu způsob podání příběhu - udržování v umělém napětí do 40. minuty, kdy flashback odhalí pravdu... ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Druhý pohled by si zasloužil delší stopáž, ale i s těmi sedmdesáti minutama filmaři dokázali malý zázrak, po nějaké době opět české drama, co má říz. Líbila se mi atmosféra v rodině bez otce, do které přišel neznámý příbuzný, takové to souznění lidí, kteří jsou sice dost rozdílní, ale spojuje je jedna věc. Herci jsou samozřejmě od toho, aby tu atmosféru vytvořili, ale tady se to povedlo moc hezky (na to, že dva z nich byly odrůstající děti). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborná poviedka s posolstvom, ktoré odhaľuje už samotný názov - nie je všetko zlato, čo sa blyští a šaty i výzor nerobia človeka. Takto to niekedy stačí, úderne natočiť, dať tam dobrým hercov, navodiť zaujímavú tému a zážitok je hotový. Zvraty v posledných desiatich minútach sú čistou dekoráciou TV filmu, ktorý by kľudne mohol byť natočený aj vo väčších parametroch. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak 3,5. Líbilo se mi téma, zvraty v poslední dvacetiminutovce, kdy se vše otočí naruby a jde o tu psychologii postav, na druhou stranu je téma zpracované poněkud unyle a unaveně a nezajímavě, kdy vlastně expozice trvá skoro 50 minut. Docela slušné a uměřené herecké výkony, potěšilo mne, že se nedojí slzy a dojetí za každou cenu, někde zůstalo u náznaků, někde se zase zbytečně doříkávalo. Není to špatný film, ale vlastně nemám důvod ho vidět znovu jako třeba Dobří holubi se vracejí, kde je expozice rychlá a během filmu dojde k více zvratům, i když se zdá, že také jen poklidně film plyne. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné televizní dílko, které hrdě ční nad průměrem. Hlavní pointa byla sice dost snadno předvídatelná, což však tvůrci dohnali závěrem, který ale určitě neuspokojil všechny diváky. Objevil jsem pro mě neznámého herce, Tomáše Dastlíka. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Na nedělní televizní film ČT jsem se nedíval tedy už hrozně dlouho. Ale bylo to fajn. Ono si sice myslíte, že to máte všechno pěkně prokouklý a že vás nemůže nic překvapit, ale mě se ten závěr hodně líbil a i mně překvapil. Hodně se mi kloíbily takové ty "vedlejší, příběhu nepoplatné věci" jako tetování, knihy, tvorba. A samozřejmě herecky vělmi slušná práce (i když Barešovi na chuť nepřijdu asi nikdy). Bavili mně dialogy a vzájemné "smečování" (hlavně ve dvojici Dastlík-Hybnerová) některých postav. A s Hybnerovou bych rozhodně rád někdy zachlastal, jestli je takhle pod parou normálně, tak s ní musí být docela prdel. 3,5* ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nějak podobně si představuji pořady ČT. Tohle bylo dost dobré, p. Vojkůvko, Nikolaeve, Marku, Chlumecký a také herci. Tohle jsem zbaštil jako chutný zákusek. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

A pak že nerostou. Vrazit do toho pár korun navíc, natáhnout stopáž a mohl z toho být klidně film pro kino, protože to téma, jakkoliv se zdá ohrané, by podle mě dokázalo diváky přilákat. Na druhou stranu asi by se muselo změnit obsazení, což by byla škoda, protože jakkoliv zahrálo trio Matásek-Hybnerová-Dastík přesvědčivě, tak jejich jména by asi netáhla. Já si každopádně tohle drama o vině a přiznání vrcholně užil a ani tady mě Nikolaev nezklamal. 80% ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

...a spisovatel není ten komu vydali knížku, ale ten kdo umí dobře psát... ??? --------------- to som teda nevedel.... ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Ze scénáristových bot trochu čouhá konstruktivní sláma (přílišná snaha o polidštění hlavního hrdiny), ale jsou ve světě filmů případy, kdy se to dá s klidným srdcem prominout. Třeba, když je ona konstrukce podřízena hlubšímu příběhu, jenž chytne a jen tak nepustí. Tento snímek je toho důkazem a já si díky němu po delší době zase užil nedělní večer s ČT1. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Zajímavé drama, kvalitní sestava herců, jen mne trochu mrzelo, že jsem odhadl zápletku snad až příliš brzy... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tenhle v podstatě malý televizní film má mýma očima dvě velké přednosti, tou první je úžasný herecký ansámbl, trojice dospělých Vanda Hybnerová-Tomáš Dastlík-David Matásek parádní a mladí je velice příjemným projevem doplnili, Josefína Rašilovová i Jan Fanta skvělí.. Příběh dvou bratrů, jejichž životní cesta se rozdělila a roky se neviděli, je zajímavý i poutavý a ten otevřený závěr k tomu bezchybně sednul.. Kdo ví a může s jistotou říct, co udělá ten druhý? ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to sice po technické stránce tak televizní až to bezohledně podkopává nohy jak scénáři tak hercům, ale ten příběh má něco do sebe a díky hezky a postupně vykreslovaným charakterům dokáže diváka udržet v napětí až do konce, přestože pointa je zřejmá už od cca 1/3. Sympatická je i odvaha nechat konec otevřený.... Nečekal jsem zhola nic. Dostal jsem poutavý film. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Hned od začátku mi byla jasná zápletka mezi bratry, ale i tak se jedná o velmi slušný film a to především díky všem protagonistům, hodně se mi líbili Josefína Rašilovová a Jan Fanta. Tomáše Dastlíka jsem do teď neznal a taky chválím. Více takovýchto českých filmů. ()

Reklama

Reklama