Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (1 546)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Auf wiedersehen asshole! Tak tohle byl naprosto parádní vejplach a suverénně největší guilty pleasure roku. Přesně takhle jsem doufal, že ten film bude vypadat a spokojeně se tetelím blahem, protože jsem dostal co jsem chtěl. Ayer se nesere z nějakým příběhem a seznamováním z postavami a rovnou pěkně od začátku hodí hlavní hrdiny do mlejnku na maso. Zbytek filmu pak vypadá zhruba asi tak, že Pitt a spol kosí nácky po stovkách do toho se vydatně fuckuje a závěrečný finále je správně přehnaný a nereálný, ale k čertu s tím já na to kvůli reálnosti nešel a když si k faktu, že akce byla prostě boží, špinavá a stylově syrová přidám skutečnost, že ani ty neakční scény mi nepřišli nijak nudný a ty 2 hodiny mi utekli jako voda, tak prostě pod 5* jít nemůžu i když je to místy tak blbý až to bolí a ten konec s náckem co se slitoval už byl totálně mimo, ale já na to jebu. Pokud platilo, že po Patrole byl u mě Ayer režisérem na odpis, tak letos po Sabotage a Fury se u mě předělal v režiséra na kterýho měním názor a už teď jsem zvědavej na jeho další projekty.95% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Měl jsem připravenou übervtipnou hlášku, obsahující čtyři v tanku a někoho. A nenapíšu ji, protože se s tím tady ohání kdejaký verbestor! Neplačte, sami si za to můžete. Tak. - Sice si myslím, že když do pixly vhodí agilní Sturmbanführer pár handgranátů, bude i fešná Bredí Pitchka vypadat jako katův šleh, notabene již jednou pojedený před alkoholovým dýchánkem, ale co už. Filmů, znázorňujících absurditu i hrůzy válek, není nikdy dost. Několik scén či detailnějších záběrů by snad mohlo promile populace přimět popřemýšlet, až se opět po nárožích začne vykřikovat o maršálských holích v tornách, či o vše překonávající lásce k maminčinu eplpáji, který bude zrovna ohrožen libovolnými ,,Těmi druhými". Abychom nešli jako ovce. Abychom chcípali jen za to, co má skutečně nedozírnou cenu. Chlapci s kraxnoidním šermenem stáli na té lepší straně, budiž jim proto přána chvilka hrdinského patosu a minimum mých výčitek. Sice je zjevná celá řada děl, z nichž autor předlohy i rejžák vytahali inspirace, povětšinou tak, že kvalitu originálu ponechali daleko před sebou, ovšem, jak jsem se již vyjádřil, ser to pes. Á propos- hezky vyvedené střelecké i dělostřelecké souboje. Bráno z nezvyklé perspektivy, poklona. ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Jistě, je to strašně hrdinské, ale z hlediska použité špíny, bahna a hudby hoši odvedli dobrou práci. Navíc mě překvapilo, jak herecky Shia dozrál. Není to špatný film, ale pokud máte za sebou již víc jak deset válečných filmů, neoslní vás to. I tak příjemné pokoukání, s vtipnými i silnými scénami (jsme ve válce, tam prostě takové scény být musí). To všechno má ale jedno velké ale, které se neobejde bez SPOILERU. to tam vážně museli šoupnout usměvavého nácka, kterému právě zmasakrovali půlku jednotky a on si vlastně jen: "Hey, bro, you all were so cool I probably let you live. Ok? So, see ya" To jako vážně? Slabší 4* (aneb jak zaznělo - z milosti). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

30 ton železa a ide sa - nacistov kosiť do lesa. Ayer sa po thrilleroch z policajného prostredia a zo špinavých ulíc presunul ešte do väčšieho bordelu. Brutalitu a nekompromisnú autentickosť, bez akýchkoľvek hollywoodskech omáčiek si však zobral so sebou a naporcoval nám ju ako troj-chodové menu. Prvý chod - deluxe herecké obsadenie, ktoré možno na prvý pohľad nevyzerá vábne a pri pohľade na casting by sa nejednému spravilo nevoľno, ja dávam dva palce hore. Neraz mi Pitt a spol. evokovali autentických bratov v zbrani. Druhý chod - luxusná vojnová atmosféra, prostredie tanku zvládnuté na jednotku, môžem prirovnať ku kvalitným ponorkovým filmom, kde je práca s kamerou tou najpodstatnejšou záležitosťou. Hlavný chod - pekelná atmosféra vojny, ayer sa naozaj s ničím nesral a porcuje nám jednu ponurú, krvavú a neúprosnú scénu za druhou, k tomu vykresľuje skutočné hrôzy vojny, ktoré nezanechávajú rany len na tele, ale hlavne na duši. Palec hore! 85%. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

David Ayer je poměrně pozoruhodnou postavou současného hollywoodského filmu. Jako scénarista či režisér (spolu)vytvářel zajímavé příspěvky do žánru kriminálního thrilleru (výhradně zasazených do městského prostředí). Tyto žánrové hybridy (např. Training Day, Drsný časy, Street Kings) sice nejsou úplnou špičkou, ale do nadprůměru zcela jistě patří. Železná srdce očividně představují Ayerův dosavadní kariérní vrchol - už jen z pohledu obsazení, rozpočtu (okolo $70MM) a aktuálních tržeb (celosvětově k 17.11. na $135MM, na trojnásobek rozpočtu by se snímek mohl během pár týdnů/měsíců dostat). Zároveň ale naplňují vývojový trend patrný už někdy od Street Kings, kdy Ayer točí sice tematicky hodnotné snímky, ale zároveň tak trochu recykluje stylistické postupy a základní vzorce vyprávění z děl starších, kdy byly v kurzu. Tak jsme mohli postavy ze Street Kings vidět v podobném podání už v Training Day, found footage styl, ač důmyslně využit v Patrole, zažil „zlaté období“ v letech 2007-2010 ve filmech Deník mrtvých, [Rec] a [Rec] 2 či Monstrum. Přestože Železná srdce v rámci ozvláštňování ukazují válečnou vřavu skrz explicitní obrazy zkázy a utrpení a nepříliš často užitým pohledem z tanku, primárně stále staví na odiv jedince (mentor vs. bažant, jejich vztah, postupné posilování vzájemné důvěry stvrzené v nervydrásajícím finále atp.), amerikanismus/patriotismus a heroizaci viděnou v minulosti nesčetněkrát. Slabé 4*. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • Severoamerické tržby filmu byly 85,8 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 211,8 mil. (NIRO)
  • Podle scénáře byl Collier (Brad Pitt) závislý na hazardních hrách. (Gordy34)
  • Když v závěrečné bitvě stojí Collier (Brad Pitt) venku u kulometu padesátky a Garcia (Michael Peña) s Normanem (Logan Lerman) sedí uvnitř, snaží se němečtí vojáci trefit tank zezadu. V jednu chvíli Garcia zakřičí: „Panzerfaust na čtyřce!“ Je to nesmysl, protože v tanku Sherman se věž u řidiče těžce pohybovala už od jedenácté hodiny k první. (Gordy34)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama