Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Recenze (1 546)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Star Wars: Epizoda 1945 - Návrat Aldo Raina. Jenže Ayer není Tarantino. Při pohledu na zdejší hodnocení se mě zase jednou chce plakat. Proboha vždyť ten film neměl příběh. V Ryanovi šlo o záchranu jednoho vojáka. Tady nejde prakticky o nic. Tank jezdí, v něm nejstatečnější Američani všech dob a Němci, jsou zde dobří tak leda na to, aby skočili do dráhy kulce. S filmem jsem měl povětšinu stopáže hodně solidní problém. 55% s bídou. PS: Podruhé to bylo docela v pohodě, film jsem si užil ale nejlepší scénou pro mě stejně zůstane, taková obyčejná návštěva jedné německé rodiny. 70% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

David Ayer po rokoch tvorby policajno-gangstersko-kartelovských krimi drám vymenil vôňu nezriedených narkotík, slnko a palmy Los Angeles za mračná, blato a odporné reálie druhej svetovej vojny. Časy, kedy si bol v 30-tonovej oceľovej škatuli v bezpečí pred peklom vonku, sú už dávno preč a "raj" sa zmenil na chladnú, tmavú a špinavú kobku beznádeje. Inak tomu nebolo ani v prípade Fury. Dvojhodinová heroická režba, naplnená pátosom až po okraj, naprieč bahnom tretej ríše smerom na Berlín, takmer 100 minút snažiaca držať sa ďaleko od všemožných žánrových konvencií, aby sa následne vrhla do náručia vlhkých snov Hollywoodu úplne absurdným spôsobom – tridsaťminútovým finále o tom, ako celý prápor Waffen-SS nedokázal zneškodniť jeden imobilizovaný Sherman tank. Škoda reči. Štyri hviezdy aj tak, pretože si kvôli záveru nemienim kaziť zážitok... PS: Skľučujúci klaustrofobický obraz pobytu v tanku možno ešte lepšie ako tu vykreslil izraelský Levanon. --- ♪♫She'll let you fuck her for a chocolate bar / SS battalion singing (x) --- (30.10.2014) (12.2014) (11.2016) (17.3.2017) (6.2017) (13.11.2017) (7.2018) (4.2019) (12.2019) (18.5.2022) (9.12.2022) (30.11.2023) ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Ok, ta finální bojová scéna je přehnaná, ale jinak dohromady se zbytkem filmu vystihuje zcela přesně šílenost té války. Přečetl jsem mnoho knih o WW2 a tento film, když si to v hlavě srovnám s těmi memoáry přeživších, bych řekl že vystihuje dobře ducha té šílené mašinérie. Nějaký ten patos a velikášství zde není na škodu. Jen ta scéna s těma Němkama mi lautr neseděla co v kontextu zbytku filmu. Jinak za mě velmi solidní, zasloužené 4*. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

V poslední dekádě jsem silně alergická na prsení se s hvězdami a pruhy. V dětství člověk musel koukat na hrdinné, neporazitelné rusáky, po revoluci je to samý hrdinný, neporazitelný amík... dejte mi svátek s propagandou! Ovšem uznávám, "Železná srdce" se divákovi nesnaží prezentovat další chorobně čestné Kapitány Amerika, kdepak, pustili na plátna partu cyniků a hajzlů, mezi kterými trčí kladný skautík jako vzrušený transvestita při promenádě v plavkách na Miss Universe. Když se k té morální bídě přidá ještě špína externí, je o solidní válečný zážitek postaráno. Už na pohled interiér tanku Fury a jeho posádka smrděli tak, že mi to zvedalo pajšl a vhánělo slzy do očí. A kdyby mi tam Pitt nahoře bez exhiboval o něco déle, třeba bych přistříkla i pátou orgasmickou hvězdičku. Dokonce ani Shia LaBlééé mi v tomto filmu nevadil, což se rovná zázraku. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Brad Pitt umí stejně jako v Hanebných panchantech umí hrát tvrďaka a jeho postava umí zabíjet nacisty, a navíc mluví mnohem líp německy, i když hraje v starwars verzi druhé světové války. Američtí filmový tvůrci si oblíbili stopovky (svitíci munici) víc než dost. Znám výsledek použití sviticí munice současné, ano může být rozdíl od podobné munice druhé světové války, ale nemyslím, že by to vytvářelo starwars efekt. Z posádky Fury jsou všichni zajímavé osobnosti. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dle mého povedený válečný film. Nápad ukázat válku z pohledu posádky jednoho tanku je určitě originální, nicméně dějově to mohlo být rozhodně zajímavější. Jak říkám, příběh je dost strohý a rozdělený zhruba na 4 hlavní části, přičemž jejich návaznost je vcelku podivná. Vše je nahrazeno výbornou akcí a masakrálním závěrem, který je sice poměrně nerealistický, ale bezpochyby efektní. Ocenil bych i poklidnější sekvence filmu, a to především návštěvu u německých žen. Dobrých akčních filmů se už moc netočí, tento je ale rozhodně obstojným kouskem. 80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po delším čase akčně laděný válečný snímek, který baví od začátku až do konce, má poměrně hvězdné herecké obsazení a sympatické postavy, s nimiž se jako divák brzy sžijete. Prakticky pořád se ve snímku něco děje, scény jsou tu drsné, krvavé a brutální, což podporuje ukázku hrůznosti války. Bradu Pittovi postava seržanta Wardaddyho sedla a byl v ní přesvědčivý. Finální střet je možná nejslabším článkem celého Ayerova počinu, avšak přistupujeme-li k Fury více jako k akčnímu filmu než nějakému pokusu o autentickou výpověď z války, nemusí to až tak vadit. Pro mě osobně byl tento snímek výbornou podívanou, v níž jsem dostal vše, co jsem chtěl vidět, takže za sebe dávám čistých 5*. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Sfilmovaná tanková vojna má vždy niečo do seba. Mne sa to však málilo. Čakal som viac tankových bitiek a menej kecov. Scéna v dome v polovici filmu, bola viac menej zbytočná a filmové tempo len spomalila. Herci ma však donútili zvýšiť hodnotenie na maximum. Nieje tajomstvom že Brad Pitt a Jon Bernthal sú moji top herci a k tomu skvelý výkon Shia LaBoufa a Michaela Peñu, spravili z toho filmu pre mňa veľkú hereckú show. Spoiler: Prečo sa ale ešte aj vojnový film musí skončiť happy-endom? Postava, ktorú vo filme najviac nenávidím prežije spôsobom, ktorý by sa v skutočnosti nikdy naozaj nestal. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Konečne niekto, kto priniesol na plátna pravý syrový R-kový vojnový film. A David Ayer nepriniesol len to. Fury ma na jednom americkom tanku nabalenú brilantnú hereckú zostavu plnú známych xsichtov, ktorý vás neprišli baviť, ale to vy im fandiť. Každý jeden hraje presne to čo má a hrajú to výborne. Dokonca aj ten sopliak Lerman ma prekvapil. Ayer kašle na nejaké vyložené čisto dramatické scény. A keď už majú prísť, tak prídu s akciou. A keď už hovoríme o akcii, ta tu hraje prvé husle. To čo priniesol Spielbergov Vojak Ryan, tu sa s toho vychádza a ešte sa pritvrduje. Husiu kožu som počas bitevných scén nemal s toho, že by v kine pustili klímu na plné, ale s toho, že Brad Pitt zavelil svojej jednotke nech to pália na plné. Za skromnejší rozpočet nečakajte veľkolepé bitky, ale menšie akcie s jedným tankom. Rany skutočne bolia, atmosféra a napätie nechýbajú, strach je cítiť na míle, výprava, kostými vyzerajú vierohodne, Steven Price zo svojou hudbou tiež brnká tam kde treba akurát pokiaľ hľadáte príbeh, tak ten tu nenájdete, toto je len akčná prehliadka vojnových kostýmov. Ale nájdete tu brilantnú, drsnú, špinavú a kruto prísnu vojnu s občasným pátosom, hrdinstvom a výborným Ayerovým typickým koncom. Obľúbené soundtracky: April 1945, Emma, Norman. 95% - 5* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Tohle na mě působilo dojmem Spielbergovských Hvězdných vojen za časů WWII a antisemitismu - vskutku znamenitá válečná jednohubka.... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jestli bylo účelem filmu vystavit ulízlého Pitta do ještě ikoničtějšího světla, než to činil Wolfgang Petersen při dobývání Tróje, pak je úkol splněn. Jestli ale měla mít Železná srdce i nějakou myšlenku nebo historickou hodnotu (kromě urážlivě neoriginálního "Válka je hnus" a "Neházejme Němce do jednoho pytle"), tak Ayer těžce zklamal. Nestárnoucí herecká hvězda i vše kolem ní sice vypadá velice cool a divák se nebude nudit, ovšem momentálně si nedokážu vybavit lepší příklad válečného filmu, který by tak dokonale prezentoval naprosto směšný pohled Američanů na charakter přímého boje i na všeobjímající válečný přínos jejich neohrožených předků. Do kina s popkornem OK, ale za deset let už si zdejší vrcholné scény na blu-ray nikdo pouštět nebude... 65% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Že je Breďák kanón se ví už dávno, ale že ho kvůli tomu narvou do tanku by mě fakt nenapadlo. Nicméně, když už v něm teda jednou byl, vedl si dobře. Sice se většinu času jen vozil jako nesmrtelná ozdobička, ale nakonec jasně ukázal, jak moc ho sere, že bulvár neustále píše o jeho záletech s Jennifer. Přišlo mi, že film je silnější v jednotlivých scénách než jako celek, zároveň mě ale nenapadá, proč bych se za to měl na Ayera zlobit. Čas od času neškodí připomenout si, že i ti nejodvážnější bouráci musí občas sloužit dementům a nikdo s tím nic nesvede. (Brisbane, AUS) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Malarkey mi mluví z duše. Moc jsem se těšil. Moc. Sice mám radši ty kluky co ve Fury kreslili na nebi bílý čáry, ale osádka Shermanu na konci války ryjící pásy půdu Třetí říše - proč ne, taky dobré! Navíc s tankánem Bradem! Tomu se asi zalíbil vylepanej sestřih z Hanebnejch panchartů i khaki mundůr. Tady však a bez knírku velí osádce Shermanu. Kluci jsou secvičená parta, vždyť spolu bojují už od třiačtiřicátého od vylodění na Sicílii. Za tu dobu prošli lecčímž a viděli už vše co válka nabízí. Nic je hned tak nerozhodí, snad jen smrt kamaráda z osádky. Zdají se být krutí a cyničtí, ale oni to berou tak, že zkrátka dělají svou práci co nejlépe. Jakou? Zabíjejí Němce. Také ví, že Tygra sejmou jen s řádným přečíslením, protože ani poslední verzí Shermanu není žádnej Wolverine nebo Slugger a rozlousknout německé kočce (panthery nevyjímaje) skořápku jde až po pár dobrejch zásazích a to nejlépe zezadu u motoru, kde není pancíř tak tlustý. Tygr ale Shermana stačí dát na jednu průbojnou což zase dobře vědí hoši v černejch mundůrech uvnitř věží s křížema... Co jsem trochu nepochopil, proč do tanku veteránů ( o čemž muselo vědět i velení ) nasadili písaře bez jakékoliv bojové ( a to i ze střelby ze sapíku) zkušenosti. Stejně jako osádka bombardéru musela být dokonale secvičená a jeden spoléhal na druhého, v tanku to bylo stejné. Divím se, že staří kozáci neprotestovali nějak víc než prohlížením knížky a vyptáváním na víru... I přes tuto podivnost si film držel od počátku skvělé tempo a já si při pohledu na rozbahněné květnové Německo čím dál více mlaskal. Kulisy Říše dokonalé, technika seděla (žádné Pattony, ale Shermany, Greyhoundy, M3A1, Sdkfz..), uniformy také, jako bonbónek letka Mustangů letící kamsi přízemním letem... paráda. Bohužel pak přišla poslední čtvrtina a já se musel stále dívat, zda ten tank není ve skutečnosti místo M4 - T34 s rudou hvězdou na věži a nějakým gerojem Ivanem Ivanovičem uvnitř. Že se osádka rozhodla splnit rozkaz a držet s tankem křižovatku bych ještě pochopil. Přeci jen něajká palebná síla to byla. Ale co nechápu je tupost praporu SS s jakou se nechali kosit. Kucí s bleskama na límečkách naběhávali v houfech jak Japíci v Tichomoří před tank aby následně hynuli v roji střepin z tříštivých střel... Sice měli bednu pancerfaustů a nejeden si v úvodu zpívající soldáti nesli na rameni, přesto je z nějakého důvodu téměř nepoužili. Navíc pancerfausty roku 1945 byly trochu jiná káva. Výrazně se jim zvýšil dostřel oproti předchůdcům, kdy nebožák musel skutečně pálit na tank či APC max. z 20 metrů. O tom by nejedna spojencká tanková osádka přeživší válku mohla vyprávět.... No tady stříleli snad ještě z větší blízkosti. Navíc tank stál v neotevřeném celkem těžko monitorovatelném terénu jen z periskopů...Brad jako správnej hero nakonec vyleze věže a i když jsou Náckové vůkol kosí je nechráněnej z padesátky kulágru jen jiskry kolem něj lítají... (Snajpr si asi nechal doma brejle protože Brada puškou s optikou z těch pěti metrů spíš píchl do oka než trefil kulkou... No abych to nějak skončil. Konec to celé po americku posral. A to tak, že jsem málem chtěl dát jen 3 hvězdy. Dám 4, ale je to jen proto, že zase někdo po hodně dlouhé době natočil válečný film na který se dalo koukat. Skvělá byla kamera a všeliké ty průhledy hlavně uvniř tanku, což mi připomnělo film Lebanon (2009), který také doporučuji. Sice mi občas ten Shermík přišel sakra prostorný (což nebyl) a některé ty stopovky střel jak ze Star Wars ale což.... Ale nechápu to. proč to ti Amíci na konci vždycky tak zvořou? To jim tam nikdo normální nic neřekne? Třeba ,,Hele hoši, ten konec je blbej jak z ruskýho filmu z padesátejch let''.. --- ! ----. To tam všichni tleskaj a říkaj si jak je to kurva Good Work? Koukatelné to sakra bylo a nebýt toho zmršeného konce, neměl bych větších výhrad. Dávám tedy 4 fosforové střely, ale je to jen tak tak ! * * * * () (méně) (více)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

První polovina budiž ještě fungovala jako celkem klasická obžaloba šílenství války dělající ze slušných lidí krvelačné magory (což už ale dneska není nic nového) a atmosféře blížícího se konce a všeobecného zmaru nelze upřít působivost, některé scény byly opravdu syrové. Ale od setkání s Tigery to šlo s realističností i atmosférou do kopru a především ta závěrečná bitva: rozbitý US tank vs prapor plně ozbrojených SS byla těžce trapná. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Kdo má nastudovanou filmografii Davida Ayera stejně jako já :) ví, co od tohoto režiséra čekat. Reálná, syrová a brutální válečná řezba, která se s ničím a nikým nemazlí. Rozhodně to lepší z válečných filmů poslední doby. Konečně jsem se dočkal pořádného tankového filmu, to to trvalo. Parádní kinozážitek. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Nesmyslama naprosto na přesdržku, ale i tak musím dát plnou palbu, protože takhle ryzí a syrová žánrovka s luxusníma hercema a hudbou tu už opravdu dlouho nebyla. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Prostředí 9/10/// PLUS: atmosféra, prostředí, spousta drsných scén, vyvážená a přesná hudba MÍNUS: u závěrečné scény by podle mě Němci takticky postupovali jinak, ale chápu, měla to být závěrečná scéna, některé proslovy, které se zajisté zalíbí americkému publiku, ale proč musí být v každém filmu./// Shrnutí: Úžasný, úžasný válečný film. Je jiný a o něčem jiném než předešlé filmy. Je uvěřitelný, drsný a není zbytečně a přehnaně akční. Casting nakonec velice slušný, Brad Pitt koukatelný, Shia LaBeouf dospel do velkých rolí a nejvíc zaujal Logan Lerman. Příběh a děj je poutavý, "tiché" scény nejsou nudné. Akce a především souboje (například čtyř tanků proti jednomu Tigerovi) jsou perfektně natočené. Spousta momentů překvapí. Takže závěrem: jak občas připomínám že válečné filmy nevyhledávám, tak tento mohu doporučit a zařadit ho mezi nejlepší válečné filmy posledních pěti let./// Celkem 90%/// ()

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama