Reklama

Reklama

Úrazy elektřinou v průmyslu

  • angličtina Electrical Accidents in the Industry (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1951, 17 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Film je součástí a byl vydán na DVD s názvem Film - náš pomocník. Rozsáhlá kolekce informačních a osvětových filmů z let 1948 až 1959 reflektuje proměny české společnosti 50. let v jejích pracovních zvyklostech i volnočasových aktivitách. (Filmexport)

Recenze (2)

roswelll 

všechny recenze uživatele

Film o úrazové zábraně. Ukazuje, jaké hrozí na pracovišti úrazy elektřinou při nedodržování bezpečnostních předpisů. Předvádí příklady špatných pracovních postupů a s tím souvisejících rizik. Pak divákovi představuje správné a bezpečné pracovní postupy a příkladné pracovníky, kteří se pro něj mají stát vzorem. V titulcích filmu uveden rok 1950, hrají Felix Neuman, Otakar Dadák, Miroslav Doležal a Alois Beran. Komentář mluví Rudolf Obdržálek. Délka filmu 16 minut ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Lajdáci versus vzorní pracovníci. Flákači správnych elektrických zapojení sú postavení ako ostrý kontrapunkt voči vzorom kladného a bezpečného zapojenia. Film používa hrané aj dokumentárne zábery, grafy i animované scény. Inštruktážny film je poznačený propagandou brutalistického nadšeného budovania ohromných mechanických strojov vo veľko-závodoch. Schopných priniesť v konečnom dôsledku státisícom obyvateľov prácu, radosť  i obživu. A keďže toto obdobie a jeho filmové výstupy v podobe záberov z hutí, megaturbín, poľnohospodárskych mechanizovaných družstiev osobne zbožňujem, nemám dôvod tomuto inak priemernému inštruktátu pridať plusový bod. ()

Reklama

Reklama