Reklama

Reklama

Otec Brown

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2013–2024), 89 h 45 min (Minutáž: 43–54 min)

Předloha:

G.K. Chesterton (kniha)

Hrají:

Mark Williams, Sorcha Cusack, Nancy Carroll, Alex Price, Hugo Speer, Katarzyna Kołeczek, Bryony Afferson, Sam Hoare, Julian Wadham, Robert Cavanah (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(120)

Obsahy(1)

Odlehčený detektivní seriál z produkce BBC, jehož první desetidílná řada vznikla v roce 2013, oživuje oblíbenou postavu z pera G. K. Chestertona a to ve ve volně adaptovaných nebo zcela nových příbězích, napsaných speciálně pro tuto příležitost. Děj je zasazený do 50. let minulého století na malebný anglický venkov, pod jehož idylickým povrchem však dřímají temné vášně. Hlavním hrdinou je katolický kněz otec Brown z kostela sv. Marie ve fiktivním Kemblefordu, znalec lidských duší a zpovědních tajemství se zálibou v řešení zločinů, kterou dosti nelibě nese místní policejní inspektor. Sám tvrdí, že nadšený detektiv amatér může vyšetřování pouze komplikovat, pravda je ale taková, že je to zpravidla otec Brown, kdo jako první odhalí pachatele. Ke zločinu totiž přistupuje skrze svůj vhled do lidské duše a přirozenosti a nebojí se poslechnout svou intuici. Ač hluboce věřící katolík, otec Brown je především otevřený, tolerantní člověk s živým zájmem o okolní svět a vědecké i kulturní novinky. Ideálního představitele titulní postavy nalezli tvůrci seriálu ve známém britském herci Marku Williamsovi, který i díky své komediální průpravě dokáže hrdinovi propůjčit zdravý nadhled a neokázalý šarm. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Staromilsky opulentní seriál - stará dobrá Anglie, stará dobrá BBC...a chtělo by se napsat i ,,stará dobrá 50. léta", tedy alespoň co se Británie a estetiky i módy týče...Otec Brown...katolický detektiv...skvělá zábava na nedělní dopoledne! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

A máme tady roztomilý, kafíčkový a žehličkový seriál. Přesně tak a navíc já mám spisovatele Chestertona ráda právě pro jeho povídky a tím pádem i pro jeho Otce Browna. Akorátně odpovídá popisu v knize jako o obéznějším človíčku s kulatými brýlemi a hlavně s bystrou myslí, takže se okamžitě přichomýtne u každého případu v jeho vikářství. Možná, že někomu se to po určité době bude zdát jednotvárné, prosté, něčím podobné Midsomeru, něčím podobné slečně Marplové atd., ale když já mám tak ráda ten anglický venkov i tu dobu v které se to všechno odehrává, takže je to pro mě vždy sladkým bonbonkem mezi jinými dramaty a nebo ho užívám jako lehké, ale účinné antidepresivum. - Včera padla poslední klapka čtvrté série a předpokládám asi správně, že do páté se asi nikomu nechce. Škoda. Já si je přisvojila, takže i ten zpočátku nevzhledný otec Brown byl sympaťák, u Lady Felicie a hospodyně Bridget jsem se zaměřovala na jejich kvanta kloboučků a Sid tam mezi ně taky zapadnul, taková nijaká existence, ale prostě tam měl také své místo. Jasně, že polda byl krajně nesympatický, toho bych chtěla vidět někdy v reálu. Takže moje večerníčky skončily a já se loučím s celým vikářstvím strašně nerada. Je to průměr, ale také moje Anglie, tak to berte v úvahu :-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Má to kouzelnou atmosféru staré dobré Anglie. Jinak to lehce trpí rozvláčností a mírně omezenou vynalézavostí scénáře, který zachovává základní rysy Chestertonových předloh. Právě v tom je asi trošku problém, neboť vymezenost kněžským pohledem přináší jistou jednotvárnost. Není to na 80%, ale 60 by bylo málo. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tak hodnotím zatím jen první díl "Kladivo Boží", který mne spíše zklamal. Původní povídka je až trestuhodně předělána a zdaleka tu nemá hloubku Chestertonovy mistrovské zkratky. Řečeno stručně: literární předloha je i při své minimální délce duchovní, tato televizní adaptace zcela neduchovní a povážlivé plytká. Přes to vše nelze mluvit o špatné detektivce, ale od BBC jsem čekal lepší.----------------- Viděn druhý díl: "Létavice". Potvrdil se mi dojem z prvního dílu. Na BBC překvapivé nedostatky, z nichž nejhrubší jsou modernistické prvky v dobovém chování a v církevním prostředí. Zůstávám na třech hvězdičkách.-----------Viděny další díly, třetí a čtvrtý... a závěr je jednoznačný: neduchovní, antichestertonovské, moderní, nekatolické, relativistické, irenistické - a to zřejmě záměrně. Ono to na Chestertonovi jenom parazituje, určitá kvalita je jen vizuální. Z toho důvodu snižuji na dvě hvězdičky. Nesouhlasím s tím, že toto zpracování je "protijed": http://www.katyd.cz/clanky/zpravodajstvi/kultura/otec-brown-jako-protijed.html, spíše naopak! ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Adaptace literární předlohy G. K. Chestertona - to zde znovu připomínám pouze pro ty, kteří nemají o nějakém Chestertonovi ani tušení (a nebo si alespoň nepřečetli obsah výše) a mylně se domnívají, že tento seriál "jde ve stopách svého německého předchůdce". Ne přátelé, není tomu tak :-)). "Otec Brown" je zpracováním známé látky, ale jestli zdařilým, toť otázka. Osobně si to nemyslím - představitel titulní role mi nesedí a irituje mne nejen svým zjevem, ale především nesnesitelným moralizováním a blahosklonnou "moudrostí", a ačkoliv se svého literárního předobrazu seriál nedrží nijak otrocky, nemohu se zbavit dojmu, že se v něm z předlohy objevuje to, co je na ní ne právě nejlepší (soudě hlavně podle 2. dílu) - Chestertonův nekriticky odmítavý, až xenofobní postoj k východním (a vlastně všem nekatolickým) náboženstvím a modernímu umění a konzervatismus prostý tolerance. Velká Británie je, co se krimi seriálů týče, skutečnou velmocí - a to co do kvantity, tak co do kvality.Tenhle příspěvek do daného žánru se ovšem, podle mého soudu, zrovna nejlépe nevyvedl. ()

KrestanFilms odpad!

všechny recenze uživatele

Shlédnul jsem pár dílů, ale lituji toho. Nejenže to s křesťanstvím nemá společného vůbec nic, některé díly jsou dokonce antikřesťanské! Takže těm, co berou Boha vážně, vyloženě nedoporučuji se dívat! Sám jsem to ani nedokoukal... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Někoho napadlo, když už tedy ten Hercule Poirot nemá z čeho brát (dokud nenapíšou plagiátoři Agathy nové romány), že vezme kulisy, kostýmy a postupy z televizního Poirota se Suchetem, a znásilní Chestertona. Jinak se to nazvat nedá. V Chestertonově podání je otec Brown malý, kulatý, dobře naladěný, a jednotlivé povídky jsou spíše poetické, někdy ani tak nejde o zločin. Navíc Chesterton neváhal do většiny povídek vsunout kritiku kapitalistické společnosti a zastával se hodně chudých a obyčejných lidí. Televizní podání jde však proti směru ducha těchto povídek - otec Brown je zde velmi vysoký, i když má trochu bříško, vyfasoval dvě „pomocnice“, asi místo Hastingse, a kde v povídkách nechybí i trochu toho křesťanského pohledu, v televizním zpracování je Brown v podstatě moderní chlápek. Jako detektivky by to fungovalo i samo o sobě, i když občas jsou některé scény už přehnané a směšné a herci hrají jako z musu, že se jim moc nechce, a také casting občas šlápl vedle. Zkrátka, s knižním Brownem to nic společného nemá, a jako samostatné detektivky jak který díl. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série byla dost průměrná, ale i tak jsem to bral jako skvělou oddechovku, hlavní představitel se mě zamlouvá, je to v krásném prostředí a člověk se i často zasměje, druhá série je lepší a i zajímavější, vždy se těším na další díl, baví mě špičkování mezi knězem a policií...1.série 3* 2.série 4* ()

fragre 

všechny recenze uživatele

To je opravdu jen vybrakování knižní předlohy, tohle figurkaření nemá s vtipnými a paradoxními originály lautr nic společného, tedy až na to jméno hrdinovo. V tomto seriálu otec Brown hraje roli, kterou v podobných idylických detektivkách hraje anglikánský kněz, ten má početnou farnost a společenské zařazení. Ale to je dost nepravděpodobné u katolického kněze v Anglii, kde byl katolicismus pár století potlačován a vytlačen na okraj. Ten rys jistého disidentství, sociální ostrakizace a nesamozřejmosti je v předloze stále přítomen, zde ne. A i kdybych neznal předlohu, jsou tyto detektivky dost prostoduché, příběhy nevalné a průhledné. Takže hvězdičky jen za tu zelenou idylickou Anglii. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

První díl byl moc příjemný, skvělá oddechovka na víkend. Mark Williams je jako otec Brown moc fajn a krása Kemblefordu mě uchvátila, je to tam snad ještě příjemnější než v Midsomeru. Prostředí a atmosféra je vynikající, pár sympatických postav se také našlo. Úvodní příběh se mi líbil, pěkně spáchaná vraždička... Až se to trochu rozjede, myslím, že to bude velký klenot, zatím si nechávám rezervu. Ale strašně se mi to líbí a je to neuvěřitelně pohodové a příjemné a na další díly se velmi těším. Dlouhé je to tak akorát, být to delší, asi to není úplně ono. Vtip tomu taky nechybí a jediné. k čemu mám výhrady je obsazení Jaromíra Meduny do hlavní dabingové role, mám ho prostě spjatého s Poirotem, Ale to je jenom otázka času... 75% po prvním dílu Kladivo Boží. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Seriál jde po deseti letech ve stopách svého německého předchůdce – seriálu Otec Braun. Postava amatérského detektiva v kněžské sutaně je velmi podobná. Pokud budeme srovnávat, tak je o něco lepší co se týče filmových exteriérů z anglického venkova, ale má jednodušší předvídatelné kriminální zápletky, méně humoru a především kratší stopáž. ()

maxxxim odpad!

všechny recenze uživatele

Dobrá forma investovania času, ak neočakávate jeho zhodnotenie na výstupe. V tomto prípade investujete presne také isté množstvo, ktoré zodpovedá tomuto očakávaniu, čiže žiadne, čím jednak nestratíte jeho hodnotu tak na vstupe, ako ani na výstupe a čím ho zároveň de facto zhodnotíte lebo ste nemuseli absolútne riskovať ani minútu jeho znehodnotenia. A to sa oplatí, čo poviete, dohodneme sa? ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Soudruzi, otec Brown nebyl současníkem televize, a kdyby byl, jistě by se na ni nedíval. Modernismus a relativismus z toho smrdí na sto honů, takhle tedy ne! ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Otec Brown není rozhodně žádný dogmatik. Velmi dobře natočeno a celkem pestré případy. Agáta to není, ale je to příjemný, hodně anglický krimi-seriál s kvalitou BBC. PS Kvalita drží i v VII. sérii. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Tradiční britská detektivka BBC z venkovského prostředí. Nevyniká kdovíjakou kvalitou, ale ani neuráží lajdáctvím nebo šumařinou. Víceméně sympatické postavy obklopuje příjemné a maloměstsky komické prostředí, scénář i děj jsou lehce jalové, ale to neubírá jejich spádu. Zkrátka vděčná klasika pro žehlení, lehčí práce a potřebné okamžiky pro vypnutí mysli. Humor seriálu dodával inspektor Mallory s pověstnými grimasami skvělého Jakca Deama, který se však s koncem deváté série vypařil. Z hlavní trojice zmizela i nezaměnitelná Mrs McCarthy se svou neopominutelnou esenci anglické svobodné dámy v důchodovém věku. Nahradila ji nevhodně všudypřítomná Mrs. Devine, která energii seriálu úplně rozbila. Ale do deváté série se je k čemu vracet :) ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Už je tých koláčikov, záhradných slávností a bizarných postavičiek priveľa.. Otec Brown pripomína atmosférou tak trochu slečnu Marplovú, čo mu škodí. Knižná predloha taká "farbistá" nie je a možno by bolo lepšie príliš sa od nej neodchyľovať. Napriek tomu musím chtiac nechtiac uznať, že natočené je to v podstate pekne. A výber hlavnej postavy bol určite krokom vpred. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Keď ste na péenke tak má tento seriál ozdravujúce účinky. To prostredie anglického vidieka a pokojné tempo vás zaručene uspia :) ()

swiss 

všechny recenze uživatele

Nádherné kulisy, klasická detektivka na neděli. Občas docela vtipné. Jenom ti inspektoři by nemuseli být tak otravní za každou cenu. ()

Reklama

Reklama