Reklama

Reklama

Dívka ze skříně

(festivalový název)
  • Polsko Dziewczyna z szafy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh Jacka a jeho autistického bratra Tomka se odehrává v panelovém, klaustrofobicky působícím domě na sídlišti nesoucím zjevné stopy socialismu. Jednoho dne se Tomek setká s tajemnou sousedkou Magdou. Osobitý, v nadsázce vyprávěný debut s přesvědčivostí vtáhne diváka do vizuálně bohatého, až pohádkového světa. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (23)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příběh je postaven na prostředí ve kterém se odehrává a na velmi neorotodoxních postavičkách v něm žijích. Film střídá silné scény s těma slabšíma a díky kameře a tempu příběhu má v sobě takovou zvláštně smutnou poetiku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci už nějaký ten pátek dokazují, že ve své domovině mají poměrně silnou základnu filmařských mistrů, kteří dokáží přijít s něčím originálním. Opět a zase se mi to stalo u tohoto filmu, který mi osobně příliš nepřirostl k srdci, ale je na něm vidět velký um hlavně kamery, která z obyčejného paneláku udělala jedno hodně neobyčejné místo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mňa už Poliaci nedokážu ničím prekvapiť, dávno mi je jasné, že v tomto regióne nemajú žiadnu konkurenciu. Krásne melancholický príbeh, vo svojej podstate smutný a i napriek fantasy motívu tak neuveriteľne psychologicky reálny. Koniec so mnou celkom slušne zamával. Silný nadpriemer. 85/100 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Filmů o autismu (byť tento není zdaleka jen o něm) už jsem viděl slušnou řádku, ale tohle smutné, leč nevydírající, kouzelné, ale nikoliv kýčovité a úsměvné, avšak ne křečovitě, zpracování mě dokonale zaskočilo. Ještě drahnou chvíli po zhlédnutí jsem přemýšlel o tom, jak na mě vlastně Dívka ze skříně zapůsobila. Rozhodně mě bavila, hravost s jakou Bodo Kox vypráví příběh o kráse vnitřního vesmíru těch, kteří v něm pobývají daleko častěji než většina z nás ostatních, byla zcela odzbrojující. V nestřežených chvílích se pak veškerá magie na chvíli zcela rozplývá a na řadu přichází bolestná a uzemňující realita. Dívka ze skříně ale nic neřeší, nevysvětluje ani nepodsouvá, Dívka ze skříně jen bolí a (ne)dává naději. P.S. Drobná faktická výtka: Převléknout se do lékařského pláště a utéct z nemocnice by člověk s typem autismu, který byl ve filmu nastíněn, dokázal jen stěží. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Film o životě tak, jak přichází a jak statečně ho náš hrdina umí žít, aniž by nás chtěl donutit soucítit za každou cenu, naopak, i přes depresivní atmosféru, nutnost oběti a mizivé vyhlídky na zlepšení situace oplývá optimismem, vcítěním a láskou, protkán fantazií i jemným humorem, v záměrně tlumeném, přirozeném provedení. Další z řady zajímavých polských snímků, které osloví a zároveň nahodí námět k zamyšlení... Snad kdyby si Jacek častěji měnil slipy, dám možná i za čtyři :-) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rozhodne zaujímavý snímok zasadený do šedého sveta panelákového sídliska. Prostredie ešte viac dotvára svet bez života a fantázie... to by však nesmeli na jednom poschodí v jednom činžiaku bývať dve pozoruhodné osoby. Autistický Tomáš a tajomná susedka Magda. Ich svety sú podobné a dokážu objavovať bohatstvá života. Aj pre diváka je táto exkurzia zábavou a hlavne ho prinúti zamyslieť sa nad vlastným životom. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Ten roztomile psychotický nádech filmu mě strašně bavil. Opravdu hrozně moc! Hezký film o nemilých věcech podaný originální a věcnou formou. A na Poláky strašně dobře zahrané i v emociálně vyhrocenějších scénách. 80% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

K tématům jako jsou umírající, mentálně či jinak postižení lidé mám ve filmech obecně velmi obezřetný odstup, protože co si budeme povídat, naprostá většina takto natočených snímků se ať už zcela vědomě nebo bezděky nevyhýbá patosu, citovému vydírání i určitým zažitým klišé, což není zrovna můj oblíbený šálek kávy. Proto jsem ráda, když se jednou za čas objeví snímek, který nejen, že toto všechno svým zpracováním popírá, ale ještě k tomu mu nechybí jistá dávka originality, nadhledu a povznášející fantazie. Odhaduji, že snímek asi nebude pro každého, ne každý ustojí to pomalé tempo a někdo má raději ty prvoplánově hřejivé snímky, ale ty kdo mají zájem mohu ujistit, že ačkoliv se Dívka ze skříně zaobývá smutnějšími stránkami života, rozhodně není depresivní a přestože nehýří emocemi neznamená to, že by ve mne něco nezanechala. Právě naopak. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Perfektné poľské prekvapko. Film hlboko ľudský, s výborným hereckým predstavením. Stret dvoch svetov jeden ten náš "sivý - panelákový - bežný" so svetom vysnívaným , plným fantázie - farieb a lásky. Film plný entuziazmu porozumenia a takého tichého cítenia. Film o snívaní na konci dňa. When your day is coming to an end, I'll be your dream, . Odporúčam milovníkom dramatických ľudských príbehov. No a tu je" kúsok z filmovej piesne ". U mňa zaslúžených 5 bodov . ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Pár momentů, které vzbuzovaly emoce, plus pár momentů, které u mě vyloudily úsměv či dokonce salvu smíchu. Výsledkem je zajímavý pohled na deprese a duševní nemoci. Pro mě zvláštní film s příjemnou hudbou, smutným koncem a jednou nezapomenutelnou klavírní scénou autisty Tomka a následnou bravurní otočkou (kdo viděl,pochopí), za kterou přidávám čtvrtou hvězdičku. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tady ta chtěná, podbízivá líbivost mě nebaví. Je to laciný, ale jak vidno, diváci na to slyší. Ona je cvok, ale krásná, on je retard, ale úžasně maluje, geniálně hraje na klavír, a když scénarista zavelí, moudře rozpráví. Ne, takhle to fakt nefunguje a z regulérních debilů jejich pečovatelé nevyždímou ani náznak něčeho podobně hodnotného. Prostě to tam není, není z čeho brát, neexistují výkyvy, neexistuje naděje. Filmy, které tvrdí opak, staví na lži. Že vám to nevadí? Mně ano. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý depresivní snímek s ponurnou a místy až uspávací atmosférou. Nechybí i několik vtipných sekvencí. Spíše než nápad a zpracování filmu oceňuje herní výkon Wojciecha Mecwaldowskiho, který zde hraje autistu se zákeřnou nemocí. Žádný emotivní stopu však ve mě tento snímek nezanechal. ()

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl při projekci "naslepo", kde v narvanym sále byly první reakce během úvodních titulků vesměs "kurva zase polskej film, do p*če". A překvapivě z kina odešlo nezvykle málo lidí, protože to opravdu bylo koukatelný, docela často i vtipný. Ono v plnym sálu, kde je většina lidí po pár pivech a z jistýho statistickýho hlediska je občas někdo úchyl, docházelo k nečekaným výbuchům smíchu poměrně často. Doma za střízliva bych si to ale asi nepustil. ()

lythande 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh o lásce, životě a přátelství. Mladý programátor žije se svým postiženým bratrem, o kterého se stará. Ve svém životě má tři věci. Dívky, práci a svého bratra. Láska a zároveň tragika jeho osudu je dojímavá až hrdinná. Jak se vypořádává se všemi strastmi, pro všechno se nadchne a žije tím málem, co má. Doporučuji hlavně všem třicátníkům. Dobrá kamera, velmi dobře zpracované fantaskní motivy mentálně postiženého bratra. A v neposlední řadě krásné zpracované téma mentálního postižení, vůbec ne vulgárně a divák se poučí. ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Jestli mě něco letos ve Varech příjemně překvapilo, byly to polské filmy. Když se řekne autista, každý si představí Rain Mana. Na toho ale zapomeňte. Snímek je trochu smutný, ale zároveň z kina odcházíte v podstatě pozitivně naladěni. Pro mě jeden z nejlepších filmu letošního festivalu (48. MFF KV 2013). ()

wocicko 

všechny recenze uživatele

Když se podíváte na obsah: sebevražda, láska, postižený bratr je to jedno velké klišé, ale tenhle film není klišé, je to nádherný snímek o životě, lásce a smrti v té nejčistší podobě, včetně fantazie, Bezpochyby nejlepší snímek letošního festivalu a fakt nechápu, jak se mohl křišťálový glóbus zakutálet k Plovoucím věžákům, které taky nejsou špatné, ale Dívce nesahají ani po kotníček. ()

Sticks 

všechny recenze uživatele

Toto sa nepodarilo. Odporný, smutný a prázdny film. Kox by si mal zadovážiť spolupracovníkov na námet a scenár. Nápady tam má, sú ale veľmi neotesané. ()

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama