Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení - Série 2

(série)
Česko, 2016, 8 h 26 min (Minutáž: 62–65 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Bolek Polívka, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Igor Chmela, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Jan Meduna, Igor Bareš, Zuzana Zlatohlávková, Roman Luknár (více)
(další profese)

Epizody(8)

Recenze (39)

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série už o poznání víc trpí na ochotnicky hraný epizodní role, což bylo něco, co v první sérii prakticky neexistovalo - ten kompars tam byl téměř bezvadnej. Tady to už občas trochu skřípalo, ale nic dramatickýho to taky nebylo - jen si toho člověk už prostě všimne. Hlavní pětice ale nadále zůstává skvělá a ta parta dohromady funguje výborně. Míň už se řešej rodinný problémy jednotlivejch policajtů, ale to nijak na škodu neni - jen se to prostě téměř výhradně odehrává na tý "pracovní" úrovni. Korejs se tady definitivně odkopává jak pičus a podrazáckej hajzl, aniž by v jeho prospěch hrály nějaký významnější polehčující okolnosti - jde si přes mrtvoly za "svym" a neštítí se u toho moc ničeho. Ale Hanuš ho hraje naprosto fantasticky. Trochu rozporuplně ale na mě působil Chmela - prototyp postavy je to skvělej a do seriálu to přineslo novej rozměr, Chmelovi samotnýmu jsem ale občas měl problém věřit nebo rozumět jemu jako osobnosti. Za mě to je jenom lehce slabší než první série (ta mi přišla přeci jenom víc kompaktnější a bez nějakejch větších výkyvů). Potěšil mě poslední díl, kterej byl víc než důstojným ukončenim seriálu a rozloučenim s postavama, a to, že to tvůrci nijak nenatahovali a že byli schopni v nejlepšim přestat - s klidnym svědomim to tak můžu označit za skvělej a na český poměry těžce nadprůměrnej detektivní seriál. WTF moments: Ve zprávách, který si v prvnim díle pouštěj v kanceláři na televizi, je dole na obrazovce vidět stavová lišta, takže je jasný, že si pouštěj video a že nejde o vysílání. Ve druhym díle Kozák (Vetchý) slavnostně a sebevědomě prohlásí, že protože utíkající zloděj nerozcinkal cinkátka, tak že rozhodně musí měřit míň než 166 cm (nebo kolik) - to tam ten zloděj jako nemoh proběhnout třeba nějak skrčenej? To s tim byl hotovej nějak rychle... ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zahajovací Slepý svědek navíc líčí výtečnou detektivku. Bez dlouhých okolků vkročí přesně a střízlivě rovnou do dvojnásobné vraždy a rovnou i k otravnému šéfovi 1. oddělení, který jde nyní svému týmu na nervy o to víc, že se rozhodl vyměnit kancelář za výlety do terénu.Pod záminkou různých vyšetřovacích verzí se dostane ke slovu i hospodářská kriminálka s poněkud lacinou narážkou, že léta sbírají podklady, jež prezident nakonec smaže amnestií s odůvodněním, že jim to trvá. Ale základní tým se dál drží svých kruhů včetně zdravého sarkasmu ve vzájemných vztazích.Originální zápletka s důvtipným slepcem uplatní psychologické hrátky, napětí v komorním dvojboji s mužem, jenž prý umí „zabít na sedmnáct způsobů“, i překvapivou rekonstrukci zločinu za pomoci kuřat. Pouze snaha ukázat, že vedle oddělení vražd existují i jiní policisté, je sice chvályhodná, ale tak trochu mimo pravidla příběhu. A také protivů už začíná být až moc, když k letitému šéfovi přibude ještě nováček, Igor Chmela coby přemoudřelý stážista s duší úředníka. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá řada seriálu za tou první nikterak nezaostala, přestože se tvůrci v ještě větší míře věnovali mezilidským vztahům na oddělení. V předchozí sérii mě zrovna tohle bavilo nejméně, ale protože byl Miroslav Hanuš v roli Josefa Korejse tak dokonale slizký, začala se mi zamlouvat i tato součást seriálu. Řešené případy už byly přece jen mladšího data, a byly tak pro mě živější, což mě sice často připravovalo o moment překvapení, zároveň jsem si ale mohl více užít pohled scénáristů na to které vyšetřování. Abych to shrnul; tvůrci seriálu mě ani na druhý pokus ničím neodpustitelně nezklamali, několikrát si u mě naopak šplhli, a já tak zůstávám spokojeným divákem. / Poučení: Vadí ti spolupracovník nebo nadřízený? Zařiď mu služební postup. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Neholdujem kriminalkam - ale totok je fakt namakane zrezirovane aj zahrane. Kukali sme to po veceroch, takze cele noci som prepotil :-D. Toho sefa sa da iba neznasat, vrazdy hodne desive; clovek by na to nemal cumiet po veceroch.. Skoda, ze Polivka, Vetchy atd. nehraju vo viacerych takychto skvostoch - fakt som necakal, ze cehuni dokazu natocit takuto napinacku! Fakt bravo, uz som to odporucil aj kolegom, co nerozumeju cesky, takze teraz vehementne zhanaju zahranicne titule :---)). Bravo! - a pridavok, prosim prosim, viacero takto skvele zahranych a zrezirovanych fimov, nech sa zasa clovek moze tesit na domacu tvorbu! 5* jak bic ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

90% — Pokračování úspěšných projektů v sobě vždycky skrývá velké nebezpečí spočívající ve velkých očekáváních, které mohou vyústit ve velké zklamání. S potěšením mohu konstatovat, že tvůrcům Případů 1. oddělení se podařilo ukočírovat druhou sérii v minimálně stejné kvalitě jako tu první. Nepodlehli svodům všechno překopat, převrátit na hlavu, moralizovat, hrát si na něco víc nebo vykrádat sami sebe, což se bohužel u pokračování zhusta děje. Je skvělé vidět, že to jde. Zajímavým prvkem bylo připsání postavy Dušana Vrány, jehož vývoj mi udělal největší radost. Nejprve se jevil jako nudný, namyšlený a nepříliš schopný člověk, postupem času se však ukázalo, že je minimálně stejně schopný jako ostatní a že i takoví lidé jsou ve vyšetřovacím týmu potřeba. Trochu mě mrzelo, že z postavy Korejse se stal větší blbec a hajzl, než se mi zdálo v první sérii. Ale zahraná byla skvěle, jedná se pro mě po Vránovi o druhou nejzajímavější postavu seriálu. Ale vyzdvihovat jenom dvě postavy a dva herce by nebylo spravedlivé. Myslím, že oběma režisérům se podařilo uřídit všechny herce tak, jak bylo potřeba. Vznikly tak opravdu životné postavy, které jsem si uměl živě představit. Vůbec autenticita prostředí a samotného vyšetřování je asi největší devízou seriálu. Za to budiž všem tvůrcům velký dík. Nejsilnějším dílem byly asi jednoznačně „Děti na odpis“, trošku slabší mi přišlo následující „Tělo“. Jednotlivé díly jsem hodnotil v mezích tří až čtyřech hvězdiček (60% - 80%), ale celé sérii nakonec dám plných pět. Zaslouží si to. ()

Galerie (202)

Zajímavosti (50)

  • Když Kozák (Ondřej Vetchý) vyklízí kancelář, neúspěšně se pokouší obléknout sako uniformy, kterou nikdy nenosil. Josef Mareš podle svých slov uniformu Policie ČR nikdy ani neměl. Při svém nástupu k policii r. 1990 nafasoval ještě zelenou komunistickou. Až ke konci kariéry mu nabídli ušití slavnostní uniformy, což s díky odmítl. (melica)
  • Případ zavražděných advokátek, jenž se stal předlohou pro 1. díl 2. série, se pod názvem Hyena objevil již v září 2011 v seriálu Expozitura (od r. 2008) a stal se spouštěcím impulzem pro vznik Případů 1. oddělení: Tehdy ještě budoucí scnárista a šéf pražské mordparty Josef Mareš, který tento případ sám vyšetřoval a považoval jej za osobní, byl velmi nespokojen s jeho zpracováním v seriálu Expozitura. Nabídku účasti na vzniku nového detektivního seriálu, kterou Josef Mareš dostal od scénáristy Jana Malindy, přijal mj. právě proto, že chtěl divákům nabídnout realističtější pohled na policejní vyšetřování. (Šéfik)

Reklama

Reklama