Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení - Série 1

(série)
Česko, 2014, 14 h 10 min (Minutáž: 58–64 min)

Hrají:

Bolek Polívka, Ondřej Vetchý, Filip Blažek, Petr Stach, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Ondřej Malý, Petra Hřebíčková, Igor Bareš, Roman Štabrňák (více)
(další profese)

Epizody(14)

Recenze (31)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem se v posledním díle 1. série dozvěděl, že policie má při objasňování vražd úspěšnost 93%. To je slušné, ale kdybych se do vyšetřování zapojil já, uznávaná kapacita na jakoukoli problematiku, tak by ta objasněnost zaručeně klesla. Já totiž neumím řvát na sprosté pachatele ani sprosté podezřelé, neumím je podplácet cigaretami a neumím je ani obelhávat. To vše detektivové z 1. oddělení zvládají brilantně, i když kpt. Pražák by evidentně nemohl projít přes psychotesty a por. Sršeň by se k policii dostal pouze díky známostem nebo chybou v Matrixu. Ovšem vše nad řadovými detektivy je dokonale ze života - otcovsky přísný plk. Jeřábek, věčně nespokojený (a samozřejmě neschopný) velitel mjr. Korejs, praktický zástupce velitele mjr. Kozák, morbidně vtipný patolog MUDr. Vojíř, skvostně nevrlá státní zástupkyně JUDr. Švihlíková i líný soudce JUDr. Chyňava. Jenom ty případy nejsou až tak skvělé - pachatel je buď znám neuvěřitelně rychle a pak se po něm dlouze pátrá, nebo se čeká na náhodu, případně vše vyřeší vševědoucí mjr. Plíšek. Mě to baví tak na 70%, ale v záplavě všeobecného nadšení mi můj obranný mechanismus velí zaokrouhlit dolů. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak jsou předsudky zavádějící, jsem si uvědomil po zhlédnutí několika epizod Případů 1. oddělení. Dlouhá léta jsem na základě zkušeností podléhal dojmu, že vznik kvalitního kriminálního seriálu je u nás stejně pravděpodobný jako natočení vysokorozpočtového sci-fi ve vietnamské produkci. A ejhle, ono se to podařilo. Základem je kvalitní scénáristická práce, která vychází ze skutečných kriminálních případů a taky fakt, že se na scénáři podílel ostřílený kriminalista, který do něj vložil své zkušenosti. Díky tomu je to věrohodné, aniž by to ztrácelo napětí a atraktivitu. Co oceňuju nejvíc, že to jde vlastní cestou a nehledá vzory v zahraničí. Seriálů, které jsou zjevně inspirované severskými detektivními řadami nebo americkými akčními sériemi vyprodukovaly naše televize spoustu s velmi rozpačitým výsledkem. Do určité míry bych snad korigoval bezbřehé nadšení, které seriál vzbudil. Je to velmi solidní, ale výjimečné snad jedině v rámci velmi průměrné české dramatické tvorby, která už druhou dekádu tápe, jak dál a hlavně pokulhává za moderními televizními trendy. Kvalitní herecké obsazení, dokonce i Bolek Polívka si vzpomněl, že umí hrát, a přestal předvádět sebe sama. Snad jedině Sabina Remundová potvrdila, že opravdu nepodědila herecký talent své matky. Celkový dojem: 85 %. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série se mi líbila. Myslím si, že se tento český krimi seriál svým tvůrcům povedl. Příběhy jsou položeny na pravdivých případech – jen je tvůrci místy až moc nereálně a nelogicky přenesli na „filmové plátno“ – ovšem jako celek to bylo dobré. Zatím. Většina těch sériových vrahů, psychopatů a magorů měla dostat rovnou provaz za zvěrstva, která napáchali, ale v tomhle to státě max 12,5 až 15 let a to je ještě některé i pustí dřív za dobré chování. Někteří dostali alespoň to doživotí. Co se hereckých výkonů týče, tak tady převládala spokojenost. Nejvíc se mi líbí Polívka – je ale pravda že je to občas až moc přehnané – jak dokáže odhadnout pachatele, přestože na případu vůbec nedělá, jen si přečte složku. Pak Vladyka alias Sršeň – kapitola sama o sobě, ten by u policajtů neměl co dělat. Nejvíc mě sere jejich velitel Korejs – slizká postava…Těším se na další díly… ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud se tvůrci našich seriálů o kriminalistech drží domácích zdrojů, dopadá to mnohdy tak, že jsem nepokrytě spokojen (a když už se nechají inspirovat jinde, mělo by to vypadat jako Pustina). No, a zjevně platí, že Česká televize je v tomto ohledu o několik tříd výš, než naše komerční stanice, které se zoufale snaží točit české verze Kriminálek Las Vegas, Miami a podobně, přičemž je výsledek už předem jasný. První řada Případů 1. oddělení mě zaujala, bavila i občas zklamala, ale ta zklamání byla spíše jen drobnostmi, takže nemohla výrazným způsobem ohrozit můj výsledný dojem z celé této série. Po čtrnácti epizodách tedy mohu zodpovědně prohlásit, že jsem byl velmi spokojen a myslím si, že právě toto je cesta, kterou by se měli čeští tvůrci ubírat. / Poučení: První série potvrdila platnost těchto dvou pravidel: Každý vedoucí pracovník je blbec (z určitého úhlu pohledu) a Hovno vždycky padá dolů. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po zjištění, že nemám ohodnocenou první sérii, hanba mi, vrátila jsem se zpátky v čase.. A pořád to na mě funguje, ta herecká parta, co se tu sešla, je prostě báječná.. Jednotlivé případy jsou zajímavé, poutavé a někdy i dost napínavé.. U mě opakovaně spokojenost, jedná se o zdařilou kriminálku.. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Velké české překvapení, které bych od ČT snad ani nečekal, nicméně to vypadá (a musím zaťukat na dřevo), že by se mohly některé českotelevizácké mozky probudit. Celkem ne nezajímavý, ale ke konci odfláknutá první série Cirkus Bukowsky dala naději, České století s výhradami jakbysmet, poněkud sci-fi růžovková První republika nadšení pak zmírnila, ale 1. oddělení ukázalo, že když se chce, tak to jde! A jsem rád, na české poměry skutečně vzpruha. Jednotlivé díly mě bavily zbytečným nepřikrášlováním a celkem uvěřitelnými postavami (až na poněkud lehce přestřeleného trdloidního ale hezky zahraného Vladykova Víťu), kde tedy, přiznávám, překvapil i Bolek, i inspirací reálnými případy. Pátou * ale nedám. Jsem zlý :) Ne, je to spíše propto, že ačkoliv se mi to líbilo a budu se těšit na případná pokračování, nějak mě nic neláká na to, podívat se na jednotlivé díly znovu. To není ani tak výtka, jako skutečnost. Ale měl-li bych dát Palec, tak rozhodně nahoru :) ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoduše řečeno - výtečné. První série je absolutní top, všichni detektivové absolutní jedničky, herci ještě lepší, děj má šmrnc a napětí. Na tohle jsme dlouho čekali. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(1.série) Na Případech je krásně vidět, že pánové režiséři společně se scénáristama přesně věděli, co chtěj natočit, jaký to má bejt a jak to má působit, a podle toho to taky vypadá. Seriál si nehraje na nic, čim neni, a ani se nesnaží konkurovat všem těm kriminálkám Las Vegas a spol. Jasně cílí na českýho diváka a chce ukázat policejní a detektivní práci v PČR pokud možno takovou, jaká (aspoň já tomu věřim) je - bez příkras a oproštěnou od všeho toho ať už ideologickýho nebo hollywoodskýho marastu, kterej s timhle žánrem většinou máme spojenej. Vychází ze skutečnejch případů a skutečnejch způsobů odhalení, čimž se liší třeba od Hříšných lidí točených na Markovy povídky, jinak je to ale jejich víc než seriózní nástupce. Herci jsou vybraný skvěle (ať už moula Vladyka, ze kterýho si všichni jen dělaj prdel, nebo zkušenej a rozvážnej Polívka, klasicky přesvědčivej Vetchý nebo světáckej Stach, kterej by si zasloužil, aby se už o něm konečně vědělo trochu víc, ale i ten polonechutnej Hanuš jako jejich správně protivnej šéf...) - ta partička spolu funguje bezvadně a úplně přirozeně. Kupodivu dobře vybraný jsou i herci ať už více nebo méně významnejch epizodních rolí - málokdy se stane, že by to nepůsobilo přesvědčivě (výjimky ale jsou - třeba zoufalá Něrgešová, Meduna nebo Kovář). A hlavně to na mě působí tak syrově a opravdově, že mi vůbec nedělá problém věřit, že celý to detektivování vypadá nějak takhle - že se vozej v obyčejnejch služebních fabiích a šéf na ně ještě furt prská kvůli benzínu, že v jejich kanceláři je to spíš hnusný než jakýkoliv jiný, že maj starý počítače a nějaký sofistikovaný vybavení nemaj veškerý žádný, že na ně furt tlačí šéf, kterej je drcenej svym šéfem, médiama a kterej je donucenej politikařit, že jsou často nucený případ řešit rychle na úkor jinejch problémů, prostě že to celý neni nějaká tajemná a dobrodružná práce, ale spíš samý papírování, byrokracie a politika. Občas se koná i správně černej humor (např. nahlášená rozřezaná ženská v butiku, ze který se nakonec vyklube jen fotka, pošťuchování Sršně/Vladyky a ostatních...). Za mě je to víc než příjemný překvapení a krimi seriál, kterej rozhodně má svoje místo v popředí všech podobnejch TV projektů. WTF moments: Karta z rejstříku osob jistého pána se jménem Morava Luďek (4. díl, pátrání po laborantech) - s tim vyhledáváním v rejstříku osob si teda opravdu mohli dát větší práci (napsat jméno do nějakýho rádoby policejního "vyhledávače" uloženýho na ploše, kliknout na Vyhledat a pak nenápadně dát alt+tab do excelovský tabulky s viditelnym proklikem windowsovských náhledů spuštěných aplikací, to moc profi neni). A v Tescu můžou těžko zjistit, kdy a kde prodali nějakej jeden konkrétní kuchyňskej nůž - čárový kódy jsou na všech stejný. Jo a misogynie není nenávist k opačnému pohlaví, ale jen k ženám. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší český krimiseriál, který kdy vznikl (a kterému se ani nemůže žádný jiný vyrovnat) mi dlouho unikal a upřímně - nebýt příchozí třetí řady - asi by v tom bohužel stále pokračoval. Naštěstí jsme první řadu slupli jako malinu během pár dní a až na pár výjimek mě většina případů opravdu vtáhla. Tak snad zbylé dvě sezóny dostojí stejné kvality. [viděno v iVysílání] ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Před lety se jako z čistého nene na ČT zjevila nová kriminálka, která dosti vybočuje z řady mnohých kriminálek, které se u nás vyprodukují, a to díky aspektu výborně napsaných postav, které opravdu vypadají, jakoby vypadli z reálného policejního oddělení, a nejsou to žádné dokonalé archetypy policajtů, ale každý má své chyby a problémy. U jednotlivých dílů pak vidíme detailní pohled do vyšetřování, ale opět vidíme i případné chyby či neduhy, které se u policie stávají. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnocení po 8. dílech 1. série: Dobrý, česká mordparta současnosti v Praze řeší případy na základě reálných skutečností. Že by to, ale bylo něco mimořádného, to si nemyslím. Zřejmě se to svým civilním, autentickým pojetím trefilo do vkusu českého diváctva. Byť starého Vacátka dělí od roku 2014 jiná epocha i jiný svět zločinu, jde vidět obrovský potenciál, na kterém se u nás může stavět. Podle mě je to slušná kriminálka. Nepříliš stylová, přiměřeně zahraná, technicky průměrná...60%. PS: Vladyka hraje, až nepřirozeně velkého blba. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dycky sem si říkal, co lidi maj na tom sledovat český detektivní seroše... A hle, sem tam taky :o). Jako tenhle seroš je fakt skvělej. lavně je neskutečně silnej v těch hercích a v jejich charakterech. To je jedna velká paráda. Pak je taky skvělý to, že sou to téměř skutečný případy a né žádný fantasy od scénáristů. Na tohle sem natrefil díky "Devadesátkám", kterejm sem taktéž propadnul, jenže tam se musí čekat celej tejden na novej díl. Za sebou mám 14 hodin atkraktivní podívaný a jsem odhodlanej jít na plno i do další série... ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obrovské prekvapenie v roku 2014. Naozaj fantasticky urobený seriál. Výborní herci a dobre napísané postavy. Príbehy ktoré vychádzajú z pravdivých prípadov. Len tak ďalej. Hodnotím 95%. ()

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zpracováno dle skutečných případů. Bez skvělých hrdinů a nepřetržité akce. Vyšetřovatelé nejsou žádní géniové, spíš spoléhají na standardní rutinu, občas trochu štěstí. Překvapivě dobrý seriál, který působí docela důvěryhodně. Hudba působí okopčeně. ()

no2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

9/10 - Drsné Devadesátky byly fajn, ale starší Případy 1. oddělení jsou prostě taková pohodovka/oddychovka/detektivka na zimní podvečer. Některé případy byly drsnější, některé hodně smutné, ale byl tam i jeden humornější případ-nepřípad, přičemž ty nejkvalitnější případy byly podle mě uprostřed série. Na mnohé z nich si ještě pamatuji buď z novin, nebo jsem je čítával v sešitech kriminálních případů, když jsem se nudil na návštěvě u tchýně. Každopádně tvůrci mohli vybírat z desítek zajímavých porevolučních případů a vybrali většinou dobře. Z herců mě zaujali nejvíc Bolek Polívka coby osvědčená stará kriminalistická škola, Vladyka, Hanuš a Bareš, zbytek byl ale také fajn. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

70% - Hrozně se mi líbí, jak tady někteří píšou, že scénář psal někdo, kdo o skutečném vyšetřování nic neví, protože „to takhle nemůže probíhat“. Zatím však byl jedním ze scenáristů dlouholetý policista, takže bych asi spíš věřil jemu. A teď k hodnocení: Při sledování prvního dílu mě souvislost s Malým pitavalem z velkého města nenapadla, ale když jsem si to tady přečetl, tak nemohu než souhlasit. Ze seriálu mám pocit, že jeho cílem je ukázat práci skutečných vyšetřovatelů, což se daří, aspoň to na mě tak působí. Asi nejvíc se mi líbí postava šéfa (Miroslav Hanuš), která mi přijde naprosto přesná, a taky postava Ondřeje Vetchého. Naopak mi moc nesedí Polívka a Vladyka. Všechny ostatní si jako policisty představit dokážu. Po 4. díle: Po shlédnutí čtyř dílů můžu konstatovat, že seriál si jede na své vlně, kvalita je víceméně konstantní. Líbí se mi a rád se na něj dívám. Tak doufám, že to vydrží, případně se to ještě vylepší. EDIT 8.4.2014: Tak to máme za sebou, seriál skončil. Myslím, že si všechny díly udržely konzistentní kvalitu a tak neváhám nakonec celému dílu přihodit jednu hvězdičku navíc. ()

Vykuk 

všechny recenze uživatele

Perfektní, žádné pohádky, výborné charaktery postav, zajímavé případy dle reálných základů, dobrá hudba, není co vytknout. Po dlouhé době zase něco českého, co se fakt povedlo. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím vážně uznat, že serial má spád, logiku,dokonce i vtip.Prvních šest dílů vážně nadprůměr,což potěší, i když jsem si říkal, že se strukturalne dostáváme do rutiny,která nikdy není dlouho zajímavá.Ale dál,úplně doslova na jedné lopatě, seros dostává takovej náboj a takovou dávku nevyhnutelnosti ,že drží pohromadě tak atraktivne a pevně jako pohled chlapskejch ziradel na rozrechtany upoceny čtyřky cvicitelky fitboxu bez podprdy. To ty voci prostě nevodlepis. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrá a místy velmi vtipná sestava, přiblblej řiťolezec Vladyka mě dostával do kolen, snad až na dvě výjimky zajímavý případy, jen jich až moc záhadnym instinktem důchodce rozlousknul Polívka. Jasně, že je to svým způsobem óda na policii, ale to mi vůbec nevadí, stejně jako jednostranný podání komerční televize, jejíž bulvární úloha dostala v díle se zavražděným novinářem pořádně přes pracky. Čest vám, 1.oddělení, za to, že dokážete tolik objasnit přes všechny tahanice se soudcema, byrokracií, bulvárem i nadřízenejma. Čest ČT za to, že to takhle dokázala podat nám smrtelníkům. ()

Reklama

Reklama