Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První epizoda kriminálního seriálu, jehož spoluscénáristou je šéf pražského oddělení vražd, ukazuje pátrání po pachateli, který svou oběť – mladou ženu - rozřezal a roznosil po popelnicích. Kriminalisté pátrají v jejím okolí, snaží se zmapovat její poslední dny a svědky shánějí prostřednictvím médií. Pachatel tohoto činu byl dopaden za 8 dnů a potrestán patnáctiletým vězením. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Láďa (Jiří Konvalinka) pracoval na výstavbě Trojského mostu, který byl otevřen 4. října 2014, tedy ve stejný rok, kdy byl seriál uveden. (sator)
  • „Když jsem dělal Hojera, byl jsem v jeho věku,“ povzdychne si major Plíšek (Bolek Polívka). Ladislav Hojer byl český sadistický sériový vrah, který mezi lety 1978 až 1981 zavraždil na území Československa 5 žen. Za tyto činy byl odsouzen k trestu smrti a dne 7. srpna 1986 byl popraven v Praze v pankrácké věznici. (sator)
  • Skutečný případ z roku 1997 se odehrál na pražském Smíchově, vrah se jmenoval Antonín Mokrý a za vraždu s loupežným motivem byl odsouzen na 15 let odnětí svobody. (sator)
  • Rozčtvrcená se jmenovala Alžběta Vránová (Jarmila Vlčková). Oběť z obdobné vraždy před 90 lety, která nedala kriminalistům dlouhé roky spát, se jmenovala Otýlie Vranská. Narážka na tento případ je zřejmá. (sator)
  • Točilo se i u Negrelliho viaduktu v ulici Malého 3 v Karlíně v době, kdy jednotlivé oblouky sloužily jako nevzhledné sklady. Po mnohamiliardové rekonstrukci ukončené v roce 2020 byly uvedeny do původního stavu. (sator)
  • Nápad napsat si malou roličku pro sebe měl scenárista Josef Mareš podle vzoru režiséra Alfreda Hitchcocka, který se také ve svých filmech objevoval v drobných rolích. (melica)
  • Ostatky oběti se našly v Karlíně na Karlínském náměstí. (sator)
  • Scenárista Josef Mareš si zahrál komparzní roli uniformovaného policisty, který na místě ověřuje informaci o nálezu torza těla v popelnici. Po 23 letech práce u policie oblékl Mareš uniformu vůbec poprvé. (ČSFD)

Případy 1. oddělení (2014) (seriál)

  • Scenáristé recyklovali některá příjmení postav. Zavražděná žena v epizodě Rozčtvrcená (2014) se jmenuje Alžběta Vránová. Ve 2. sérii (2016) nastoupí k mordpartě nový vyšetřovatel Dušan Vrána (Igor Chmela). V epizodě Hodinka k dobru (2014) je obětí vraždy Lenka Šindelářová, v díle Súdánský student (2016) se pachatel vraždy jmenuje Jakub Šindelář (Štěpán Kozub). Josef Mareš v knize „Moje případy z 1. oddělení“ uvedl, že někteří jeho známí si vysloveně přáli, aby se jejich příjmení v seriálu objevilo. Když ale postava dostala na přání druhého scenáristy Jana Malindy příjmení Javůrek, které měl shodou okolností Marešův kolega z kriminálky, dotyčný se urazil. (melica)

Případy 1. oddělení - Podnájemníci (2022) (epizoda) (S03E01)

  • Dělníci, kteří našli ostatky obou těl, používali pilku, pomocí níž byla těla rozřezána, i ve skutečnosti. Její seriálové použití ke krájení chleba a salámu je však smyšlené. Podobná scéna s krájením jídla pomocí vražedné zbraně se měla objevit už v epizodě Rozčtvrcená (2014). Tehdy však byla vystřižena. (me116)

Reklama

Reklama