Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden mrtvý a jeden těžce zraněný student na pražských kolejích. Šlo o vzájemnou potyčku, nebo rasový zločin? Známý případ z konce devadesátých let ukazuje, jak zásadní může být rozdíl mezi pohledem veřejnosti na zločin a skutečnými příčinami toho, co se stalo. Epizoda druhé série kriminálního seriálu Případy 1. oddělení popisuje vyšetřování vraždy s rasovým podtextem, která rozpoutala mnohatisícové demonstrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"My si ty dva černochy budeme muset pořádně proklepnout. Možná zjistíme, že jeden z nich je členem ku-klux-klanu." Tak tu máme špetku rasismu a pátrání po tom, kdo nakrájel dva africké studenty. To samo o sobě žádná velká zábava není, ale "zadržení" plk. Landy při šetření v terénu kvůli nezaplaceným alimentům bylo dokonalé. Ještě lepší byl mjr. Korejs, který je snad ještě větší svině než jsem doufal. Začínám mu fandit. Jenom přitom trošku zapadlo to důležité upozornění, že na diskotékách se chodí na záchod až ve chvíli, kdy je dopito, aby to pití někdo "nedochutil". Není to sice žádná novinka, ale opakování je prý matka moudrosti, tak to určitě nezaškodí. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U zahraničních filmů a seriálů mnohdy kritizuji obsazování černochů do rolí, v nichž jejich přítomnost odporuje veškeré logice. Přítomnost černochů ve třetí epizodě naopak kvituji s nadšením, protože jsem na naše mirečky zvyklý a protože se mohl na scénu vrátit plukovník David Landa v podání Martina Hofmanna. Horší už to bylo s obsazením postavy pachatele; když se holt mezi podezřelými objeví nějaký setsakra známý obličej, už není co vyšetřovat. Na druhou stranu zůstává pravdou, že jsem se i tak dobře bavil. Vyšetřovala se vražda a vražda ve stádiu pokusu a já jsem až překvapivě často dostával možnost vycenit chrup. Pobavil mě průběh intimních večerů kapitána Martina Pražáka, zasmál jsem se nad obavou poručíka Vítězslava Sršně z průvanu ("Promiň, táhne.") a skupina skinů s transparentem, který hlásal: "Svobodu pro Kubu", mi málem zauzlovala bránici. No, a pak zazněla i věta, která mě nerozesmála, protože se její obsah nikdy nenaplní, čehož upřímně lituji. "My jdeme všichni do Anglie." To by bylo krásné... / Poučení: Nůž a řetěz jsou fajn, ale vítězným kombem je pánvička a dalekohled. ()

Reklama

mh.mail

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

60% - I třetí díl druhé série si drží laťku v nastavené výši. Co se mi na seriálu doposud nejvíc líbí, je podle mého názoru vysoká míra autentičnosti. Nemám sice s vyšetřováním žádné osobní zkušenosti, ale přijde mi, že by to takhle nějak mohlo ve skutečnosti vypadat, přece jenom i vyšetřovatelé jsou normální lidi, co se mezi sebou normálně baví a občas udělají špatný úsudek nebo přímo chybu. Konflikt Kozák - Korejs se vyostřuje a šéfík neváhá používat i poněkud drsnější metody. I když i to je dost autentické a navíc Korejs v podání Miroslava Hanuše je opravdu suprovej, je to téměř jediná věc, která mě na seriálu zatím trochu vadí. Uvidíme ale, kam se to celé posune, třeba budu překvapený a nakonec to všechno přehodnotím. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrchol všeho hnusu, ale božsky zahranej. Kozub teda fakt umí a Korejs je na uškrcení. To by mohl být další díl v sérii ;-) Chápu, že ve většině týmů musí být šéf totální ultra kokot, protože potom je dílo opravdu jako ze života. A k tomu ještě PRESSTITUT Železný, který tomu nasadil uměleckou korunu. Za toho blba hvězda dolů. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dostalo se ke mě že zde skvěle zahrál Štěpán Kozub. To tedy jo! Případ je zajímavý sám o sobě a Štěpán to svým hraním posadil na vrchol. Tak uvěřitelný hraní. Bylo mi toho vraha vlastně moc líto. (moc mi to připomělo můj nej film Primal fear) Mladej vymytej kluk, kterej si uvědomil jak byl blbej a nechal se totálně sfanatizovat. Instant karma. A Celá úžasná sqadra našich nej herců. Člověk má přímo pocit, že nahlíží do práce kriminální policie se vším všudy, i s tou špínou. Se spousty špatných lidských vlastnotí i od kriminálníků ale i u policajtů. Příběh je ještě podle pravdy. + Paráda. Děkuju moc tvůrcům i když bych radši, aby se nic takového nikdy nestalo a nikdy už nestane. Tak kolik je tam vlastně pokojů? Dva baráky po pěti patrech, v každém patře 30 pokojů...? kdo počítal kolik jich tam je XD ()

Galerie (39)

Zajímavosti (5)

  • V různých epizodách se vyskytuje logo fiktivního pivovaru Staročeský kohout, vytvořené pravděpodobně pro účely seriálu. V této epizodě v čase 19:15 můžeme vidět z hlavního záběru na výčepu logo právě tohoto pivovaru, z vedlejšího záběru zpoza zad barmanky jsou zhasnuté reklamy skutečných pivovarů (Gambrinus a Kingswood). (jeffLebowski)
  • Vyšetřovatelé od začátku popírají, že by mohlo jít o vraždu s rasovým podtextem, argumentují tím, že oba účastnici jsou černoši. Jenže definice rasismus má daleko širší význam: „Za rasismus se považuje diskriminace na základě rasy, barvy pleti, jazyka, náboženství, národnosti  k osobě nebo skupině osob.“ (sator)
  • Člen policejní složky, která za zaobírá extremismem, Landa (Martin Hofmann), je narážkou tvůrců na rasistické období muzikanta Dana Landy. (sator)

Reklama

Reklama