Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele SOLOM. k tomuto seriálu (25)

Případy 1. oddělení (2014) 

Velmi kvalitní seriál – jedna z nejlepších tuzemských kriminálek. Nejen co se samotných případů a vysoké úrovně zpracování týče, ale i skvělé herecké výkony a charakteristiky jednotlivých postav. Nejvíc jsem si oblíbil Bolka Polívku a jeho Plíška – nejméně potom Korejse – který byl pěkná svině – velmi dobře napsaná postava. Ostatní si ale taky nevedli vůbec špatně. Je velká škoda, že se tvůrci rozhodli nepokračovat, bude mi to skutečně chybět. No nic, budu se muset porozhlédnout zase po něčem jiném. Nadprůměrná záležitost!!! ()

Série 1 (2014) (S01) 

První série se mi líbila. Myslím si, že se tento český krimi seriál svým tvůrcům povedl. Příběhy jsou položeny na pravdivých případech – jen je tvůrci místy až moc nereálně a nelogicky přenesli na „filmové plátno“ – ovšem jako celek to bylo dobré. Zatím. Většina těch sériových vrahů, psychopatů a magorů měla dostat rovnou provaz za zvěrstva, která napáchali, ale v tomhle to státě max 12,5 až 15 let a to je ještě některé i pustí dřív za dobré chování. Někteří dostali alespoň to doživotí. Co se hereckých výkonů týče, tak tady převládala spokojenost. Nejvíc se mi líbí Polívka – je ale pravda že je to občas až moc přehnané – jak dokáže odhadnout pachatele, přestože na případu vůbec nedělá, jen si přečte složku. Pak Vladyka alias Sršeň – kapitola sama o sobě, ten by u policajtů neměl co dělat. Nejvíc mě sere jejich velitel Korejs – slizká postava…Těším se na další díly… ()

Rozčtvrcená (2014) (S01E01) 

Ale jo, další slušná česká kriminálka je na světě. Když to běželo v televizi, tak mě to nějak minulo, ale ještě že „existuje“ internet. První díl nebyl vůbec špatný. Případ rozřezané mladé dívky mě docela zaujal. Nejen celkem dobrými hereckými výkony a nadrženou Něrgešovou, ale i policejním vyšetřováním (které není tak přehnané, jako v zaoceánských kriminálkách) – pokus /omyl je vždy na místě, pěkný pes – pár hlášek a mrazivé přiznání vraha – jo udělal by pro ní první poslední a tak její hlavu a tělo hodil do popelnice…Zatím spokojenost… ()

Fantom z Jižáku (2014) (S01E02) 

Ani druhý díl o sériovém „znásilňovači“ žen z Jižňáku si nevedl zas tak špatně. Jasně je tady i dost nelogických kopanců a podivných chování ze strany vyšetřovatelů, ale jsme taky jenom lidi – někdo dá na svou intuici – někdo jen na přímé důkazy…Mělo to ale slušnou atmosféru, místy i akci, herecké výkony taky nebyli nejhorší, proběhlo pár humorných hlášek a navíc toho hajzlíka chytli – na jeho malé péro… ()

Doživotní chyba (2014) (S01E03) 

Přepadávat, mlátit a zabíjet staré babky důchodkyně, může opravdu jen totální kripl a duševní mrzák – takovým rovnou provaz na kandelábru…Dosti smutný případ, který si však udržel stejnou kvalitu jako ty předešlé díly. Mladý stážista asi brzy zaplaká, do jaké vybrané společnosti kriminalistů se chce dostat…Stejně by mě zajímalo, kdo je ten donašeč pro TV (zatím to vidím buď na Vladyku, nebo toho jejich připosraného šéfíka… ()

Klíčový důkaz (2014) (S01E04) 

Já to říkám furt, že ty „multi-kulty“ vztahy sebou přináší jen problémy. Vyvraždění rodiny a zabití malého dítěte – to otřese nejedním zkušeným policistou. A tak je naše kriminálka postavena před těžký případ, kdy je z cesty svede několik slepých stop i vlastní zaslepenost a předsudky. I tentokrát nechybí několik dramatických chvilek, slušná atmosféra navozená otřesnými událostmi v domě a hlavně se konečně přijde na to, kdo vynáší do televize a tady jsem se sakra spletl a tipoval absolutně blbě… ()

Laborant (2014) (S01E05) 

Svým způsobem taková „odlehčená epizoda“, ale spíše svým vyvrcholením a sado-maso překvapením ve sklepě, než skutečnou podstatou a hlavně dávným případem v Průhonickém parku. Vladyka pobavil, přestože byl spíš každému k smíchu – osobně moc nechápu, proč tam teda takového člověka mají a zabírá místo. Zbytek osazenstva se tentokrát svezl na vlně, nicméně Polívka a jeho postava se mi zamlouvá čím dál tím více a navíc televize konečně ostrouhala… ()

Nenávist (2014) (S01E06) 

Nadprůměrná kvalita se zatím zuby nehty drží a to je dobře. I tento případ si získal mou pozornost a to nejen díky brutalitě vraždící lesby co nenáviděla muže, ale i díky solidnímu výkonu Polívkové v závěru této epizody. Alespoň jde vidět, jaké zrůdy dokáží žít mezi námi a skutečná vražedkyně uspávačka Jaroslava Fabiánová dostala doživotí, kde má v base další narušené „sousedky“ Stodolovou a Romanu Z., jenž si za své zrůdné skutky vysloužili stejný „flastr“… ()

48 hodin (2014) (S01E07) 

Malinko se tu zatáhlo za ruční brzdu, ovšem jen co se „atraktivity“ toho případu týkalo. Přepadávání důchodců, co si jdou vybrat důchod na poštu (dneska je hlavně chodí pachatelé okrádat přímo do bytu) – nic nového pod sluncem, děje se to pořád a těch hajzlům by měli policajti pořádně napráskat a zavřít až zčernají. Pak jsou tu ještě ti, co se neštítí i vraždit a tihle by neměli dostat směšných 25 let, ale rovnou kulku mezi oči…Docela čumím, že se ten práskač dostal až na „inspekční oddělení“, ale tak svině se dostanou vždycky k teplému místečku… ()

Policajt na odstřel (2014) (S01E08) 

Svině konečně okusila svou vlastní polívčičku…Jo i policajti potřebují buzeraci, nebo si to alespoň chlapci a děvčata z GIBS myslí, páč je přeci potřeba vykazovat nějakou činnost, když mají tak teplá a dobře placená místečka. Přece se nebudou nahánět po republice a dopadat vrahy, feťáky a úchyláky…Raději budou buzerovat ty, kteří je vlastně živí – jo je to to samé, jako skoro v každé práci, taky vás tam jezdí otravovat a buzerovat (tabulkoví) debilové…Dvojice magorů to zahrála dobře a doufám, že jim ta pizza s projímadlem chutnala – ještě teď se řehtám…Bylo dobré zas vidět Lukáše Příkazkého z Rapla – kterého jsem viděl dříve, než tohle… ()

Totožnost (2014) (S01E09) 

Sice dopadení nebylo autentické a ve skutečnosti si policisté na pachatele museli počkat 7 let (což je sakra dlouhá doba – hlavně pro pozůstalé), jenže co z toho když skutečný pachatel byl v roce 2018 propuštěn předčasně (o rok a půl dříve) soudem a vyhoštěn ze země – tomu se říká spravedlnost…44 bodných ran – to už je opravdová zrůda, ne člověk…chudák holka. Já říkám furt, že ty multi-kulty vztahy jsou na hovno a nic dobrého většinou nepřinesou…Jinak se tentokrát kriminalista Pražák vážně vytáhl a přetahovačka s popeláři byla vážně fajn… ()

Sladký vyděrač (2014) (S01E10) 

Nejslabší díl? Ba právě naopak…Jasně, nejsou tady žádné mrtvoly, rozčtvrcená těla ani úchyláci či narkomani, ale jde o obyčejné vydírání. Bohužel z postavy Polívky si dělali prdel, ale on jim ukázal společně s Vladykou, že nejchytřejší a nejtupější dokáží pachatele chytit lépe, než celá výjezdovka…I díky tomu, že pachatel byl vážně ňouma, který se snažil zachránit rodinu před exekucí – to ho ale neomlouvá, leč šel na to blbě…Regina Rázlová nám sakra zestárla, ale pořád je to šarmantní dáma, která podala velice přesvědčivý a usměvavý výkon – jasně nejlepší na celém díle. Plíšek (Polívka) je legenda a Sršeň alias Zeman pobavil… ()

Hodinka k dobru (2014) (S01E11) 

Skutečná trojice pachatelů – (Zdenek Bruthans, Martin Rež, Pavel Kapoun) dostali nakonec shodně 15 let, nicméně touto dobou už jsou na svobodě – život mrtvé ženy jen kvůli tomu, že si chtěl z jejího bytu udělat kancelář…Ač e to smutné, tenhle seriál se mi „líbí“ čím dál víc a musím uznat, že se tvůrcům povedl. Většina případů jsou hrůzostrašné, co se hereckých výkonů týče – jsou dobré – pobavila Aneta Krejčíková a pomluvení staré Sršňové u cestovek. Přesto už tu byli zajímavější díly a proto ač nerad dávám průměrné ohodnocení… ()

Důvod k zabití (2014) (S01E12) 

Kvůli ženské bych rozhodně sebevraždu nespáchal a už vůbec ne se bodal do břicha…chuj jeden! Za vůbec nejlepší považuji toho lodníka, jak mu asi třikrát překazili šoust na lodi – kalhotky dole a zas nesmočil…Jinak na začátku se objeví Štáfek – je rovněž dojemná „nenápadná“ pomoc reportérky Hřebíčkové…Jó výchovný podtext to mělo, ale jinak tento díl řadím mezi ty průměrné… ()

Smrt novináře (2014) (S01E13) 

Smrt Velíška si pamatuju – je smutné že až tato událost dokázala u některých novinářů a reportérů probudit „svědomí“ a začali spolupracovat. Ne všichni jsou ale stejní, nerad bych je házel do jednoho pytle. Taky se divím, že jeho vrah nedostal doživotí – jenže zas tu byla ta nesmyslná polehčující okolnost – pod vlivem alkoholu se z něj stává psychopat…Smutný příběh, ponurá atmosféra a slizký Miroslav Hanuš (jeho postava) si zas „honil triko“… ()

Klubové barvy (2014) (S01E14) 

Taky mám rád fotbal, fandím ostravskému Baníku a občas zavítám i do kotle. Na tyhle ty bitky ale z vysoka seru, páč to nemá s fotbalem nic společného. Vymaštěné hlavy co si dávají do držky a pak to tak dopadá, že někdo vytáhne i kudlu…Výslech Sršně pobavil a naopak setrvání Korejse ve funkci zarmoutilo. Musel jsem se pousmát i přítomnosti Jiřího Ployhara (trenéra Žloutka z Vyšehradu – ten drsňák nikdy nebude…). Škoda, že tam Martin Hofmann nehraje častěji, jeho vyvádění rádoby fandů Bohemky z hospody patřilo k tomu nejlepšímu co nám tento díl nabídl… ()

Série 2 (2016) (S02) 

Druhá série byla rovněž dost našlapaná zajímavými případy i osobními patáliemi mezi mordpartou. Až je mi skutečně líto, že to končí. Zasloužili bychom si ještě další díly, protože tohle byl vskutku povedený seriál. Slušné herecké výkony, zajímavé zpracování i samotné případy – otřesné vraždy, opovrženíhodní pachatelé, chudáci oběti i pozůstalí. Kvalita jednotlivých epizod byla taky rovněž velmi dobrá a tak ani tady neváhám dát nadprůměrné ohodnocení. ()

Slepý svědek (2016) (S02E01) 

O skutečném případu jsem nikdy nic nečetl, ani neviděl v žádném jiném seriálu, takže jsem byl docela překvapený, jeho průběhem i samotným vyřešením. „Slepý“ Vladimír Javorský podal velmi přesvědčivý výkon a pachatel si sám zvolil svůj osud. Asi každému je jasné, že tohle bylo „na zakázku“ někoho jiného, ale tahle brutálně umlátit dvě ženy – to chce mít hroší kůži, takže žádné slitování. Korejs je čím dál tím větší zmrd a ani se nedivím ostatním, že pod ním nechtějí dělat a rádi by se ho zbavili…Uvidíme, co nám přinese nový stážista, každopádně „výpomoc“ při střelbách Polívkovi (potažmo jeho postavě) zcela chápu… ()

Informátor (2016) (S02E02) 

Sršňův informátor ala Žiga co neumí psát ani číst, neměl chybu – horší je, že skutečný vrah taxikáře byl (vlastně je) vážně takový dement i ve skutečnosti + k tomu dva pokusy o vraždu. Šéfův popis jak se Sršeň „vyšplhal“ až na vraždy, byl rovněž humorný a vlastně tomu i věřím – ti dva si můžou podat ruky. Chmela tu taky hraje blbečka, ale nějak zásadně mi nevadí. Tuhle skládačku na první pohled nesouvisejících případů bych ale fakt řešit osobně nechtěl – bylo to propletené až běda… ()

Súdánský student (2016) (S02E03) 

Tak tu zas máme jeden s rasistickým podtextem. Jsou pobodáni dva černí zahraniční studenti a všechno ukazuje na to, že si vyřizovali účty mezi sebou – ovšem jen do chvíle, než je nalezen zakrvácený nůž, který vyšetřovatele přivede na stopu nácků…Jo chlapec byl hrdina, ale jen do doby než se ocitl u výslechu. Pak už z něj byla jen obyčejná plačka. Ten Korejs (coby postava) je čím dál tím větší zmrd a já myslel, že už to snad ani nejde. Chmelova postava se mi taky nelíbí – njn když donáší, nemůže být oblíbený… ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama