Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele flanker.27 k tomuto seriálu (16)

Případy 1. oddělení (2014) 

Věrohodné, opravdové, přesvědčivé, k tomu skvěle zahrané a opatřené výbornými dialogy. Vlastně jsem na takový krimiseriál čekal celý život, jsa tímto prostředím mírně poznamenán. Jedinou nevýhodou tohoto díla je, že vedle něj valná většina jiných seriálů či filmů z prostředí zločinu a kriminalistiky působí až skoro směšně naivně. ()

Děti na odpis (2016) (S02E04) 

Ač jednotlivé epizody seriálu nekomentuji, zvláště když jsem ohodnotil a okomentoval celý seriál, tentokrát musím. Dnešní díl mi totiž nejde z hlavy. Šel z něj takový hnus, že ještě asi pět minut jsem seděl a koukal do zdi. Skvěle zahrané, ten kluk-vrah "prostě mi to přišlo zajímavý", slizké existence pedofilů, prostě mi z toho není dobře. Berte to jako 5*. ()

Tělo (2016) (S02E05) 

Už podruhé za sebou komentuji epizodu. Tentokrát proto, že dnešní díl krásně ukázal, jak může být krimi napínavé, aniž by v něm byla jediná akční scéna. ()

Podnájemníci (2022) (S03E01) 

Trošku jiná dynamika mezi postavami, ale vzhledem k časovému posunu od prvních dvou sérií je to logické a nevadí to. Když si vezmu sebe, určitě taky k některým lidem přistupuju jinak než před šesti či osmi lety. Zato Plíšek chyběl citelně a na nové tváře v týmu si budu chvíli zvykat, zvlášť ta policajtka je prostě divná, lepší slovo pro to není. Případ už jsem znal z nějakého dokumentu, ale rád jsem se podíval na toto zpracování. Typický černý humor nechybí ("vařím Čočku"). A Korejs na konci paráda. ()

Flaška (2022) (S03E02) 

"Tomáši, nazdar!" No nazdar... Dvojka Víťa+nová členka je hodně bizár, ale nakonec docela vtipná a Víťova záliba pro jednou výrazně pozitivně nakopne vyšetřování. Zároveň vidíme, jak nová a nová byrokracie víc a víc okrádá o čas dělat něco užitečného. Zvláště když pro některé kariérní řídící kádry (alias "krizové manažery") jste prostě "vopruz". První dva díly vlastně pořád připravují půdu pro další vývoj a jsem zvědavý, kam to zamíří. ()

Veteráni (2022) (S03E03) 

Doba opravdu pokročila, když Plíšek dělá selfíčko! Všichni pospolu, včetně Korejse, jako za starých časů! ()

Exploze (2022) (S03E04) 

Díl takřka stoprocentně o psychologii, komplikovaný tím, že jde o to, jak proniknout do myšlení člověka s jiným způsobem myšlení a pořadím hodnot. Ano, pachatel byl jasný, protože náhody typu "zrovna čistě náhodou jsem musel použít jiné auto" se v reálu nestávají, ale Případy přece nikdy nebyly o tom hádat pachatele, ale o tom pachateli vinu dokázat, což je daleko těžší. Atmosféra závěrečného výslechu by se dala krájet. A Korejs začíná vládnout. I kalendářům :) ()

Řetízek (2022) (S03E05) 

Moc smutný díl, protože tak reálný. Tady není oběť jen zavražděná. Jakej asi bude život dítěte s mámou v lapáku. A co její rodiče a manžel, nemluvě o pozůstalých zavražděné. Přitom hezká ženská, která by mohla dělat cokoli. Že to tak řeknu, zkurvený drogy. A Korejs i jako vyšetřovatel profesionál nezklame po boku ženské kolegyně, která mi tak nějak pořád k srdci nepřirostla jako postava, ale není to chyba scénáře ani představitelky. A to jak jí Kozák promlouvá do duše stran sociálních sítí je zcela na místě. P. S. Zajímavý drobný detail když Pražák s Andělem podávají během porady dokumenty o výslechu dýlera Adéle místo Korejsovi, který jen hodí takový ironický pohled. ()

Taxivrah (2022) (S03E06) 

Perfektní práce. A mám pocit, že je nám naznačeno, že Korejs poté, co si připravil půdu svým dosud bezvadným chováním, začne využívat rozporů mezi členy oddělení a lehce je proti sobě poštvávat. A znovu si vychutnávám ty malé detaily dotvářející charaktery, vztahy a atmosféru typu Korejs podává kus jablka nabodnutý na noži Víťovi. "33 let, 20krát trestaný," aneb kdo žije mezi námi. ()

Tramvaj (2022) (S03E07) 

To snad ani nejde vymyslet, takováhle věc se prostě musí stát. Tak kdo nám bude šéfovat? Že by Korejs? Či Kozák? "Myslím, že jsme vybrali dobře" může být dost dvojznačné. Edit: Po další epizodě víme, že ani Petr, ani Pavel... ()

Střihač (2022) (S03E08) 

Když si myslíte, že nemůže být hůř jak za Korejse, zamyslete se znovu. Může. Korejs měl aspoň skutečnou praxi v terénu a v roli vyšetřovatele je schopný. Navíc je vtipný. Zatímco tohle blbý, namyšlený, arogantní, leč moderní technologie používající (zpracuj to do prezentace) stvoření má v hlavě kompletně nasráno (a zároveň je přesvědčeno o vlastní neomylnosti). Darwinžel, není nijak vzácné. Chyby odklánět/outsourcovat, úspěchy přivlastňovat. Samozřejmě, na začátku série jsme viděli, že Korejs a nová ředitelka mají nějaké kontakty a kdo ví, jestli za její aktivitou není on sám. Teď asi budeme zbytek série v napětí, jak to s ním je. Případ sám - prostě opravdu ta mravenčí, dlouhá práce, stovky hodin nad spisy, srovnávání, tipování, vylučování, hledání styčných bodů, co tvoří opravdovou práci vyšetřovatelů a operativy. P. S. Opět geniální detail: všimněte si na začátku, jaké knihy si nová ředitelka vybaluje z kufru. Minimálně v tomhle si autoři seriálu myslí přesně to co já. Jo, a "byl nasazen vrtulník s termovizí" je asi podobně ustálené jako "já přijdu, až nastavěj zrcadlo." Časy se mění, ale hloupost je věčná. ()

Romeo a Julie (2022) (S03E09) 

Deprese nejhlubšího zrna. Tohle je horor, strčte si všechny slashery do prádelny. Víme, jak pachatele chytit, když si dokážeme poradit s tím, jak nám systém (někdy právo, někdy svině ředitelka) hází klacky pod nohy, ale neumíme s nimi naložit. Rozhodně ne tak, jak by si zasloužili. Nevím, jak si někdo může myslet, že něco takového se dokáže resocializovat. "Kráva se dvěma lvama" (a 70 tisíci followerů, na to nezapomeňme, soudruzi) aneb ať se novináři o sobě taky něco dozvědí. Snad nejdrsnější díl vůbec. P. S. Afektovaná ředitelka s příručkami "Jak být americkým šéfem" ve stole je zcela ze života. Pár podobných znám, naštěstí nikdo z nich nešéfuje přímo mně, jinak bych se nejspíš sám brzo stal dalším "klientem" 1. oddělení. ()

Smolař (2022) (S03E10) 

Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Co se případu týče, samozřejmě nedokážu říct, jak přesně to odpovídá skutečnosti, ale trochu si zaspekuluju. Napadlo mě, jestli to neudělala ta přítelkyně (půjčil jí pistoli na cestu temným parkem) a on to nevzal na sebe. Zavražděný, opravdu sled nešťastných příhod, chudák kluk. ()

Spolubydlící (2022) (S03E11) 

Myslím, že ani severská dramata nevystihnou současnou podobu mezilidských vztahů jako tenhle díl. Dojímáme se (emotikonujeme) nad obrázky a videy ze sociálních sítí věcmi, které jsou pro nás nedůležité, netýkají se nás, ale musíme na ně mít (správný) názor, lajkujeme a blokujeme statusy, ale reálně jsme asi vyprahlí, ve skutečnosti se o sebe nezajímáme jako o lidi, nemáme skutečný domov ani soukromí, v osobní sféře nemáme nic, co nejsme připravení okamžitě vyměnit nebo přestěhovat. Tak jsem si zafilozofoval. Epizoda výborná, jen to zobrazuje výborné není, případ sám, poměry na pracovišti, Kozákova dcera, na níž se tedy život bez matky podepsal dost (škoda jiného obsazení). Ale ten závěr mě i docela dojal. ()

Loterie (2022) (S03E12) 

Co říct. Snad jedině to, že co vidím i ve světě, tak úkolem policie přestává být boj se zločinem, zato na významu nabývají "vztahy s veřejností", a to včetně správné elektronické komunikace vně i uvnitř sboru. Proto taky v Anglii vidíte policajty tancovat na pochodu buzerantů, zatímco zločin si žije svým životem. Co vím, tak počet evidovaných trestných činů tam za posledních cca 20 let klesl cca 11 milionů ročně na asi 3,5 milionu, ale to je to, evidovaných. Prostě lidi na to už v v případech, kdy to není vysloveně existenciální, kašlou. Taková je zkrátka současná "politika". Za sebe doufám, že tu e-piču ve vedoucí pozici provádějící ukázkové zazmrdování oddělení někdo přece jen nakope. A setkání Plíška s Tůmou po letech... Jeden by zaslzel. ()

Trik (2022) (S03E13) 

S Korejsem se to až příliš nabízelo, tam bych ocenil, kdyby to přece jen bylo jinak. Nicméně pak ta scéna v kanceláři s Andělem, to bylo vygradované dokonale. Napřed ruka, pak Korejs, pak zvrat. Andělova studia přece musela mít pro děj význam, no ne? A ředitelka konečně dostala ťafku. Pyšný a dojatý otec Kozák na konci, oko zaslzelo. Případ smutný, když přítel přítele... No a co teď? Prvotřídní krimi (a vůbec prvotřídní seriál) nám asi zase na roky odumře. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama