Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze (685)

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nesouhlasím s názorem, že Češi neumí točit detektivky. Myslím si, že se natočilo spoustu dobrých seriálů i detektivek. Od Dobrodružství kriminalistiky přes pražskou galérku v Hříšných lidech až po Kriminálku Anděl či Cirkus Bukowsky. Dobré byly i jednotlivé filmy s Högrem či Kodetem. Jedna z nejlepších českých detektivek bezpochyby je Nepodepsaný knoflík. Myslím si, že Případy 1. oddělení na tuto tradici navazují. Divoké honičky se nekonají (což odpovídá více české realitě), nejsou tu ani přehnaně přátelské vztahy na oddělení (viz Četnické humoresky), pracuje se v týmu, vyšetřovatel není charismatický ani sympatický, ale normální ustaraný chlap, používají se běžné metody cukr a bič. Ano, chybí nám napínavé zápletky, protože tohle je typické pouze pro psané detektivky. Jenže tohle je spíš o tom, jak to při vyšetřování doopravdy vypadá. Jednotlivé postavy dost sedí, výkony některých herců famózní! 1. Rozčtvrcená: sbalení bezdomovkyně v prvních deseti minutách!! :o) Zadáno pro sympaťáka Petra Stacha. ||| 2. Fantom z Jižňáku: pachatele dostali na to, že mu chtěli vyfotit a zveřejnit jeho ptáčka!! Dobrý psychologický tah!! :o) ||| 3. Doživotní chyba: Modus operandi a mladičký Jan Meduna "Jak to má kola nebo kozy, jsou s tím vždycky problémy."||| 4. Klíčový důkaz: Vyhodnocení stop a důkazů, Stanislav Zindulka v malé roli ||| 5. Laborant: aneb i mistr tesař se jednou utne, přesvědčivá Jana Šulcová ||| 6. Nenávist: Anička Polívková překvapila! :o) ||| 7. 48 hodin: krásný příklad, jak byrokracie maří vyšetřování! Zadáno pro Filipa Blažka a úžasně nechutný Miroslav Hanuš! ||| 8. Policajt na odstřel: "Dělej! Nebo tam ředitel začne vyšetřovat sám!" :o) Dominuje Ondřej Vetchý ||| 9. Totožnost: "Jde nám o čas!" a dvouhodinové jednání s nákupním vozíkem! :o) Tajemný Honey a Braňo Holiček ||| 10. Sladký vyděrač: úžasná herdekbaba Regína Rázlová, pěkný kontrast mezi zadržením nevinného stopaře a pravého viníka, kterému jen vlídně nabídli svezení. Tak si říkám, jak je asi těm omylem zadrženým, když na ně nastoupí? Pro někoho trauma na celý život! ||| 11. Hodinka k dobru: "Co proved? Že mu sem manželka donesla kufry, tak jsem si myslela, že ...? "Myslela jste si dobře! Nechtěl doma mejt nádobí." ||| 12. Důvod k zabití: "Co ty jeho hadry, ty snad vyzvedneš?" "No počkej, vždyť už jsem tam dneska byl!" "Až ti bude jako Plíškovi, budeš si to říkat při každý cestě z hajzlu!" + krásný fórek s DVD na závěr! 13. Smrt novináře Dopadení jednoho zkrachovalce pomocí udání druhého zkrachovalce aneb jak docílit, aby kamarád napráskal kamaráda. Smutné. 14. Klubové barvy: Konečně si Sršeň zasršnil! "Čauky! Mňauky vole!!" Těším se na druhou sérii. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Když něco baví, tak čas rychle utíká. První série příběhů přinesla čerstvý vítr na obrazovky České televize. Bohužel u té druhé série se to příliš nedaří. Očekávané napětí nefunguje jako předtím. Hodně se tu žvaní, čímž se ztratil onen překvapivý rozměr předešlých kriminálních příběhů. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zjevení na České televizní krimi scéně. K pár epizodám už mám i komentáře a doufám, že časem je doplním i u těch ostatních. Každopádně za seriál jako celek plný počet ne, protože je to třeba zprůměrovat a ne všechny epizody jsou na pět hvězd. I tak to budou nejsilnější možné čtyři a třetí série je jednoznačně nejlepší.90% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Mrazilo. Normálně mě MRAZILO, jak je to dobrý. Stačí aby se Polívka rozeřval na podezřelýho, a Davies hledá bradu po zemi v obýváku. Fakt paráda že u nás pořád může vzniknout takhle poutavej kriminální seriál, do poslední chvíle jsem si myslel, že je to nadprůměrný hodnocení vážně jenom hype. Neni. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Malý pitaval reloaded. Zatím to vypadá na průměr, možná až se ke slovu dostanou zajímavější vyšetřovatelé a jiné případy, zlepší se to, takhle je z toho šeď, která nijak zvlášť nevyniká, snad jen tím, že duo Miroslav Vladyka, Bolek Polívka vypadá spíš než jako vyšetřovatelé, tak jako dvojička šílených sériových vrahů s lehce pedofilními sklony a rozsáhlou sbírkou gumových kačenek. Nicméně reálnost případu je docela fajn.____EDIT____ I hle, po poctivě odkoukaných čtrnácti dilech zvolávám, ono to není tak průměrní, jak se zdálo. Případy jsou zajímavé a jednotlivé postavy taky nejsou jenom figurky. Sice to nejsou čtyři hvězdičky nejsilnější, ale pořád zasloužené. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Nepřipadá mi to vůbec tak blbé, jako ostatní dnešní seriály, zvláště z krimi prostředí... Velmi sympatický kolektiv. A pravdivý podklad od opravdových kriminalistů. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česká televize natočila vynikající krimi seriál, který je o to zajímavější, že se případy, jež se tu vyšetřují, doopravdy staly. Sympatická vyšetřovací parta, v němž mi byl nejsympatičtější Kozák, Plíšek a Pražák. Pobavil však pokaždé také Anděl a Víťa. Nesympatický šéf také umí "pobavit" svým chováním. Neřekl bych, že novácká Kriminálka Anděl je horší, ta mě také hodně bavila a tamní mordparta mi byla dlouho sympatičtější než ta z 1. oddělení. Doufám, že se ještě v budoucnu dočkáme dalších dílů. P. S. Když člověk delší dobu sleduje tento počin a poté si pustí jiný, třeba i mnou jmenovanou Kriminálku Anděl, kterou mám jinak také rád, tak vidí ten rozdíl. Nebe a dudy. Jeden z nejlepších krimi seriálů vůbec (napříč všemi i světovými záležitostmi). ()

Ampi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako by hudba napovídala. Titulní znělka se podobá melodii Sherlocka Holmese s Robertem Downey Juniorem. . Vyzvánění na mobilním telefonu operativce kpt. Martina Pražáka hraje orchestrionem ze Hříšných lidí města pražského (Pražák tak pražského). Sice mohou být oprávněné námitky, ale seriál má své kvality. Postavy kolektivu vyšetřovatelů se dobře doplňuji a příběhy vypadají reálně, aby ne, jsou podle reálných případů. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní veřejnoprávní odpověď na komerční Kriminálku Anděl. Na rozdíl od nováckého seriálu jsou figury lidštější, případy ze života a hlavně tam nehraje Stropnický ()

Hunt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sympatický seriál, který si na nic nehraje. Nečekejte "Kriminálku Las Vegas" apod., tohle jsou české reálie a současná praxe chlápků, kteří řeší kriminální případy. Znám pár skutečných kriminalistů a po delší době mám dobrý pocit, že vznikl seriál, který toho má dost podobného s realitou. Navíc nenásilně a vcelku vtipně napsané dialogy a obsazení, včetně vedlejších postav. Milé novoroční překvapení roku 2014. Po shlédnutí 4 dílů zvyšuji na pět hvězd, protože to je profesionální práce, režijně dobře vedené, herecky zvládnuté - i malé role, výborná hudba! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím oč by to to mělo být jiné než kriminálka Anděl... Tohle je zase další Malý pitaval .. žigulíky a volhy vystřídaly fabky a superby a místo nápisů VB na žlutobílejch autech tu máme nápisy pomáhat a chránit na stříbrnejch... Herecké výkony jsou slušné, ale zase nic převratného a nic co by tu už nebylo... To že jsou příběhy točeny podle skutečných vražd mne nechává chladným... Bohužel dnes každý druhý snímek je kořeněn nápisem ,, podle skutečné události..'' a tak už mám jistou imunitu. Co však nepříjemně bije do očí a i do uší jsou neherecké výkony policistů a kriminalistů kolem hlavní skuoinky vyšetřovatelů. Netuším jestli je to komparz nebo zda štáb požádal ministerstvo vnitra o zapůjčení několika zakuklenců a policistů. Každopádně jejich projevy při rozhovorech s herci - kriminalisty jsou opravdu lidové a tedy autenticitě to věru nepřidává... Sečteno podtrženo, další seroš o detektivech z mordparty... Od Vacátka kolikátý už? * * * ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší český krimi seriál, který jsem doposud viděl. Jsou slabší díly, ale je více těch kvalitních. Výborně zahrané od nenáviděného Korejse, mistra Vetchého nebo Víti. Každá postava měla svou pozici a prostor, i takový Polívka, který hrál zkušeného policistu, který si jede svůj systém, neměl chybu. Po velmi dlouhé době tleskám tvůrcům, protože tohle je přesně to, kvůli čemu tu TV klidně zapnu. Netočit zbytečné seriály, které to jsou, nemusím snad ani jmenovat a radši natočit dalších klidně několik desítek dilů. Pár připadů jsem znal ze čtení novin nebo jsem o nich slyšel, pokud jsou všechny podle pravdy nebo ne, na to nehledím, protože tu šťávu, občas napětí a výbornou hudbu takový detail nikdy nezvrátí. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně bez nejmenších debat jediný krimi seriál, který má cenu sledovat. Vynikajícně obsazené postavy, autenticita kriminálních postupů (filmařsky krácená na únosnou míru) a opravdovost. Paráda. Mirek Hanuš si to vychutnal parádně! Jestli někoho vypíchnout, tak jeho. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to trochu móda natáčet podle skutečné události. Jenže aby to ve výsledku bylo víc než skutečná událost, musí se k tomu něco přidat. A to něco se musí umět, jinak se jen popisuje skutečná událost, ale není tu umění. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Halo, halo, slyšíme se?!" "To je Maigret?" Z druhé strany telefonického spojení se ozývá: "Ne, jakej dekret?!" "Tady je Polívka, z prvního oddělení kriminální ústředny." Odpovídám zklamaně: "Aha, tak já zavolám, až tam bude Maigret". Na druhý den volám znovu: "Halo, halo, je tam Hercule Poirot?" Rozespalý hlas mně odpovídá nevrle: "Jakej zas polaroid, tady je kriminální ústředna - první oddělení!!!" A vztekle zavěsil. Třetí den volám naposledy, naléhavě a s prosbou: "Dobrý den, je tam alespoň kapitán Bábovka?!" "Mně se totiž ztratil křeček z chovného páru, můžete mně, prosím Vás, pomoci ho nalézt?" Otrávený a zachrchlaný hlas znějící po asi třiceti cigaretách odpovídá až po pomlce: "Jo, dobře, už tam jedeme!" A tahle prvotřídní blbost si dovolila vlézt na obrazovky a otrávit 14 večerů svým neumětelstvím po všech stránkách. Od technické až po řemeslnou. Prosím pěkně, vzkažte někdo těm dvou nemožným režisérům, aby šli točit dokument o hovniválech. Tam snad nic neposerou. 0% ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Perfektní. Líbí se mi to. Výborné charaktery postav, jejichž vzájemná interakce působí přirozeněji, než prst v prdeli během kolonoskopie. I herecký ansámbl je dokonale obsazený - včetně neznámých tváří. Prostě super, kvalita televize jde šupem nahoru! ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Z české televizní tvorby jsem už roky velmi otrávená, až tak, že mi Případy 1. oddělení během své televizní premiéry utekly. Díky výbornému hodnocení tady na Čsfd jsem seriálu ale dala šanci a musím říct - wow. Sebevědomě napsané, autentické a herecky bravurní (všichni z týmu jsou velmi fajn, ale moji oblíbenci jsou Bolek Polívka a Petr Stach). Seriálu samozřejmě ohromně pomáhá, že vypráví o skutečných případech a popisuje opravdovou práci policistů. Díky tomu se tak musím pánům z opravdového 1. oddělení poklonit - jejich práce opravdu není jednoduchá a vypadá to, že jsou to profíci na pravém místě. Líbí se mi i to, že se nevyšetřují jen vraždy, ale například i série znásilnění nebo vydírání, což je hodně osvěžující. Přemýšlím, co vytknout... production values nemůžu, protože seriál se opravdu snaží o realismus, takže se jezdí ve škodovkách a policajti sedí v ošuntělé kanceláři. Co by sneslo zlepšení, to jsou postavy hlavních hrdinů - jsou sice charakterově odlišní, ale v jejich osobních životech nedochází k žádným velkým dramatům (což je škoda, protože s tímhle obsazením by šlo dělat hodně). ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Na české poměry je to docela slušná detektivka. Ani obsazení není šatné. Trochu nezvyk oproti jiným podobným seriálům. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama