Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze (685)

JKL 

všechny recenze uživatele

Jsem velice mile překvapen! Dobře zfilmované kriminální případy, které máme často v živé paměti + skvělé obsazení, jsou důvod, proč si pustit večer TV. A že těch důvodů většinou moc není... ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně autentické příběhy. V seriálu se skutečně řeší pouze případy nikoli soukromí jednotlivých hrdinů. Ze začátku obrovské překvapení, nakonec veliké nadšení. Nepamatuji si, že by mě kdy český kriminální seriál takto dostal. Skvělý výběr herců (Vetchý, Polívka tam mě to nepřekvapuje; ale i zbytek je výborný). Moc se mi líbí ta celková atmosféra a nesmím zapomenout na doprovodnou hudbu. Opravdu škoda, že se dalších dílů zřejmě nedočkáme, protože mi ty postavy v čele s Kozákem, Pražákem, Andělem nebo Plíškem skutečně přirostly k srdci. Nebylo slabého dílu!!! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud shrnu v jednom dechu s jaký jsem seriál sledoval, asi nemohu říci, že jde o špatnou práci. V rámci filmařiny jako takové asi není moc to vytknout, pokud nejste vyloženě kritik. Příběhově je zajímavé, jak se příběh vyvíjí spolu s postavami, kdy na začátku druhé série se i spustí emoční a vztahové peklo. I tak je trochu těžké se s postavami rozloučit, jako kdyby tam bylo něco nedořešeného. A přitom to fungovalo skvěle. Různé postavy mají silné charaktery a zapadají do děje. O to více super je vědění, že seriál je na motivy reálných záležitostí, kterou jsou pojaty s nejvyšší možnou pompou. Avšak nějaké díly jsou jednoduše líbivé a nějaké ne tolik. I tak je to silný otisk, který má svůj smysl. Když přičtu sympatické postavy s jasným cílem a charakterem, tak je to lahoda. 3. série: Spíše sentimentální než detektivní. I tak velmi záživné. Konec spekulativní, ale dobrý. ()

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že v Karlíně bydlím, přímo u Kaizlových sadů, tak nevím, jestli se nezačnu bát:-) Po úvodním díle a s nadějnými vyhlídkami hodnotím třemi:-) Uvidíme dál! ()

jefff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dvou dílech možná lehce přehodnocuji, ale Případy 1. oddělení jsou natolik nadprůměrné v rámci krimi tvorby posledních cca 20 let, že jsem jinak nemohl. Výborné herecké obsazení i vykreslení postav. Skvěle vypracování dějové linie od počátku až ke konečnému řešení. Zkrátka po všech stránách výborně zpracovaný seriál. Nemůžu se dočkat na následující díly. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Přestože jsou všichni herci kvalitní, tak Ondra Vetchý, ty krávo, ten je jinde. Ten když chytá rozčílení a začne těma svejma uhlíkama mžikat sem a tam, vzbuzuje tím větší respekt, než oftalmolog, kterýmu se splašil lejzr. A i kdyby neřekl nic, je ten jeho výraz takovým bouchnutím do stolu, že by ho byl snad schopen rozštípat na táborák pouhou silou vůle. Prostě pan Vetchý je v současnosti český herec číslo jedna, a tento fakt pozdvihuje i tento už tak povedený seriál. 80% ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby jeden z nejlepších českých kriminálních seriálů všech dob. který překvapil zejména realistickým vyobrazením těžké práce kriminalistů a skvělým obsazením. Nutno podotknout, že jednotlivé díly mají odlišnou úroveň, přesto ani u jednoho z nich jsem se nenudil. Vzhledem k tomu, že má seriál dvacet dva dílů, tak se jednotlivé epizody nikterak neopakují a ani nevykrádají jiné seriály, což je na české poměry takřka ojedinělé a páni scénáristé si zaslouží velkou pochvalu. Moje hodnocení 80%, ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: (Vyšetřovatelé vyslýchají podezřelého z vraždy.) Kozák: - "Ještě nejed. Víťa se s ním rozdělí o svačinu." Víťa: - "No počkej. To je snad moje svačina, ne?" Kozák: - "Tak je to snad tvůj případ, ne?" Korejs: (na Kozáka) - "Paní se mi vrátila z lázní. Jsem jí chtěl udělat radost a vymaloval jsem kuchyň na červeno. V rádiu říkali, že to zvyšuje apetit. Ta mně vynadala jak psovi." Plíšek: - "Takže pachatel měl u sebe paralyzér, nůž a pistoli? To jsem blázen." Kavalír: - "Proč?" Plíšek: - "Protože když tam šel, tak byl ověšený jako Vánoční stromeček." (Korejs křičí na Pražáka kvůli jeho zacházení s pozůstalým.) Korejs: - "Tohle mi poslal šéf psychologů. Prý ses choval jako idiot při vytěžování toho kluka." Pražák: - "Ale já jsem... ten blb mě pořád." Korejs: - "Až budu chtít, abys něco říkal, tak ti narvu ruku prdelí až do huby a budu s ní hýbat. Teď ne, teď mlč. To je strašný. Z huby ti smrdí jak somrákovi z igelitky. Zase jsi včera celou noc chlastal, co?" sestřička: - "Tady vyplňte, koho chcete informovat o svém zdravotním stavu." Plíšek: - "Já? Nikoho." sestřička: - "Tak snad alespoň zaměstnavatele." Plíšek: - "No toho už vůbec ne." Plíšek: - "To víš, u policie to je jako u akrobatů. Kdo umí, ten umí. Kdo neumí, je v GIBSu." Kozák: - "To je hodně smutná legrace." (Kozák s Plíškem čekají v autě před hotelem, kam vešla sledovaná prostitutka.) Kozák: - "Si počkáme na tu holku. Hele ji." Plíšek: - "To si tam teda moc dlouho nepobyla." Kozák: - "Asi se na ni hodně těšili." & Anděl: - "Fakt podnětná výpověď. Jestli máte problémy se spaním, tak si zajděte ke Kozákovi, on vám to video půjčí. Lepší jak Rohypnol." (Kocáb ukazuje Sršňovi spis, který zabírá celou místnost.) Kocáb: - "Měli jsme tady už mnohem větší spis. Škoda 500 mega, 12 tisíc poškozených. Dělal jsem na tom přes pět let. A když jsem to dal konečně dohromady, tak to pan prezident amnestoval. Protože jsem se s tím podle něj příliš dlouho sral." (Anděl s Pražákem přicházejí do Kozákovy kanceláře, kde se zabydluje Vrána, a začnou přidělávat na zeď prkno.) Vrána: - "Co to je?" Anděl: - "Laťka. Abys nezapomněl, že je v téhle kanceláři nastavená hodně vysoko." Anděl: - "V té fotopasti byla karta. Jsi přesvědčenej, že na ní nic není?" Jerabinský: - "Asi je na ní hovno, když říkáte, že plavala ve sračkách." (Technici vytáhnou fotografie z fotopasti, která byla v jímce u Jerabinského.) Vrána: - "Mám vám od kolegů vyřídit, že i z hoven se dají vyrobit důkazy." (Anděl se učí na státnice.) Pražák: - "Zblbneš z toho. Pojď na pivo." Anděl: - "Jedině nealko." Pražák: - "Nealko pivo je první krok k nafukovací panně." (V kanceláři se baví o zákazu používání vulgárních slov při vyšetřování.) Kozák: - "Za slušnou mluvu odpovídá vedoucí, a to jsem já. Tak mě kurva neserte." (Při výslechu.) Golis: - "Přišel jsem domů a příšernej smrad. Šotek něco vařil v hrnci. Ptám se ho, co to tu tak smrdí. A on povídá: Vařím Čočku." ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

1. díl - to není krimi seriál ale horor....a to jsou to příběhy na základě skutečnosti - nezasloužilo by si to trochu víc? Tohle bylo na samé hranici trapnosti vůči divákovi - nebo to jsou u nás vyšetřovatelé všichni takoví amatéři atd. atd...? /// Tak po shlédnutí dalších pár dílů musím konstatovat, že ten první byl opravdu nejhorší, takže měním hodnocení a příště se budu držet svého starého dobrého mínění, že hodnotit se má až po celém díle... ()

The Viper 

všechny recenze uživatele

Česko teď trpí útlumem jakýchkoliv hereckých talentů a nebýt Vetchýho tak se tohle bude topit v tom, v čem se topí zbytek novodobé tuzemské tvorby. Není to určitě tak hrozné jak by se na první pohled zdálo. Uvidíme, jak si seriál povede do budoucna. U mě to je zatím za dvě. ----- Tak jsem stihnul co se dalo a nakoukal jsem další epizody a musím uznat, že je to konečně seriál, který dokáže upoutat, především po stránce obsazení i příběhové. Ano, máme tu Anděla, kterému ovšem chybí sympatištější obsazení. ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

V posledních hodinách jsem byl k filmům možná až přespříliš kritický. Je na místě ukázat svou přívětivější tvář. Jak by řekl fotbalový komentátor Pavel Čapek: "Na české poměry kvalitní to výkon." UPDATE: I druhý díl si udržel vysokou výkonnost. Není tedy nač čekat. Hvězdička navíc je na místě. UPDATE 2: Třetí díl opět super. Žádná zběsilá Amerika. Výborný reálný seriál. Jdeme do pěti! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Bavilo me, ze policajti pouzivaji psaci stroje. To mi prislo jediny realny. Taky me bavilo, ze kus se natacel u nas na venkove. :-) ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí celého seriálu ubírám dvě hvězdičky za to, že nám neříkají všechno, ty největší profízlovanosti si nechávají pro sebe (kamery, provozně lokalizační údaje atd.) a taky za to, že seriál ve výsledku působí jako obhajoba a ospravedlnění fízlovského státu. Jistě, jsou vždycky vybráni hajzlové, aby se na nich ukázalo, že policie by potřebovala ty pravomoce větší, jenže když veřejné mínění zpracujeme (a třeba taky tímhle seriálem) k tomu, aby je dostala, zaraduje se maximálně tak velkej bratr, já teda rozhodně ne. Taková agitka nového světového řádu prostě, no. ()

SG-1 

všechny recenze uživatele

"Takže dvě věci jsou jistý. Učitel češtiny z něho nebude, ale pachatel by to bejt mohl." -major Korejs- ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Třikrát bravo! Nevěřil jsem, že moderní česká seriálová tvorba se někdy zvedne z toho bahna a odpadu, ve kterém se v dnešní době převážně nalézá díky nekonečným televizním slátaninám, jejichž název je mi odporné už jenom vyslovit. Případy 1. oddělení nejen že vystupují z té smrduté šedi, ale co víc, posunují standardy českého seriálu úplně na jinou úroveň. Konečně si někdo uvědomil, že seriál může mít 14 dílů a přesto může jít o poctivě odvedenou práci filmařů, scénáristů a herců, kterým divák uvěří každé slovo. Autenticita prostředí, hantýrky a scénografie je natolik zásadní, že je až zarážející, jak daleko tvůrci ve smyslu nadstandardu zašli. Seriál není pouhou kriminálkou, kde herci odříkávají svoje repliky a sami nevěří tomu, co říkají. Je zde hluboká míra autenticity a odbornosti, kterou by sami filmaři těžko dosáhli bez spolupráce těch nejzainteresovanějších. Pro běžného diváka je tak možné alespoň zběžně nahlédnout do mechanismů a procesů tak, jak skutečně v reálu fungují. Můžu být dobrý kriminalista a přesto se musím hádat se státní zástupkyní, přesvědčovat soudce o tom či onom a rozčilovat se nad nesmyslnou byrokracií a nelogičností pokynů, zákazů a příkazů, které mi brání dělat mou práci. Ráno si koupím rohlíky a kafe, abych je následně položil na stůl a zmizel pryč jenom proto, že jsem operativec a mám tu smůlu, že právě mám dosah. Známí i méně známí herci toto vše povyšují na úroveň, kde člověk těžko může hledat nějakou výtku nebo kritiku. Vetchý, Stach, Blažek, Polívka, Vladyka, Hanuš, Bareš, to jsou prostě páni herci. Uznání krom nich zaslouží všichni, co se na tomto seriálu participovali včetně policie, která daleko nad rámec pustila tvůrce do reality jejich práce. ()

laky158 

všechny recenze uživatele

Konečně seriál, který dělal někdo, nebo se alespoň podílel na jeho tvorbě, kdo opravdu rozumí policejní práci a trestnímu řízení. Tady neuslyšíte trapný hlášky jako měl třeba Stropnický: "zatýkám Vás" a podobný sra*ky. Takhle nějak opravdu ta práce funguje, včetně slizkýho vedoucího, na kterýho můžete mít smůlu. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

V rámci českých seriálů rozhodně nadprůměr a ani není potřeba to srovnávat jen s krimi žánrem. Všechno je to velice uvěřitelný, herci využívají svý letitý zkušenosti, nejsou to žádní vořežpruti a tím, že je to založený na rekonstrukcích skutečných případů (s tvůrcema spolupracoval detektiv, kterej vraždy skutečně vyšetřoval), to získává na autenticitě 100x víc. Je z toho poznat, že to není jen tak ledajakej vycucanej scénář z prstu. Kéž by u nás vznikalo víc takových filmových záležitostí. ()

Chipsonator 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení. Tohle já každé pondělí večer můžu. Realistická, skvěle zahraná, dle skutečných událostí kriminálka s mým českým favoritem Ondřejem Vetchých (už jen aby jednoho vraha zahrál Liška a budu v sedmém nebi). 80% ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama