Reklama

Reklama

E.A. Poe: Podivný experiment

  • USA Stonehearst Asylum (více)
Trailer 1

Hrdinou filmu E. A. Poe: Podivný experiment je mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci 19. století přichází na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné ležícího v mlze v odlehlém koutě hor. Zde ho přivítá šéf lékařského týmu, jeho asistent i záhadná kráska Eliza, trpící panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Edward je zasvěcován do zdejších léčebných metod a je v šoku. Dr. Lamb je příkladem osvíceného přístupu, vůči bláznům je vstřícný a svému týmu vštěpuje, aby „jedinečnost" každého pacienta respektovali: „Proč bychom se měli snažit udělat nešťastného člověka z naprosto šťastného koně?" Ovšem děsivá a hrůzu nahánějící „léčba", jíž byli na konci 19. století duševně nemocní běžně vystavováni, je přítomna i zde: věznění, spoutávání, proudy ledové vody a elektřiny. To vše je pevně vryto do historických zdí ústavu a Edward objevuje poměrně znepokojivou pravdu. Psychiatrický ústav ovládli pacienti, zatímco skutečný ředitel je se svým týmem uvězněn ve sklepení. A tady napínavý příběh plný zvratů a překvapení teprve začíná... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (675)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Když točíte o blázinci s podivným tajemstvím, tak a) donuťte scénáristu nadopovat děj funkčními postavami, nebo b) producentům napovězte, že hlavní hrdinka popotáhne peníze z peněženek, ale to její urputné protěžování v ději zabije krom kompaktnosti i věrohodnost; závěrečnou pointu, kdy se chytřejší třetina diváků začala úlevně smát, beru jako Andersonův vztyčený prostředníček (všem). 3 a ½. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Príbehom ambicióznejšie, s áčkovým castingom a zabalené do vznešenejších motívov (všetko pre lásku!), ale mentálne na úrovni Drákuly: Neznámej legendy. Teda chýba tomu presne ten inteligentný nadhľad a majstrovská hra s divákom, ktorá robí Prekliaty ostrov takou peckou. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Typický komentář zdejšího průměrného blábolila, co se silou celého svého nevkusu snaží být ohromně erudovaný, aby udělal dojem na ostatní kokotmentátory z klubíku esoterických buzniček zní: „Blá blá blá blá blá předvídatelné, blá blá bláblá nedostatečně psychiatricky sofistikované, blá blá blábláblá blá blá herecké výkony sice dobré, ale blábláblá blá blá. Blá blá blá dějově nedotažené, blábláblá blá blá blábláblá nezajímavé blá blá.“ A já na to: „ Pokud nemáte v prdeli kolík, nepletete si Poa s Púem nebo tu nepětkujete Refny, rozhodně se nenechte odradit, budete se dvě hodiny kochat skvělým natočením, vynikajícími herci včele s Gándím a ultimativně píchatelnou Katkou, jakož i zábavným dějem, a určitě si tu pak odpustíte podobné hnědopišské kecy.“ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se snaží o temnější atmosféru, ale pokud člověk viděl atmosférou podobný film od Martyho, vnímá že tohle sice není špatný, ale pořád by to šlo ještě zahustit. Ta paranoidní cestička po který příběh ťape, není úplná špatná, v tom filmu jsem postupem času nevěřil ani nábytku a různá překvapka není nouze, problém je v tom, že pokud jsi viděl (a) Prokletý ostrov očekáváš už všechno. Režisér má výbornou pomoc od herců, kteří hrají velmi dobře. Ben je mimořádnej a Kate je prostě miláček za každejch okolností, ale svým postávám nedává jen svou ženskou krásu, ale i svůj velký herecký talent, takže bombička. Nenudil jsem se, pár otázek / nejasností sice vyvstalo, ale naštěstí jsem pouhej filmovej divák a ne filmovej patolog, abych se ve všem pitval. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám tyhle typy filmů hrozně rád. Sice jsem si celou dobu přišel jak u Prokletého ostrova, ale popravdě mi to vůbec nevadilo. Takových filmů se totiž za rok zase moc nenatočí. E.A. Poe: Podivný experiment má výbornou atmosféru, skvělé herce (hlavně Ben Kingsley a Michael Caine) a dvě vcelku slušné příběhové odpalovačky, které nenechají spát a příjemně do kompletní skládačky zapadnou. Co víc si můžu pro takový film přát. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,252,000▐ silné obsadenie a hlavne dobre hrajúce v bláznivom zauzlenom psycho úlete, škoda že sa tu trošku viac nepritlačilo na vážnejšom poňatí, takto ostalo niekde na vážkach /60%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Atmosféra opuštěného blázince uprostřed lesů byla pohlcující. Do toho skvělý Ben Kingsley a půvabná Kate Beckinsale. Fakt mě to bavilo a když se ve sklepení objevil Michael Caine, v duchu jsem tleskal. Bohužel to v průběhu malinko ztratilo dech a snahu opepřit to ještě finálním zvratem, za každou cenu, moc nechápu. Když to porovnám např. s malinko podobným Scorseseho Shutter Islandem, tak to je prostě vyšší level. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,V TOM SPOČÍVÁ PARADOX ŠÍLENSTVÍ A VELKÉ NEBEZPEČÍ NAŠÍ PROFESE. PROTO VÁS VŠECHNY VARUJI, PÁNOVÉ, JENŽ ZAČÍNÁTE KARIÉRU PSYCHIATRA, NEVĚŘTE NIČEMU, CO SLYŠÍTE, A JEN POLOVINĚ TOHO, CO VIDÍTE…" /// Ze zpracování (a z povídky) je patrný, jak moc tehdy bylo duševní šílenství pro společnost zajímavý téma. I dneska pohled na tehdejší blázinec plnej podivínů či léčebnejch metod, dokáže vyvolat krásný představy. A třeba i hrůzu. Obsazení je dobrý. Takovej B.Kingsley možná ani moc nemusí hrát… S ohledem na dobu nepřekvapí, že dějem v blázinci hejbe bláznivá láska. Nechyběj blázni ani překvapivej konec – vydařená adaptace, kterou ale za4* necejtím (ani ve svěrací kazajce). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Povídku ,,The System of Doctor Tarr and Professor Fether“, kterou v roce 1845 napsal Edgar Allan Poe, neznám. 2.) Stará se zbláznila (ale ještě vo tom neví). 3.) Thx za titule ,,urotundy@cbox.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Já jsem tedy po celých 112 minut ležel, nehýbal se a skoro nedýchal. Tedy občas jsem trošku pocucával portské víno :-) Musím pochválit perfektní kameru, děsivé sanatorium a skvělé herecké obsazení. No a konec, ten mne opravdu překvapil. Víc takových filmů a budu chrochtat blahem... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na Elizu Graves jsem se těšil už od prvního traileru a jsem ještě více překvapen, jak skvělé to je. Thrillerů z blázince můžeme spočítat na jedné ruce, tudiž už z toho důvodu je potřeba si vážit tenhle velmi atmosférický, skvěle zrežírovaný i zahraný thriller, který poslední půl hodinu na diváky tasí takové zvraty, že jsem radostí začal pomalu šilhat. Opravdu parádní filmový zážitek za doprovodu úžasného hereckého cástingu a jeden z nejlepších závěrečných zvratů poslední doby mi vykouzlil úsměv na tváři. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Absurdný producent (Mel Gibson). Obskúrny kasting (Beckinsale! Kingsley! Caine! Gleeson! Thewlis! Flemyng!). Nie úplne márna výprava. Strašne blbý, nešťavnatý scenár. Síce každých pár minút prichádza s nečakaným twistom, ale z biedy ho to nevytrhne. Je to proste príliš veľký bordel na to, aby to mohol byť dobrý film. Za istých okolností E.A. Poe: Archa bláznov mohla fungovať. Dané okolnosti sa  však každopádne bohužiaľ nedostavili (resp. zastali v polovici cesty... a tam zaspali). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno jsem po skončení projekce nevěděla, jestli se mně Eliza Graves líbila a nebo ne. Po herecké stránce nemám žádné připomínky, protože Ben hrál ne(psychiatra) výborně, Kate také nelze nic vyčíst. Ale já nevím, buď mně vadilo zpracování a nebo příliš vyhrocené scény a přerody jednotlivých postav např. z příšerné obludy na mírného beránka, prostě to byl hotový blázinec a ne jeden. Určitě je to originální, nenudila jsem se ani chvilku, ale ten kdo má nějaké vzdělání v oblasti psychiatrie si půjde možná po této projekci dobrovolně pro svěrací kazajku. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film hezkej na to že to je vysokorozpočtová novinka, který moc nemusím. Tu vstupenku bych multikinu za to klidně obětoval. Ale celkově vzato to není zas taková pecka. U mne byl hroznej problém s tím, že jsem několikrát četl Poeovu předlohu, povídku, která je 100 x šílenější a bizzarnější. Toto se pak jevilo jako jakýmsi stínem v jeskyni proti předloze (cituji Sokrata, pokud se nepletu, tak inteligentní jsem ... :-DD -- provokace). Herecký výkony to dost zabíjely a tady v takový tématice jsou sakra potřeba a je třeba z herců vymáčknout maximum až se potí vypětím ... To se nedělo a všechny jen "aristokraticky" válcoval perfektní Ben Kingsley, kterej zastínil několik desítek herců a film si urval asi i nechtěně v podstatě pro sebe... Jenže on zde tou zásadní postavou není a proto to prostě skřípalo chvílema podobně jako špatně nabitej přístroj na elektrický šoky ... Takže občas dobrý, ale celkově bohužel nevýrazný ... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Udělat z dokonale šťastného koně nešťastného člověka?" Vzhledem k úspěšnosti psychiatrické léčby v naší zemi, kdy "vyléčení" pacienti vraždí v den propuštění a nikdo za to není odpovědný, považuju výměnu rolí bláznů s doktory za zcela marginální záležitost. Zejména když mučící léčebné techniky primáře Dr. Salta se od elektrického šimrání mozku psychicky nemocného Dr. Lamba zase tak moc neliší. Nicméně tento podivný experiment mne poměrně bavil a zároveň bych se velmi rád podílel na další léčbě paní Gravesové. Kvalifikaci na to patrně mám a vzdělání evidentně není třeba. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Áčkové obsazení, béčkový děj. V polovině navíc jakoby to zajímavý režisér Anderson zabalil a dotočil to za něj asistent. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že tomuto filmu sloužila velmi zajímavá knižní předloha, neboť zápletka je rozpoutána docela chytře a vlastně i překvapivě. Bohužel průběh se mi zdál již poněkud tuctový a předvídatelný - tedy až na samotný závěr, který opět přichází s dost nečekanou pointou. Na postavách je nejzajímavější pouze jejich herecký představitel, ať už nádherná Kate Beckinsale nebo inteligentně šílený Ben Kingsley... Je to slušné, ale k nezapomenutelnému zážitku to nestačí. 6/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je legračnější zoufale stupidní scénář nebo urputná snaha Kate Beckinsale spustit "herectví", ale uteklo to docela rychle. Pokud chce někdo film s hodnotou, musí se obrátit na Švankmajerovu verzi. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Takže tu máme tradičně výborného Kingsleyho (Cainea oproti tomu skoro nevidíme), slušně udělané prostředí a sem tam atmosféru. Přitom tvůrci až příliš střídají polohy mezi thrillerem, moralizováním a romantikou a zároveň chtějí diváka překvapovat novými zvraty a ne moc dobře to funguje. Ten závěrečný sice trochu vysvětlí, proč je hrdina ze začátku takový trouba, na druhou stranu se nehodí ke zbytku. Především toho film moc nenabídne v pohroužení se do lidské mysli, do schopnosti rozpoznat realitu a co ji člověku bere, jako je to v takovém Shutter Island a i dokonce v melodramatické Čisté duši. Nakonec jsem dospěl k názoru, že by se mi víc líbilo, kdyby se autoři vykašlali na zvraty, na thrillerovou stránku i na romantiku a postavili to čistě na dramatu pacient-doktor, realita a blud. Ale šlo to. Update: Jenom poznámka k tomu, co tu vidím v komentářích. Lidi, s Poem to nemá společného prakticky nic. Snad už jste trochu poučení diváci, abyste věděli, že známé jméno je v Hollywoodských adaptacích obvykle jen značka. Poeova povídka Metoda doktora Téra a profesora Péra má asi deset stran a je to mnohem víc komediální/satirický příběh než co jiného. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stejnou povídku, která byla východiskem pro Andersonův snímek, použil jako základ svého stylizovaného vyprávění i náš Jan Švankmajer a musím se přiznat, že jeho Šílení pro mě byli filmařsky mnohem zajímavější. Podivný experiment sráží potřeba dostát tradičnímu thrillerovému rámci a milostnému motivu, najdou se tam zkrátka všechny obvyklé ingredience typické pro hollywoodskou produkci, včetně divácky vděčných "šokujících" zvratů. Na druhou stranu jsou tam přítomné i obvyklé pozitivní stránky americké studiové produkce, jako je výpravnost a hvězdné obsazení. Brad Anderson taky není žádný podprůměrný řemeslník. Pokud se dá mluvit o slabinách, tak se většinou dají vztáhnout ke scénáři, ale ani to žádná hrůza není. Závěrečný zvrat byl překvapením i pro mě a i když neznamenal potřebu vidět film ještě jednou (rozumějte, nebyl tak chytrý, aby představoval diváckou výzvu), byl pro běžného filmového konzumenta dostatečně atraktivní a spolu s fyzickými půvaby Kate Beckinsale a herectvím Bena Kingsleye a dalších představuje doporučení pro zhlédnutí. Celkový dojem: 65 %. ()

Související novinky

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama