Reklama

Reklama

Bakaláři - Série 8 (1979) (série)


Lůžko (S08E21)

(epizoda)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1979, 17 min

Obsahy(1)

Noční cesta vlakem se může stát i pěkným dobrodružstvím. Povídka z oblíbeného cyklu Bakaláři 1979. V životě se snad každý ocitne v situaci, kdy musí odolávat a někdy i bojovat s pokušením. Zpravidla si přitom člověk ověřuje a prověřuje dříve vštípené zásady a konfrontuje je s nenadálou životní realitou. Jedna z takových malých konfrontací potkala dr. Matouška (J. Bláha) ve vlaku z Prahy do Zvolena. Začalo to celkem nevinně, kdy muž přemluvil pokladní, aby mu prodala poslední jízdenku do lůžkového kupé. Háček byl však v tom, že bylo určeno výhradně pro ženy. Cestující se domluví s průvodčím (Z. Řehoř), že potají a potichu ulehne a přespí tam. Jenže, během cesty se na protější lůžko chystá ulehnout mladá žena (N. Urbánková). Netuší nic „podezřelého" a začne se svlékat. Protože by neodolal pokušení a díval by se na ni – raději se prozradí. Žena je situací nejprve znepokojena, ale nakonec v kupé nechá muže přespat. Když se ale probudí druhá žena (A. Kreuzmannová)... (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V hlavní roli Josef Bláha a jeho grimasy. A to jich vystřídá pěkné množství. Takže už vím, kde se Jim Carrey inspiroval. Co jiného si lze ze slabého námětu zapamatovat? Tak s tímhle faktorem už to bude podstatně horší. V bakalářské povídce se objeví celkem pět herců. Dialogů je pomálu. Jede se vlakem na Slovensko. 80% se odehrává v lůžkovém vagonu určeném výhradně pro ženy. V něm dojde k frapantní situaci. Bláha v něm má dovoleno přespat, ale jen pod podmínkou, že se nesmí před ženskými, co v něm cestují a budou cestovat, prozradit. Načež Bláha vstoupí do kupé, v němž už chrní Kreuzmannová, ulehne, jenže poté sem ještě přijde Urbánková, která prezentuje socialistickou erotiku. Ve tmě si nevšimne ležícího nocležníka. Počne ze sebe sundávat nemožné hadry, zřejmě tehdejší super Gustáv Gucci, když v tom tenhle pokus o striptýzovou scénu, zarazí Bláhův smysl pro zachování dekorum. Divák byl sice ochuzen o bobra, v té době ještě ne zcela vyhynulého na území ženského těla, nepřišel však o pokochání se tehdejším otřesným pánským pyžamem. Příběh působí realisticky, ačkoliv benevolence průvodčího, co nechal přespat mužského pasažéra v ženském kupé, nebyla tak moc uvěřitelná. Povídka je zakončena pointou, která dějově řídký příběh chtěla vylepšit, což se i stalo. Dietl s Dudkem měli smůlu v tom, že jim byl k realizaci zaslán příběh, který se klidně mohl přihodit, ale na zfilmování nebyl zrovna ideálním materiálem. Což se i po mém zhlédnutí potvrdilo. 20% ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bláha chce nejdřív celou cestu sedět na chodbičce ve vlaku, jen aby se dostal do Žiliny. Bojí se totiž komplikací, protože v kupé, kam si koupil lístek, jsou dvě dámy... Teda nejdřív jen jedna a pak dorazí druhá... Naďa Urbánková v brejlích á la moucha tse tse v luxusním kombiné a podvazkama nebo co to tam rozepíná...To je tak blbý, až to mlátí dveřma. Ale Bláha schovanej pod dekou, jak vykukuje... To se musí vidět. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Někdo to potřebuje, aby líp usnul." Železničářský příběh, natočený podle zadaného tématu "Jak jsem bojoval s pokušením", s takřka erotickou zápletkou, který vypráví o jedné opravdu moudré a charakterní spolucestující. ()

Reklama

Reklama