Reklama

Reklama

Jsou všichni muži pedofilové?

(festivalový název)
  • Nizozemsko Are All Men Pedophiles? (více)
Trailer
Nizozemsko, 2012, 70 min

Scénář:

Jan-Willem Breure

Hrají:

Jan-Willem Breure, Lily Aldridge (a.z.), Lindsay Ellingson (a.z.), Madonna (a.z.), Lily Cole (a.z.), Jessica Simpson (a.z.), Britney Spears (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Veřejná hysterie okolo pedofilie nabývá v posledních letech ohromných rozměrů. Je ale oprávněná? V dokumentu je představena celá šíře dané problematiky, zejména rozdílné chápání u laické a odborné veřejnosti. Z popisovaných podtypů pedofilie se upozorňuje především na normálnost tzv. hebofilie, při které je člověk přitahován k adolescentům procházejícím pubertou. Sexuální aktivita začíná právě během puberty, kdy nám připadají atraktivní vrstevníci, s rostoucím věkem se pole atraktivnosti neposouvá, ale rozšiřuje. Hebofilie je navíc přiživována médii a módním průmyslem, kde jsou pubertální dívky ukazovány jako sexuální objekty. Zatímco hebofilie má především evoluční základ, „skutečná“ pedofilie, tedy přitažlivost k předpubertálním dětem, je vysvětlována především geneticky a vlivem sociálního prostředí. Ve výsledku opovržení ze strany veřejnosti vyznívá mnohdy jako neodůvodněné, navíc se začíná obracet proti samotným dětem. S obecnou neznalostí tématu souvisí také dvojí metr, kvůli kterému jsou muži automaticky považováni za potenciální pedofily, zatímco ženská pedofilie je chápána jako výjimečná. Kromě odborníků v kontroverzním dokumentu promlouvají také sami pedofilové. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (3)

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Ak by bol každý dokument svojím námetom takto vizuálne vymakaný a informačne / faktograficky plnohodnotný, tak dokumentárny filmový svet by bol o nemálo krajší. Trefa ! ( snáď sa dočkám podobne vyblýskaného horrorového dokáča). ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Na mě je téma pedofilie moc silné kafe, ale se zaťatými zuby jsem dokázal dokument dokoukat do konce. Pomohlo mi k tomu nejen to, že má dokument "pouhých" 70 min., ale také, že se jedná o poměrně dobře faktograficky zpracovaný dokument kladoucí důraz na fakta a snažící se o jakousi "objektivitu". S některými věcmi v dokumentu bych souhlasil, o jiných bych pochyboval, ale byl bych se schopný bavit, a o jiných ... no to by už na mě osobně bylo asi prostě moc vést o tom byť jen debatu (viz např. infantofilie). Na dokument jsem se díval v rámci svého filmového okénka o genderově nerovném přístupu k mužům. Vyjádřím se tedy pouze k tomuto tématu. .... Jsem rád, že zde věnovali pozornost i ženské pedofilii (avšak nepoměrně menší vůči mužům - viz už jen název dokumentu). Projevy pedofilie (i infantofilie) ve fyzické podobě (podle definic) se nejčastěji projevují osaháváním, hlazením, líbáním atp. A nyní se zkuste zeptat sami sebe, kolik jste viděli (cizích) mužů veřejně osahávat, hladit či líbat (cizí) děti....a kolik jste viděli takových (cizích) žen? Že je dnes ve společnosti tolerováno, nebo považováno za "normální", "přirozené" a běžné kde co, to je jedna věc. Druhá věc jsou ale definice a zákony (se kterými dokument namnoze pracuje). Z definic (a často i dle znění zákonů) pedofilního (a infantilního) chování je tedy jasné, že k němu mají sklon daleko více ženy, než muži....a pokud byste nad oním „větším sklonem“ pochybovali, je minimálně nad slunce jasné, že ženám to prochází takřka ve sto procentech případů (ta žena, která tam vypovídala nezmínila žádnou léčbu atp. ....bylo to pouze její svědectví). Zároveň při zmínce o léčbě pedofilie hovořili o kastraci spjaté s feminizací, tj. čistě mužské kastraci. Byly zmíněny učitelky na SŠ, které jsou ve skutečnosti hebofiličkami, ale kolik znáte případů (byť jen diskutovaných, nikoli odsouzených) učitelek ze ZŠ nebo MŠ, anebo dokonce z jeslí? A kolik znáte případů vysloveného honu (viz https://www.csfd.cz/film/311967-hon) na muže, kteří byli často i neviní? Opravdu bych nechtěl žít ve světě, kde by někdo obviňoval z pedofilie učitelky svých dětí, protože je pohladily, když jim bylo smutno nebo se jim něco nepovedlo atp. Žel ale již žiji ve světě, kde muž takovou možnost prostě nemá, protože by riskoval veřejný lynč, a musí si za všech okolností dávat velký pozor. Nevidím žádné jiné rozumné řešení současné situace, než poukazování na zásadní diskriminaci mužů v mnoha oblastech (tuto nevyjímaje), a na velmi pokřivený (když ne přímo zvrácený) obraz (a postavení) muže v současné společnosti. Snad někdo někdy v budoucnu vymyslí něco lepšího, co povede k narovnání "přirozených" vztahů mezi lidmi obecně (ať již muži, ženami nebo dětmi). Moc bych si to přál. Do té doby je ale nutné (obraz a roli) muže bránit těmito prostředky. ()

Reklama

Reklama