Reklama

Reklama

Pátrání po bin Ládinovi

  • USA Manhunt: The Search for Bin Laden (více)
USA / Velká Británie / Afghánistán / Spojené arabské emiráty, 2013, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument z dílny HBO pojednává o bouřlivém honu na Usámu bin Ládina, který vyvrcholil v dramatickém útoku a jeho následné popravě. Prostřednictvím exkluzivních záběrů a rozhovorů s klíčovými postavami z Washingtonu, Pákistánu a Saudské Arábie, odhaluje režisér Greg Barker dříve skryté pravdy o jednom z nejvíce sledovaných příběhů moderní doby. Nájezd vojenské jednotky na Abbottabád, v Pákistánu, 1. května 2011 trval čtyřicet minut. Hon CIA na Usámu bin Ládina trval skoro dvě dekády. Tento film vypráví strhující příběh ze špionáže a morálních důvodů pro válku a poprvé odhaluje skutečnost skrz zasvěcence, kteří bojovali s Al-Kájdou. Vše začalo s pozoruhodným týmem analytiků CIA, většinou žen, zvaným Sesterstvo. Právě ony byly ve válce s bin Ládinem ještě dříve, než většina z nás vůbec znala jeho jméno. Tento film poskytuje předtím neviděný pohled na Sesterstvo a odhaluje nové informace o klíčových momentech lovu nebezpečného teroristy. Dokument vznáší otázku ohledně použití donucovacích technik prostřednictvím rozhovorů se zúčastněnými agenty. (HBO Europe)

(více)

Recenze (4)

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Chápu, že americká vláda a její úřady nemohou sdělit detaily, ale tento snímek neříká ani tolik, co bylo ve své době v médiích. V podstatě to není o hledání, ale o pocitech několika analytiků a operativců. Zbytečný film. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

O 20tiletém pátrání po bin Ladinovi, o ženách v pozadí (šest analytiček tvořících speciální skupinu v CIA, jejichž varování nikdo nebral vážně)... Vcelku velmi poutavě natočené, dosud nejpodrobnější shrnutí, co jsem o této problematice viděla, včetně spousty unikátnich záběrů. ()

Reklama

Rapikk 

všechny recenze uživatele

Docela pěkné shrnutí událostí. Za asi největší plus tohoto dokumentu bych označil rozhovory s různými analytiky a operativci, kteří táhli kampaň CIA, FBI a NSA proti bin Ládinovi. Zvláště mě zaujalo interview s členem FBI, který pět dní po 9/11 vyslýchal bývalého bodyguarda UBL. A jelikož o tématice již něco vím, tak musím pochválit dokument za akurátnost, detailnost a množství přesvědčivých argumentů. Na druhou stranu dokument většinou jen klouzal po povrchu, žádnou extra hlubokou analýzu nehledejte. Ale pro získání základního přehledu je to ideální. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a poutavé shrnutí událostí, které předcházeli i následovali 11.září 2001, očima analytiků, operativců a velitelů tajných operací, kteří se na konečném "dopadení" podíleli. Dokument je technicky na vysoké úrovni - tak jak jsme u HBO zvyklí. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama