Reklama

Reklama

Ptáče

  • USA Bluebird
Rozhovor  - Lance Edmands

Obsahy(1)

Když je řidička Lesley po směně vyrušena při kontrole školního autobusu, přehlédne v něm spícího chlapce. Tragická chyba, která vyvede celé maloměsto z rovnováhy, bude mít hluboké a nedozírné následky. V americkém maloměstě Maine, kde se nic zvláštního neděje, provádí řidička Lesley po celodenní směně na konci mrazivé zimy pravidelnou kontrolu autobusu. Její pozornost však na okamžik upoutá ptáček, který nečekaně vletí do autobusu. Když se nerozvážné ptáče opět dostane ven, Lesley už je myšlenkami jinde. Díky tomu přehlédne malého chlapce, který spí na jednom ze zadních sedadel. Tahle chyba má však nedozírné následky. Když se ráno Lesley opět chystá vyrazit na cestu, najde dítě v bezvědomí a na pokraji smrti. Tragédie způsobená chybičkou, která se vloudila do zajetého systému pozemského života, rozvíří v "obyčejném" maloměstě smršť emocí, viny, odpovědnosti a bolestných konfrontací. (Cinemax)

(více)

Recenze (21)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost tiché, tajuplné, americkému maloměstu typické. Lidi toho moc nenamluví, protože se toho v jejich světě moc neděje. Když už se ale něco vážného stane, všichni se zničehonic proberou. Horší je, že během vcelku rychlé chvíle se opět vše vrátí do původní rovnováhy a všichni si zase začnou žít ty svoje tiché a tajuplné životy tak, jako předtím. Jen s dalším nepříjemným tajemstvím. Ptáče není špatný film, ale svojí atmosférou, náladou a postavami diváka spíše odrazuje. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

S odstupem a vzhledem k ostatním filmům, co jsem zatím ve Varech viděl, se mi to vlastně líbilo dost. Už jen pro tu schopnost vystihnout prostředí, atmosféru, postavy... 70% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Až do prvního zvratu mi to přišlo skvělé. Lakonické a zároveň výmluvné, krásná příprava na "zážitek". Bohužel zbytek filmu už nenabídl nic, aby takto vzbuzenou pozornost udržel nebo naplnil ten počáteční příslib. V příběhu se nestane nic nad očekávání, herci nejsou nijak zvlášť zajímaví, hudba člověka ukolébává spíš k apatii... Škoda. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Až symbolicky mrazivé zimné počasie spoločne s vizuálne vycibreným štýlom dotvára nepríliš vľúdny pohľad na komunitu amerického malomesta. Debutujúci Lance Edmands zachytáva obyvateľov v ich rôznorodosti a vyhýba sa prvoplánovo negatívnemu líčeniu. Film sa môže pochváliť aj nezvyčajne silnými hereckými výkonmi (Adam Driver) a obklopujúcou hrozivou atmosférou. A tu klady končia. Snímku som si pozrel len kvôli Adamovi Driverovi a ani som nič prevratné nečakal, možno by som inak hodnotil ešte nižšie. Je to taká amatérska snímka, ktorá neurazí, ale zamyslíte sa, že prečo ste sa na to vlastne dívali až do konca. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Rukopis kameramana Jodyho Lee Lipese se nezapře. Ani tento film nikam nepospíchá a servíruje nám hlavně dlouhé záběry. Ty jsou zaostřené na mikrokosmos rodinných vztahů, čemuž svědčí jak dobře vystavěný scénář, tak přesvědčiví herci (z nichž nejznámějším je John Slattery). Atmosféru snímku dodává filmařsky moc nevyužívané lednové Maine. Snad jen toho titulního opeřence bylo ve filmu zbytečně moc (70%). ()

wikked 

všechny recenze uživatele

Vcelku pěkný příběh o tom, jak v malém městečku dvě rodiny poznamená nešťastná shoda okolností, která působí jako katalyzátor již existujících problémů. S přibývající stopáží jsem nervózně pomrkával na hodinky, zda se režisér začne uchylovat k završení slibně načrtnutého děje, protože do té doby nikam příliš nespěchal, ale ten místo toho opět zvolil tiché záběry na krajinku a film tak trochu vyšuměl do ztracena. Tato neschopnost poutavě uzavřít film s kvalitním námětem mě zklamala ve Varech několikrát. // KVIFF 48 ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Výborná komorní rozprava o vině a nevině. Lemovaná cíleně zajímavou krajinou, kterou dokázali tvůrci poutavě prezentovat. Herci film taky rozhodně nekazí. To slabý hodnocení tady mě proto docela překvapuje. Vytknul bych jen nedořečený závěr ( na to jsem měl letos na festivalu docela "štěstí" - jistě je to filmařská možnost, která má občas opodstatnění, ale většinou mi to nesedí - ani tady mi to nesedlo ). 48. KVIFF ()

apacka 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Twin Peaks, ale není to Twin Peaks. Teda, proč by mělo. Přestože zápletka sama o sobě není zrovna vrcholem originality, nemůžu se zbavit pocitu, že by se z toho dalo vytřískat o hodně víc. Motiv ptáčka byl na mě trochu surreálný. ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Mě tenhle film ze začátku hodně upoutal a vtáhl do děje, hlavně tou depresivní atmosférou a naprostou zoufalostí postav. Otevřený konec mě ale vyloženě zklamal... uměla bych si představit daleko lepší zakončení, které by film dotáhlo do konce a udělalo by z něj skutečné drama. Proto nemohu dát ty čtyři hvězdičky... Tak je to totiž jen další film, kde si můžeme jen domyslet jak to všechno nakonec dopadlo... Škoda, potenciál to podle mě mělo. ()

mashna 

všechny recenze uživatele

Formálně naprostá dokonalost. Dlouhý statický záběry, promyšlená práce se světlem, střihem i odrazama. Švédská koprodukce se v žádnym ohledu nezapře. Bohužel ale film není jenom o hezkým vzhledu a příběh Ptáčete je navzdory vizuální sugestivitě málo uvěřitelnej. ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

spíše slabší film, který si sice docela dobře pohrává s atmosférou, ale těch míst o ničem je tam trochu příliš i přes nepříliš dlouhou stopáž, hlavním problémem je pak neexistující konec. Snadno zapomenutelný film, na který už bych se podruhé nepodíval. ()

carnacv 

všechny recenze uživatele

Aneb jak zaznělo ve filmové znělce (Harvey Keitel) "shit happens". Problémy však bohužel nechodí po jednom a tak občas do žumpy spadne celá rodina. Cesta ven je pak nelehká/nemožná. Hezky podáno až na ten fakt, že první hodinu nám režisér nabízí dlouhé kamerové záběry, nikam nespěchá, a pak náhle s vidinou konce od tohoto trendu ustoupí a šup šup honem sprintem do podivného finiše. ()

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama