Reklama

Reklama

Vincent (Bill Murray) je stárnoucí válečný veterán jak se patří - mrzutý a nepříjemný na všechny lidi. Když se do sousedního domu nastěhují noví sousedé, jeho poklidný život se obrátí vzhůru nohama a on má najednou každý den na krku 12letého kluka. Ačkoliv je Vincent cynik, který sází, miluje whisky a dost často navštěvuje striptýzové kluby, nakonec se z něj stane ten nejlepší přítel pro chlapce, který se právě vyrovnává s rozvodem svých rodičů, novou školou a novým životem. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (434)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pěkná ukázka toho, jak se dá výborný námět umořit v průměrném psaní a režii. A nespasí to ani taková veličina jakou je Bill Murray (který je jako vždy skvělý), ani nádherná Naomi Watts (s příšerným ruským přízvukem), ani miloučký Jaeden Lieberher. Za zhlédnutí nic nedáte, ale čas je příliš cenná komodita, abych vám svatého Vincenta s klidným srdcem doporučil. 60% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poměrně dost průhledný a předvídatelný kus, který má však ve svém čele Billa Murrayho, který je znovu výtečný a pomáhá zapomenout na několik tvůrčích škobrtnutí. Jeho sarkastický válečný veterán v laciné bundě nemá rád lidi, oni zrovna nezbožňují jeho, chodí na dostihy, na striptýz, hulí, chlastá, mluví sprostě, je na mizině. A zrovna mu noví sousedé (respektive jejich stěhováci) skolili plot. Nakonec začne malého židovského sousedského synka hlídat, protože zadlužená matka musí brát v nemocnici přesčasy. Nerudný chlapík se pak záhy „mění“ (samozřejmě jím je, jen si to tvůrci nechali pro sebe) v člověka, který je schopný nesobecké oběti, což zase pěkně po americku zprofanuje kluk při školním projektu. Že je Murrayho postava nesmírně ohraná, nakonec tolik nevadí. Prostě na to rádi přistoupíme, dostaneme k tomu ruský akcent těhotné trubky Naomi Watts, citlivý výkon debutujícího klučiny Jaedena Lieberhera a několik spolehlivých scén, kterou kloubí výtečný humor s povinnou americkou kýčovitostí. A my mu to zbaštíme, protože to prostě působí přirozeně. Výsledek bych nějak zvlášť nerozebíral, jednoduše bych si užil neambiciózní lidský příběh, ve kterém dominuje čtyřiašedesátiletý bourák, jenž to má před Zlatými glóby slušně rozjeté. 70% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle mi teda vůbec nesedlo. Jednak si moc nepotrpím na tenhle styl humoru. Mám radši brutálnější a víc ulítlý záležitosti. No a jak se tam navrch ještě objevila ta macatá prasnice, tak bylo definitivně po filmu. Souhlasím s Lacem že jsou i snímky kde mě srala i o dost víc, ale mě jí prostě stačí jenom vidět bečku jednu odpornou zjevit se na scéně a už je film dobrej akorát tak na spláchnutí do hajzlu.10% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Murrayho one-man show. Bohužel nebýt jeho a zbytku velmi povedeného obsazení, tak tu máme naprosto zaměnitelnou a ničím extra zajímavou feel-goo záležitost, jež vás svojí režií dvakrát nestrhne a velmi rychle z vás vyprchá. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Udržim se a těch pět teda nedám, ale slzičky protejkaly panelem až k sousedům... Way to go Mr. Murray, way to go indeed! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Weinsteinům sice ty jejich Oscarové útoky často moc nebaštím, ale tentokrát jsem spokojen. Bill Murray hraje po svém takovou trošku verzi alá Hank Chinaski. Postupem času zkušenému divákovi samozřejmě dojde, jak se bude děj vyvíjet. To ovšem nic nemění na faktu, že se jedná, alespoň pro mě, o velmi příjemnou pohodovou záležitost, u které jsem byl na konci patřičně dojat. Zkrátka taková poctivá člověčinka. 75% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Průměrná komedie na ohrané téma "všechno jsem podělal, ale je ve mně cosi lepšího", kterou naštěstí zvedají skvěle napsané, obsazené i zahrané role. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Murrayuv Vincent se může směle zařadit mezi takový zevlácký persony jako je Dude Lebowski nebo Tommy Basilio. V lecčems je vlastně i převyšuje. Pravda, že cyničtější divák musí zvláště ke konci lecos překousnout, přesto ten pohodovej pocit z dobře vykoukaného filmu (umocněný geniální improvizací na samém závěru) zůstane pod kůží zasraně dlouho. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Miluj suseda (blížneho) svojho... ako seba samého. Bill Murray je parádne otravný a mrzutý, náladový, starý a vráskavý. Ten fajn dojem robí samozrejme on a to ostatné už akosi nebolo čím vyplniť. Ruská prostitútka, mužský vzor pre dospievajúceho chlapca, nejaké tie akoby komické príhody, srdce z kameňa versus zaplavenie vrúcnymi citmi...Patetické deja vú, aké to už veľakrát bolo. Vyvažuje to však charakter ústrednej postavy. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Než se do toho člověk dostane... Pak už ho film bude bavit a prožívat život zaprdlého staříka a nedomrlého klučiny. :D ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně netradiční. Na dnešní poměry v kinech až nepatřičné. Možná už jsem sám tím vším zblbnutý, možná to při vší herecké genialitě vážně bylo vlastně o něčem bez něčeho. Každopádně bych rád na adresu sousedů mých vzkázal, že za prudiče Billa a šlapku Naomi bych je vyměnil dřív, než by mě dokázali znova nasrat a ještě bych je navíc osobně přestěhoval, kam by si sami řekli. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Předvídatelné: ano. V první půli zábavné: ano. Ve druhé půli dojemné: ano. Má cenu to vidět: ano. Má cenu od toho očekávat něco víc než příjemný oddech a výborného Billa Murraye: ne. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

102 minut dlouhá hořká extáze zakončená jednou z nejlepších písní všech dob a nejlepšíma titulkama minulého roku. Až se ve mě štěstím střevo hnulo. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Chaplinův KID, Svěrákův KOLJA, Eastwoodovo GRAN TORINO, Melfiho ST. VINCENT... pořád ta samá písnička, čili potvrzení, že to stále funguje. U mě osobně tomu není jinak a tenhle typ divácky vstřícných filmů se mi líbí (byť zde namátkou uvedený výčet je kvalitativně docela rozkolísaný). Sledovat sbližování osamělého chlapíka s malým klukem má v sobě prostě něco odzbrojujícího a čistého, co musí vykouzlit úsměv na tváři snad každému. Co už u mě ale moc nefunguje, je to brnkání na sociální strunu - všechny ty připomínky toho, jak je život těžký, když máte hluboko do kapsy, mě nechávaly ledově chladným - poslední filmaři, kterým jsem tohle věřil, byli Vittorio De Sica a Federico Fellini, a od jisté doby jsou podobné filmy jen vylhaná šmíra a logický protějšek druhého pólu filmů, které pro změnu líčí nablýskaný život lidí z lepší společnosti. Po této stránce rozumím, proč je film zaplněn tou multikulti omáčkou - ale bylo by se možno třeba ptát, jestli by se něco změnilo, kdyby Naomi Watts zahodila ten svůj směšný přízvuk a hrála normální americkou šlapku? Podle mě vůbec nic. Celkově si ale myslím, že není moc radno podrobovat tenhle film nějaké přehnané racionální analýze - prostě stačí základní líbilo / nelíbilo, bez zbytečného podezírání, zda film tuhle moc "netlačí na pilu" a támhle "citově nevydírá diváka", jak se s oblibou říká. I kdyby, co na tom? Mě osobně třeba film víc bavil v první polovině, kdy je místy vážně hodně vtipný, a dobře jsem se pobavil. V momentě, kdy film sklouzává z komediální roviny do té vážnější, mě už bavil méně, ale ve výsledku si pořád myslím, že 4 hvězdy si bez problému zaslouží. Bill Murray rozhodně v jedné ze svých nejlepších rolí. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Pro dost lidí možná povrchní a prvoplánové a já se jim vůbec nedivím. Vyjma cca první třetiny, která přetéká sarkasmem a nevázaným hedonismem hlavní postavy, je to opravdu po americku dost hrané na city a slzičky, zejména pak ten vygradovaný závěr. Co však u mě osobně hraje silně ve prospěch vyššího hodnocení je, vedle jako vždy skvělého Billa, i celková ne nepříjemně melancholická atmosféra, díky níž se vám film a jeho postavy (samozřejmě, že zejména Vincent) dostanou docela hluboko pod kůži a jen tak na ně nezapomenete. A titulková scéna je vyloženě lahůdkou ... hlavně pro nás, co tak rádi Mr. Zimmermana. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Za(jímavá) studie jednoho starého dobráka pod slupkou morouse v sociálně (ne)vyhrocené (skoro) komedii. Starého psa novým kouskům nenaučíš, ale můžeš ho odnaučit nectnostem a naučit ho mít rád lidi. Asi takhle nějak na mě působil příběh o Vincentovi (Bill Murray), který je zpočátku nevrle protivným zhýralcem, co si nic neodpírá. Souloží pravidelně se sympatickou prostitutkou v pokročilém stádiu těhotenství, alkohol je jeho největší kamarád a neúspěšným sázením na dostihy si zadělal na dluhy. Ze všeho nejvíc miluje svůj domácí klid, ulici ve které žije, projížďky ve svém starém autě a kocoura Felixe, kterého doma chová. Přesto do jeho života, od kterého nic nového ani pozitivního neočekává, vstoupí nově nastěhovaní sousedé. Obézní a sympatická Maggie, jenž je single matkou školou povinného Olivera. Nejdříve se v zájmu sousedských vztahů poškorpí, a to když stěhováci poškodí Vincentův plot a strom. Náhoda však tomu chtěla, aby se starý pes na stará kolena stal placenou chůvou malého Olivera. Mezi těmi dvěma se začne rodit neobvyklé přátelství. A nejenom to. Vincentovi se dokonce dostane pocty, že bude chlapcem veřejně prohlášen za svatého. Ve scénáři nepříliš známého Theodora Melfiho to moc nešlapalo. Vykazoval známky nevelkých zkušeností a šablon převzatých z žánrově spřízněných filmů, které byly přepracované (např. "Gran Torino"), aby to nebylo tolik poznat. Melfi rozběhl až moc dějových linií, které ne vždy uspokojivě završil a také chybělo objasnění, či přesvědčivost, u některých z nich. Chlapec patří ke školním outsiderům a je terčem šikany, ale stačí chvilková, naštěstí ne příliš dojemná, lekce boxu u Vincenta v suterénu a je rázem po problému. Vincent navštěvuje v léčebně svoji ženu, ale pozadí jejich vztahu, potažmo umístění do sanatoria, zůstane pro diváka záhadou. Po Vincentovi jdou vymahači, kteří ho přepadnou v jeho bytě a přivodí mu mrtvici, ale dál už zmizí ze scény a nepadne o nich ani slovo. Vincent se až příliš zázračně zotaví z mrtvice. Náboženské hodiny v chlapcově třídě film kazí a ubírají mu na dějovém rytmu, který si snaží udržet. Bylo příliš evidentní, že ve filmu nejsou jen tak, avšak příprava diváka na finální scénu filmu s těmito křesťanskými kecy, byla plně nevyhovující. Scénář obsahuje pořádné nedodělky, ale coby režisér Melfi disponuje sympaticky ironizujícím nadhledem, citem pro rozložení scén a dokáže postavám zachovat jejich přirozenost i určitou věrohodnost. K ruce měl vynikající herecké obsazení. Bill Murray nedopustil, aby se jeho morous stal schematicky předvídatelnou figurkou na šachovnici v "istvudovském" stylu a jeho vystižení podstaty charakteru jeho komplikované postavy je brilantní. Naomi Watts, pánové, budete nad ní slintat. Co ta dokázala s postavou rajdy (páni, v 46 járech si troufnout hrát sexy těhotnou!), je přímo paráda. Její flegmatická Daka měla absolutně originální sexy rozměr. Melissa McCarthy svoji tukem obalenou Maggie zahrála zcela přirozeně i zároveň mile. A v jedné z prvních rolí se představil Jaeden Lieberher, který jistě v budoucnu, v rámci dětských rolí, překvapí. Shrnul bych to tak, že je to příjemně plynoucí příběh o krásách a strastech jednoho (zdánlivého) protivy a jeho malého okruhu přátel, kteří je s ním sdílejí. Bratři Weinstenové a Don Cheadle, jež jsou pod filmem podepsáni jako producenti, na něm sice v (našich) kinech nevydělají, ale film je vlastně takový balzám na nervy. V tomhle ohledu funguje dokonale. Naopak, určitá schematičnost filmu zapříčiněná scénářem s nepropracovaným (osobitým) rukopisem, s nímž film svede nejeden boj, příznivý dojem sráží. 60% () (méně) (více)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Najdôležitejšia vec z celého filmu: mladý nepil vôbec, ale vôbec, krv! A to by si kľudne mohlo zaslúžiť aj o jednu hviezdičku naviac... ()

Reklama

Reklama