Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komisař Giorgio Caneparo (Luc Merenda) je vzpurný a tvrdý policajt. Vůči zločinu používá nevybíravé prostředky, aby docílil spravedlnosti. Bezdůvodně zabije dva nebezpečné vězně na útěku, za což je suspendován. Když zločin udeří do řad samotné policie, Caneparo se vydává na cestu pomsty. V cestě mu však stojí gangster Padulo (Richard Conte). Milán čekají krvavé dny. (ilclassico)

(více)

Recenze (13)

Lima 

všechny recenze uživatele

Italové se v 70.letech s tím opravdu moc nepárali, na politickou korektnost se tady nehrálo. Tak jakou zde máme bilanci? Jedno popravené šestileté dítě, těhotná žena střelená do břicha, zhruba 25 mrtvých a několik automobilů zničených granátem k tomu. Tenhle v Itálii kultovní snímek, společně s HIGH CRIME (1973), odstartoval módu tzv. poliziotteschi filmů, kde se to násilím, zločinci, policajty a zkorumpovanými politiky jenom hemžilo. Zdejší motivace hlavního hrdiny, suspendovaného policisty, je sice sporná, protože navzdory zákonům je poháněn pouze mstou (na to Italové v 70.letech slyšeli, kdy každoročně v jejich zemi se událo přes 2000 zločineckých či teroristických útoků), dějově to je prostinké, ale je to velmi svižné, akce střídá akci a Merenda v hlavní roli nepostrádá charisma, ačkoliv hrát moc neumí. Nechybí ani protikorupční apel a vůbec je to takový sympaticky nekompromisní náhled na italskou společnost počátku 70.let. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Martinovo první ale ne poslední zabroušení do žánru Poliziotteschi, výsledek, zcela určitě předčil všechna očekávání. Film mi hodně připomínal amerického Dirty Harryho, zahajovací vlaková scéna až do neslavné chladné popravy otce a jeho dcery nese hodně stop krvavé agresivity a brutality, pak film trochu sleví ze svého tempa (zpackaná bankovní loupež, která končí smrtí nevinné těhotné ženy, filmu na kráse moc nepřidala), film se může někomu jevit jako opravdu hodně spletitý-zmatený, aby nakonec skončil zcela nečekaně, opět automobilovou honičkou. Parádní scéna je např. ta kdy se Luc Merenda řítí společně se známým Richardem Contym v perfektním starém nadupaném sporťáku (snad Aston Martin?), ulicemi MIlánské metropole, hlava-nehlava, předpis-nepředpis, ta se musela líbit každému kdo má rád nádherné staré rychlé káry a honičky. Klady: Realistická městská atmosféra, dobré automobilové honičky, parádní akce, lahůdkově znějící tóny bratrů De Angelisových. Mínusy: Dobrá ženská, ať už třeba hlavní role. Taliánské zločinecké krimi o organizovaném zločinu a pomstě mladého nadporučíka za zabití svého šéfa, spokojenost nadmíru, jednoznačně další Martinův úspěch..Komentář zde jako třetí v pořadí.. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Drsný Harry po italsku. Místo San Francisca Miláno a místo Eastwooda neméně pohledný,  suverénní a nesmlouvavý Morenda. Žádný zázrak, ale má to dobrou dobovou atmosféru, senzační téma policajtů, kteří brutálním zločincům oplácí stejnou mincí, celkem odsýpající děj, dostatek honiček žigulíkovitých aut a legračně přepjatých rvaček, fešné baby i nějakou tu brutalitu a zábavného představitele hlavní role, který to slušně táhne. Scéna, kde hrdina dokazuje své řidičské schopnosti tím, že dělá s autem pořád dokola hodiny, mi přišla úsměvná. Poslední scéna s odhozením pistole už odkazuje na Harryho zcela nepokrytě. A zrodilo se poliziotteschi. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Včera jsem koukal na film, který mi kdysi unikl. Tak jak to bývá u těchhle filmů ze sedmdesátých let, jede to podle narýsované šablony a pravidel poliziottesco, což je vypravěčsky příliš brutální, extrémní a poněkud vykalkulovaný. Za zkouknutí ale nesporně stojí. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Martino má bezpochyby lepší filmy a tady jsem snad poprvé na vážkách i s méně než čtyřmi hvězdami. A přitom začátek sliboval jízdu ve stylu asi nejlepšího subžánrového skvostu, tedy Cani arrabbiati. Nekompromisnost a brutalita však nepochopitelně až na pár výjimek (postřelení těhotné) prakticky vezmou za své a jsou nahrazeny místy až opájením se nad mnohdy bizarními naháněčkami v autech. Nic proti podobné akci, ale čeho je moc, toho je příliš a třeba Giorgiova zkušební jízda mě svým hloupým zpracováním doslova iritovala, o samotném finále v podobném duchu pak snad nic, bych ten komentář asi ani nedopsal. Raději k tomu pozitivnímu (jinak než je dneska in, díkybohu). Merendovo charisma zase nezklamalo, půvab Martine Brochard ukolébával a originálně různorodá hudba Angelisů, zejména pak hlavní motiv, mi pořád zní v hlavě. S chladnou hlavou za tři, jako fanoušek jednu nezaslouženou ale přihodím. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tento snímok určite nepatrí medzi topku v subžánri poliziotteschi, hoci ním mohol byť. Úvod je pastva pre labužníkov, samotné vyšetrovanie sa trochu zadrháva. Potešila hudba dua De Angelis. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočené, povětšinu času zábavné, ale určitě ne výjimečné italské Poliziotteschi. Lehký nadprůměr. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, myslim tiez, ze toto je Martinovo prve zabrusenie do zanru Poliziotteschi. Kazdopadne z jeho filmografie jeden z tych lepsich filmov, u mna je vsak najlepsi I Corpi Presentano Tracce di violenza Carnale. Martino ako reziser u mna len trochu zaostava za Lenzim, Ramzeszial opat musim suhlasit S Karlom, ze to pripomina Dirty Harryho - bus, prestrelky, nahanacky. Luc Merenda /I Corpi Presentano Tracce di Violenza Carnale, Bajecny Fantozzi, Il Conto e Chiuso/ vsak zaostava za Clintom VychodnymLesom, z dalsich hercov treba vymenovat Richarda Conteho /Somewhere in the Night, Tony Arzenta, Kmotr/, krasnu Malisu Longo /Una Sull´Altra/ - toto je jej najlepsi film/. Jo a videl som tu aj Claudia Ruffiniho /Roma a Mano Armata, Suda a Licha, Dva Vytecnici/. Kazde poliziotteschi musi mat nasilne sceny, prestrelky, rvacky a autonahanacky. V CZ a SK koncinach dost neznamy film, holt zase mainstream vladne, ani sa mi nechce menovat tie planoby, ktore niektori muslitelia tu brutalne nadhodnocuju : 77 % ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Určitě se jedná o kvalitní kriminálku, ale chybí mi zde typické Martinovy prvky, jako je např. skvělá hudba, spousta hezkých žen apod. Vše si sice vynahradil o dva roky později ve fantastickém SUSPECTED DEATH OF A MINOR, kde použil i některé prvky z MILANO TREMA (spolupráce se šlapkou, honička, která končí na policejní stanici apod). Natočit to jiný režisér, neměl bych nejmenší problém, ale na Martina je to teda pěkně šedivý průměr, zvláště pokud přihlédnu k faktu, že v roce 1973 natočil svůj, podle mě, jeden z nejlepších filmů - TORSO. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Luc Merenda se infiltruje mezi darebaky aby potlacil jejich nekale plany. :-) Perfektni poliziotteschi, kde mj. muzeme zahlednout spoustu zajimavych aut. Napr. malo vidane Iso Grifo GL300 (1966) nebo Lancii Flavia Coupé (1962). V roli fetacky se zvlastnim jmenem Maria Ex, krasna Martine Brochard. A zminovat prinos Conteho, ktery se pro tyto role narodil, je noseni drivi do lesa. Tvrdej (holcicka na zacatku, tehotna v bance), ale krasne natocenej film. 4+ ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Fajn akčnák pro pamětníky, který byl v době uvedení asi docela drsný, ale dnes už je na něj třeba pohlížet lehce shovívavě. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Solidní kriminálka,která měla skvělý honičky,kdy se samozřejmě vše skvěle zakryje kamerou.Hudbu jsem moc nepostřehnul,u honiček jí nečekejte.Skvělý Conte,nevýrazný Merenda,který by spíš měl hrát v hororu blázna.Má to docela tempo,klasický příběh s překvapením,honičky a konec.70% ()

Reklama

Reklama