Reklama

Reklama

Amatérský film

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokument bývalé amatérky, nyní profesionální filmařky Alice Růžičkové mapující tvorbu svých kolegů – Č. Zahradníčka, Z. Junka, P. Bárty, R. Mihle, P. Dražana, P. Marka a dalších. Mezi amatérské filmy nepatří pouze snímky rodinné selanky či naivní filmové hříčky, nýbrž jde o svébytný způsob osobní seberealizace, který není zatížen rutinním schematismem, těžkopádností a nákladností procesu filmové výroby. I amatérské hnutí, stejně jako profesionální filmová tvorba u nás, bylo ovlivněno avantgardou v letech třicátých, mělo svou „novou vlnu" na přelomu let sedmdesátných a dnes se potýká s ekonomicko-estetickým problémem, zda natáčet na filmovou surovinu či na video.
65letou tradici amatérského hnutí nám přiblíží pestré spektrum ukázek z děl našich nejznámějších autorů – Čeňka Zahradníčka, Jaroslava Mencla, Milana Kazdy, Zdeňka Junka, Jana Berana, Bedřicha Pricla, Rudolfa Mihleho, Ivana Tatíčka, Pavla Bárty, Pavla Dražana, Emila Kubiše či Pavla Marka.
Od samotných autorů se dozvíme o jejich současných tvůrčích motivacích a problémech. Nahlédneme též do klubů a sdružení filmových amatérů, i do jejich domácích „filmových studií a laboratoří". Budeme svědky zapálené výměny názorů mezi tvůrci a porotci z řad profesionálů na festivalu amatérských filmů PAF ´98. A navštívíme též dílnu vynálezce dr. Jiřího Rentze, bez jehož patentu na výrobu zvukové magnetické stopy si český amatérský film nelze vůbec představit.
Kamera a střih Martin Čihák, režie Alice Růžičková. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama