Reklama

Reklama

České děti

  • USA Czech Children (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2012, 38 min

Režie:

Karel Strachota

Hudba:

Filip Míšek

Hrají:

Gustáv Husák (a.z.), Petr Placák

Obsahy(1)

K nejvýraznějším protikomunistickým iniciativám pozdních 80. let patřilo hnutí České děti. Svůj manifest zveřejnilo v květnu 1988 a mezi signatáři byli převážně maldí lidé. Hnutí projevovalo nezávislé myšlení a zásadní měrou přispělo k demonstracím v letech 1988 a 1989, zejména během tzv. Palachova týdne v lednu roku 1989. Autoři se v dokumentu České děti zaměřují především na mladé publikum, jemuž chtějí připomenout, že potřeba postavit se proti bezpráví není podmíněna věkem. Ve snímku se kombinují dobové záběry a materiály s hranou rekonstrukcí tehdejších událostí. Vizuálně atraktivní pojetí podtrhuje dynamický střih a originální hudba. (Cena Pavla Kouteckého)

(více)

Recenze (8)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, ale amatérské zpracování. Nelíbilo se mi roztříštění výpovědi do různých časových rovin - především zatčení Petra Placáka, které se táhne celým filmem, působí zmatečně. I množství různých forem podání (dobové fotky, dobová videa, hraná rekonstrukce, čtená pasáž) dokument zbytečně rozmělňuje. Má-li být film didakticky využitelný, tak se chce důkladnou přípravu - skoky od závodu branné zdatnosti k demonstraci s Václavem Havlem působí dost nepromyšleně. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Přesně jak řekl Gustav Husák na konci novoročního projevu v tomto dokumentu: "Tak a máme to za sebú." Máš pravdu Gustáve, jěště, že tu dobu už máme za sebou. České děti, příběh lidí na které se nesmí nikdy zapomenout. Takovým a jim podobným vděčíme za naši svobodu. ()

OldBeast 

všechny recenze uživatele

Inu, Strachota by mohl být velmi úspěšným ministrem propagandy. Má pro to ten potřebný cit, který se vůbec neliší od mistrů propagandy režimu, vůči kterému se vymezuje. ()

verunecek 

všechny recenze uživatele

souhlasím s "Trialet" zatčení Placáka se táhne celým dokumentem, ale bylo zajímavé jak "děti" vedli boj s komunisty trochu jinak... ale bylo zajímavé, vidět ty nemyslící děti, kteří byly zblblý tou dobou... fuj ještě, že v době mého dětství mě to až tak nepoznamenalo... být pionýrem - být nemyslící ovcí! a pak protipól "děti" kteří s tou dobou bojovaly... ušlo to ;) ()

Reklama

Reklama