Reklama

Reklama

Léčba dějin - průzkum odkazu Františka Kriegela

  • Česko Léčba dějin (festivalový název) (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární esej vydávající se po stopách odkazu Františka Kriegela, lékaře, organizátora, politika, komunisty, chartisty a idealisty, který v srpnu 1968 jako jediný člen ÚV KSČ aktivním činem vystoupil proti invazi "spřátelených vojsk", když nepodepsal tzv. Moskevské protokoly. Cena nesoucí jeho jméno, udělovaná od konce 80. let Nadací Charty 77, udržuje jeho odkaz v kolektivní paměti a vyzdvihuje jeho následovníky. Film se dotýká životních příkladů čtyřech z nich - občanského aktivisty a anarchisty Jakuba Poláka, občanského aktivisty a Jezuity Františka Lízny, bojovnici proti korupci a senátorce Aleně Dernerové a bývalého ředitele Fondu životního prostředí a exponenta kauzy "Drobil" Libora Michálka. (Cena Pavla Kouteckého)

(více)

Recenze (9)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film coby svědomí národa. Dokumentarista Vít Janeček se v čistě autorském dokumentárním filmu tradiční formy mluvících hlav snaží odpovědět na bazální otázku - Kdo je to hrdina v českém národním kontextu? Osoba Františka Kriegela se volně propojuje s kvartetem jeho současných následovníků (hodnotím a komentuji rozšířenou verzi pro kina, v níž vystupuje i člen Tovaryšstva Ježíšova) mající jednoho společného jmenovatele, totiž odvahu postavit se systému a nekapitulovat pod systematickým tlakem. (Zjevná je paralela s národním osudem, tedy s údělem malého národa, neustálý tlak okolních velkých mocností a národní snaha nepodat se, uchovat si právo na sebeurčení) Čtveřice novodobých českých hrdinů a hrdinek jasně dokumentuje paralyzování (a možná ještě spíše nekonstituování) české občanské společnosti a hluboký současný marasmus polistopadového vývoje, hrdina byl komunista Kriegel v době okupace vojsky Varšavské smlouvy, hrdinové byli lidé z disentu v době normalizace - hrdiny jsou dnes občané poukazující na korupci, tedy něco, co by mělo být normou, ne hrdinstvím (tedy ono i ve filmu citované okřídlené masarykovské ,,Nebát se a nekrást"). A právě tato smutná historická paralela je tím nejhorším zjištěním, systém byl vyosen mimo normu jak v době příjezdu ,,spřátelených" armád, tak v době normalizace a po krátkém nádechu svobody a normality je tu zpět cosi, čemu sociologové napříč Evropou říkají neonormalizace - viz smutné konstatování Víta Janečka v samém závěru snímku, že v roce 2012 je opět pokojné shromáždění občanů monitorováno a infiltrováno tajnou bezpečností... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Radek99 v komentári píše, že upozornenie na korupciu by malo byť normou, nie hrdinstvom. Je to na úvahu, pretože napríklad nedávne prípady ukazujú niečo iné. Učiteľ z Košíc dostal výpoveď po upozornení na predražené právne služby; lekárka v Nitre upozornila na bielenie karty novorodenca, zakrývajúce zlý liečebný postup - nasledovalo odvolanie z funkcie; zdravotné sestry odmietli podpísať ponižujúci dodatok k pracovnej zmluve, načo dostali výpoveď. Jednoducho, otvorenie si úst znamená až často zníženie platu alebo vyhadzov. Na všetky tieto prípady bola upozornená vláda, no zo strany moci sa poníženým žiadnej konkrétnej podpory či slovného zastania sa nedostalo. Prejavenie osobnej odvahy zaváňa tým, že osoba alebo jeho rodina príde o príjem. Upozornenia na korupciu sú chvályhodné, ale nie samozrejmé. Vždy totiž existuje existenčná gilotína nútiaca mlčať. Menej chvályhodné je, že dvaja z troch osôb vo filme (skrátená tv verzia) použili svoj "hrdinský čin" ako vstupenku do sveta politiky a vyťažili z toho politické trafiky. Stali sa predstaviteľmi systému, na ktorého hnilobné praktiky upozornili. Hrdinom, respektíve normálnym človekom tak zostáva len Jakub Polák, anarchista radikál a človek brániaci utlačovaných a biednych, človek s nekompromisným postojom k systému. Založil skvelý časopis A-kontra, kde sa dával priestor rôznym platformám slobodného myslenia. Dalo sa s ním debatiť, napriek neústupčivosti a hádavej povahe. Ľudsky sympatickým ostáva aj Kriegel, v zlomovom momente sa vzoprel ruskému molochu, prikazujúcemu podpísať ponižujúce listiny. Vo vzťahu nasledovania hodný týpek a hrdina-karierista je to teda tak pol napol, ale za dobrý sprievodný komentár a poprepájanie ľudí i súvislostí dávam 80%. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Bylo by chybou očekávat prostou biografii Františka Kriegela, dokument jde dál (v čase i ambicích), a sleduje* (* toto je přechodník) čtveřici držitelů Ceny Františka Kriegela (bojovníka proti korupci Libora Michálka, anarchistu a lidskoprávního aktivistu Jakuba Poláka, kněze Františka Líznu a lékařku a senátorku Alenu Dernerovou), se pokouší zodpovědět, jakou podobu může mít občanská statečnost v naší přítomnosti a jaký obrodný potenciál může tato statečnost mít pro celou společnost. Tuším, že někomu by se mohlo zdát, že v režimu, v němž nikomu nehrozí politické pronásledování, již hrdiny netřeba, naneštěstí však odvaha není vlastní všem a různá svinstva se dějí pořád. A tak nezbývá než být vděčen za každého, kdo se dokáže postavit proti jakékoliv formě nespravedlnosti a bezpráví, což sedí i na čtveřici portrétovaných (nejobdivuhodnější pro mě byli Polák s Líznou). Jen houšť! 80 % [dafilms] ()

sator 

všechny recenze uživatele

Asi je dobře že cena je, ale vyznat se v tom kde je pravda naprosto nelze..zbývá srdce a napřít ho tam kde věci mohu změnit (partner, rodina, práce, přátelé) a prozřeli komunisté (Kriegl) to je kapitola sama pro-sebe... ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

S Františkem Kriegelem to moc společného nemá. Jasně, je to morální symbol a jeho čin měl úroveň "vyššího principu", ovšem zdokumentovaní následovníci jsou poněkud jinde. Jejich boj nehaním, osobní statečnost tam je, jenže už samotná porota je poněkud problematická. Její politický směr je jasný. Samotný dokument je propagační video - dokumentaristicky podprůměrná práce. 42%. PS: No konečně!!! Žádost o autonomní území či stát pro cikány od nich samotných chválím, moc chválím... :) . ()

Yaan 

všechny recenze uživatele

příliš nechápu vystřižení pasáží o Františku Líznovi v televizní versi (vlastně hlavně kvůli nim jsem si film zapnul...) pokud ale odhlédnu od tohoto spíše osobního zklamání, musím i tu (filmovou versi jsem bohužel neviděl) hodnotit jako fajn projekt - je dobré vidět občas někoho, kdo inspiruje ()

Reklama

Reklama