Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Recenze (102)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Orka zabiják II. Dokument dvou zaměření. Převládající pasáže držící se ve vodách „lidstvo je banda krutých pokrytců, snažící se přetvořit respektu hodné tvory v lošťomiloušké stroje na prachy“ jsou vynikající a osud vězněného a dělat rodinkám opičky nuceného Willyh… Ehm, Tilikuma je nevydíravým způsobem jímavý a neradostný. A zase až tak nevadí, že se tu všichni ohánějí zrovna kosatkami čistě proto „že jsou inteligentnější než většina živočišné říše“ jako by snad jen z toho důvodu měly mít větší právo na svobodu než jiná zvířata ve vodních světech, cirkusech a podobných show. Na pováženou je, že to kosatky prezentuje jako hodná a milá stvoření a div ne druhé vtělení Krista na Zemi, v jejíchž řadách je Tilikum politováníhodnou výjimkou potvrzující pravidlo a anomálie vzešlá čistě ze špatného zacházení; to člověka napadá, jestli je to záměr či je autorka skutečně tak naivní, že si neuvědomuje čím kosatky jsou v přirozeném prostředí. Problémová je ovšem především konspirační linie o zlounské organizaci a jejím desítky let trvajícím zastíracím komplotu. Sami tvůrci mezi řečí sice utrousí, že pro takřka vše z uváděného je více verzí, které se vzájemně rozcházejí a pádné důkazy nejsou, ale tendenčně dávají prostor jen a pouze těm verzím, které se jim hodí do krámu. A není to vůbec o pohledu SeaWorldu jako takového; jejich postoj je dostatečně výmluvný i bez jejich verze událostí. Ostatně i to finální rozhodnutí soudu je Pyrrhovým vítězstvím; sice nyní mají v SeaWorldech chráněné zaměstnance, ale již tak deprimované kosatky jsou rázem chudší o možná tu poslední radost v jejich bazénovém životě; a to sice kontakt se svými trenéry. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycující výpovědi svědků a pracovníků zábavního centra SeaWorld, ve kterém došlo k řadě nešťastných událostí, při vystoupení s Kosatkou dravou. Sledovat dokumenty tohoto typu není jistě příjemná ani hezká podívaná, ale vědět o tom, že svět není jen plný duhových poníků a jednorožců je stejně důležitý, jako ponaučení z toho, že chování kosatek v zajetí pro komerční cirkusové vystoupení není správné. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Dokument bol málo kritický a problematika zadržiavania morských cicavcov vo vodných parkoch ostáva úplne nestranne na zvážení každého diváka. Chcelo by to viac informácií o kosatkách a vodných parkoch a menej informácií o cvičiteľkách. Je smutné, že sa veci dali do pohybu, až keď umreli ľudia. Mŕtve kosatky vo vodných parkoch toľko pozornosti médií nezískali. Ale aspoň že sa tak stalo, vodné parky musia byť zatvorené. Podpíšte, prosím, petíciu za záchranu kosatky Tilikum TU. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Absolútne šokujúci dokument, ktorý Vám v určitých pasážach, svojimi autentickými zábermi, na 100% - vyrazí dych. Niektoré pocity, ktoré vo vás vyvolá, budú hlbšie a mrazivejšie, ako pri sledovaní jedného z najstrašnejších hororov, aké ste doposiaľ videli. Záverečná beznádej je iba vyvrcholením nadpriemernej drámy, ktorú by mali povinne vysielať na stredných školách. ()

tahit

všechny recenze uživatele

Dokoukal jsem to stěží a zůstal jen pocit, že skutečnost je ještě horší. Truchlivý film, stejně tak jako jeho obsah. Směs smutku a lidské krutosti. Jen ještě dodám, že si nejsem zcela jistý názvem, který mi přijde debilní pro zotročenou kosatku kvůli zábavě. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

A nedají si říct a nedají... Business je prostě business. Kosatky jsou nevypočitatelná zvířata, ale můžeme se jim vůbec divit, když žijí v zajetí v naprosto odlišném prostředí než na které jsou zvyklá? Je to podobné jako u zvířat v zoo, ale tam se jim aspoň snaží udělat dobré podmínky pro život, pro kosatky to prostě nejde, a proto je tohle jejich zajetí opravdový extrém. Když k nim pak navíc ještě lidi lezou do nádrží a snaží se z toho vytřískat, co nejvíc peněz, tak ať se pak nediví, že se něco takového může stát. A navíc se to opakuje a opakuje. Silný a smutný dokument. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ve všem jsou jen prachy. Tady se zdá, že kosatky jsou chytřejší, než lidé. Je to dokument, který dokáže otevřít oči a ukázat svět za oponou, že všechno není tak růžové, jak se na první pohled zdá. Smutné jak ze strany kosatek, tak ze strany mrtvých pracovníků vodních světů. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný dokument, který mně toho ale bohužel moc nedal. Půlka záběrů je známá. Forma komentovaných videí. Vůbec nic extra. 60% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument o tvorech, od kterých bychom se rozhodně měli učit my lidé, nikoli naopak. Věřím, že by nás taková kosatka naučila mnohem významnějším věcem, než učíme my je, tedy cirkusová čísla a mávání ploutví. To mi přijde, mimo jiné, jako hrubé plýtvání potenciálem těchto tvorů, soudě dle toho, co jsem si tak různě přečetl, či dověděl třeba i z tohoto dokumentu. Obecně rozhodně nejsem fanouškem věznění zvířat pro účely zábavy, např. aby si táta s mámou a třemi znuděnými ratolestmi mohli o víkendu někam zajet udělat selfíčko. Úplně mě fascinovaly rozhovory se samotnými cvičiteli, kteří kosatky samozřejmě z hloubi srdce milují, ale přitom se sami podílejí na jejich systematickém týrání. To, v mých očích, rozhodně smrdělo těžkým pokrytectvím. Pokud s něčím nesouhlasím a hnusí se mi to, tak je prvním krokem ke změně, který má možnost udělat úplně každý, přestat páchat to, s čím nesouhlasím. Nikoli pokračovat, v domnění, že kosatce ty ryby budou chutnat více, když jí je budu házet já a přehlížet pravou podstatu jejího utrpení. Na výpovědích těchto spolupachatelů je dokument bohužel vybudován, ba dokonce je více o nich, než o samotných kosatkách. A pokud se zrovna nechystáte stát cvičitelem kosatky, tak tento přístup pravděpodobně rovněž neuvítáte. Celkově je tento dokument poměrně chaotický. Skáče se od čertů k ďáblovi a poté zpět k čertům. Nemá logickou stavbu a nejsem si jistý, zda tvůrci tvořili dokument vůbec s nějakým jasně stanoveným cílem. Přijde mi, že minimálně 98 % úspěchu tohoto dokumentu je skryto ve vhodném výběru tématu. Zpracování dost těžce vázne, což je škoda. Moje poměrně nízké hodnocení tedy rozhodně není z důvodu, že bych byl milovníkem velrybí polévky či majitelem velrybího aquaparku, jen pohrdám zpracováním. Dokument se více zaměřuje na nejrůznější maličkosti kolem, místo aby se zaměřil na jádro celého problému. Navíc se mi také hnusily ty pseudo dojemné rozhovory s největšími přáteli kosatek - ctihodnými cvičiteli. To působilo vyloženě jako reklama na přátelství a dobro. Poté všechny hrozně překvapilo, když taková kosatka, čas od času, svého nejlepšího kamaráda trošku přitopila, či ochutnala. Zajímavé téma, pokulhávající zpracování. Dvě hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele FFilipCZ. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Dlhšiu dobu som rozmýšľal, ako vyjadriť že tento dokument ani zďaleka nevyužil potenciál, ktorý mu problematika kosatiek v zajatí poskytovala. Dobré bolo vidieť tie unudené, obtlstnuté, spokojnosť vyžarujúce americké rodinky, ktoré už za živý svet nevedia, čo by ich ešte mohlo zaujať a prekvapiť ako idú utrácať doláriky do aquaparku. Určite ich nenapadne, že sponzorujú odchyt a trápenie týchto zvierat v podmienkach väzenia. Inteligentné a citovo disponované veľryby sú za pár zdochnutých rýb nútené predvádzať kúsky, ktoré podporujú v prostoduchých divákoch ilúziu, že príbehy Willyho alebo trebárs ľadového medveďa Knuta sú vystrihnuté zo života a že sa vlastne tým zvieratám žije dobre a milujú svojich cvičiteľov. Preto je dôležité utajiť, keď sa raz za čas stane nejaká "nehoda" a človek sa nestačí čudovať, koľko ľudí z branže sa nechá prostituovať, aby zachránili biznis svojich šéfov, na ktorom sa priživujú. Aj ten hlupák, ktorý názov tohto filmu preložil ako Černý zabiják by si zaslúžil, aby sa s ním nejaká kosatka chvíľu pohrala. Zabijaci sú ľudia, kosatky sú predátori, živiaci sa lovom iných živočíšnych druhov. Kosatky, na rozdiel od ľudí, neorganizujú masové vraždenia z pochybných dôvodov. A aj keď bolo niekedy pozorované "hranie sa" s ulovenými tuleňmi, išlo iba o výuku mláďať v obratnosti pri love a nie o priznanie viny politických, či náboženských oponentov. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Smutné je, že spousta lidí potřebuje vidět takovéhle dokumenty, aby pochopila, že SeaWorld je na hlavu postavená zhovadilost. Blackfish je silný kousek, ale výjimečnosti The Cove nedosahuje, už jen proto, že nemá ten neuvěřitelný příběh Richarda O'Barry a jeho zarputilost. Blackfish konstatuje a jasně dává najevo, že takhle by to nešlo. Jenže na to už je pozdě. Teď už je potřeba jednat, což tým kolem The Cove pochopil. Aby to nepůsobilo tak špatně - Blackfish je jeden z nejzajímavějších snímků letošního roku, kosatky jsou fascinující a celou dobu jsem si přál, aby povstaly a vyžraly půl lidstva. Pořád doufám, že to udělaly, když se vyply kamery. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nechci působit jako úchyl, který se baví při sledování utrpení druhých, přesto jsem od filmu o zabijácké kosatce, která zabila několik svých cvičitelů, čekal něco jiného a možná i "hororovějšího" než jen sledování těch co byli při tom, bez jakékoliv zajímavé scény. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom že kosatky ve vaně nedovedou pochopit, že mají pracovní dobu a nemohou napadnou své šéfy. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Smutné, že film, který je už skoro 2 roky starý, zde má nějakých 723 hodnocení, zatímco Avengers, kteří sotva teď vešli do kin, mají 5399 hodnocení. Jinak dokument velmi důležitý, na zamyšlení, není to sice tak drsný jak Zátoka, ale i tohle ukazuje, že lidem tam nahoře jde jen o prachy a ti dole, kteří se snaží všechny chyby shora alespoň zmírňovat, jde nakonec o samotný život. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se zakázal SeaWorld napříč celým světem, jenže to by musel být mnohem větší mediální tlak. Bohužel média stojí většinou na té špatné straně a potom nezbývá než poodkrýt pokličku právě dokumenty jako je tento...90% ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Tím černým zabijákem není kupodivu myšlen negr z Bronxu, jak jsem se domníval, ale sympatický, inteligentní a citlivý mořský živočich. Tím se mé znalosti mořského světa hluboce prohloubily a mně se potvrdilo tušení, že v moři neplavou jen obalované rybí prsty. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Je to určitě dobrý a záslužný film, ale docela jsem tam postrádal větší důraz na to, že pokud kosatka loví (třeba i lidi), tak pouze dělá to, co je pro ni přirozené. A ne, že je to způsobeno pouze stresujícím životem v zajetí nebo "špatnými" geny jednotlivce. Navíc s tou nevinností cvičitelů v rámci kosatčího průmyslu bych byl taky opatrný. Všichni to dělají dobrovolně a sami tak onu celou mašinérii vědomě podporují. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu čest na vlastní oči vidět kosatky ve volné přírodě a můžu říct, že na to nikdy nezapomenu. Oproti tomu jsem byl jednou ve vodním parku, kde byli cvičení delfíny a lachtani a jako líbilo se mi, ale když kolem vás krouží delfín v moři či oceánu – je to prostě lepší zážitek. Ale teď k tomuto velmi zajímavému a velmi smutnému dokumentu. Člověk je pro prachy ochotný udělat cokoliv a kosatka není vůbec hloupý tvor. Žít v zajetí není žádný život. Už od mláďat nepoznali nic než stísněný prostor, málo potravy, mnohdy špatné zacházení ze strany jiných jedinců – no a ti slavní cvičitelé ač se snažili sebevíce, nikdy jim nemohli být rovni. To však neznamená, že svou práci neodváděli dobře a neměli kosatky rádi. Někteří za to zaplatili životem. Tilikum už odešel na věčnost – což pro něj bylo vysvobození a rozhodně si nemyslím, že by byl jen nelítostný zabiják…Byl nádherný… ()

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama