Reklama

Reklama

I po smrti svého zakladatele si Studio Walta Disneyho snažilo udržet svůj náskok na poli animace a v pravidelných intervalech vyrábět celovečerní animované filmy pro kina. Náměty těchto produkcí byly klasické i moderní pohádky a také známé příběhy z historie. K nim patří legenda o Robinu Hoodovi, anglickém zbojníkovi ze Sherwoodského lesa, který bohatým bral a chudým dával. Disneyovští tvůrci pod vedením známého režiséra a producenta německého původu Wolfganga Reithermana (101 dalmatinů, Kniha džunglí) známý příběh zpracovali v roce 1973 se zvířecími hrdiny – lišákem (Robin Hood), lvem (princ Jan), medvědem (Malý John), jezevcem (bratr Tuck), vlkem (šerif z Nottinghamu) a dalšími. Každá správná disneyovka obsahuje písničky a nejinak je tomu i tady – jedna z nich, nazvaná Love, byla dokonce nominovaná na Oscara. A celý soundtrack filmu byl poctěn nominací na Cenu Grammy. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

tron 

všechny recenze uživatele

„Bohatým bral a chudobným dával -“ koľkokrát ste túto frázu už počuli? No a kreslená celovečerná disneyovka ROBIN HOOD nie je výnimkou, strieda jedno triviálne klišé s druhým a ak ste videli aspoň jednu filmovú verziu o slávnom anglickom lesnom zbojníkovi, nemá šancu vás prekvapiť. Jediným plusom je pekná farebná animácia a jediným oživením nenápaditý fakt, že dôverne známe postavy (mních, John, panna a jej chyžná...) hrajú zvieratá. Inak snímka nemá ktovieako chytľavé pesničky a celé to pôsobí ako kreslená televízna inscenácia, kde najmasovejšou akčnou scénou je pasáž s desiatimi lukostrelcami v lese. ROBIN HOOD nepatrí medzi Disneyho zlato a tak je to správne. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Robin Hood je znovu len dobrodružstvom pre najmenších. Znovu jednoduchý humor, kopa zvieratiek, žiadne násilné scény a smrť (Levi kral - otec, Bambi - mama). Animácia je nevýrazná a nič výnimočné neprináša, ale postavy zvieratiek a ich mimika sú nakreslené naozaj dobre. Priemerné neškodné animované dobrodružstvo a slabé 3* (stále však omnoho lepšie ako dnešné Udatné kuriatka a podobná háveď). ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Robin Hood patří spíše mezi průměrné filmy studia Walta Disneyho. Děj je hodně jednoduchý, v podstatě by se dal shrnout do pár vět. Postavy jsou i na animovanou pohádku až příliš extrémně černobílé. Ale jinak je to docela svižné, s povedenou hudbou, celkem vtipné a rychle to uteče. Průměrné 3 hvězdičky. (Blu-ray, orig.) ()

Dienzenhofer 

všechny recenze uživatele

X-té zpracování Robina Hooda, teď se toho chopil samotný Disney. Žádná postava tu není na škodu, všechny zapadají do světa Robina Hooda. Záporák je průměrný, ale filmu moc nevadí. Vytknul bych nezajímaví děj, který nemá čím překvapit. Finále je výborné, narozdíl od posledního Disneyovek, co jsem viděl (Aristokočky, Kniha džunglí, Meč v kameni). Písně nejsou k zahození, i přesto že v rámci Disneyho nejsou nejznámější. I když postavy jsou poměrně dobré, tak tu nedostávají prostor, který by si zasloužili, jelikož film má jen 90 minut. Celkem dobrá Disneyovka, ale spíš patří k těm průměrnějším. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Toto už je bližšie ku generickým animovaným rozprávkam než ku klasickým majstrovským kúskom animátorov Disney. Áno, poľudštené zvieratá ako postavy z Robina Hooda sú ikonické, ale jednak dnes sú už po tých nespočetných kópiách aj v lacných televíznych seriáloch opozerané, po druhé stredoveká estetika a kostýmy sú prevzaté z klasiky s Errolom Flynnom. Navyše pozadia sú úplne fádne a scenár teda žiadna sláva, i keď je to záživnejšie ako The Sword in the Stone. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (5)

  • Tvůrci původně do role faráře Tucka obsadili pěkně růžovoučké prasátko. Producent však tento počin ihned zamítl z obavy, že by je církev mohla žalovat. Proto z něj nakonec udělali alespoň šedivého jezevce. (Rodriguez)
  • Aby se ušetřilo, tvůrci hodně „obkreslovali“ ze starších disneyovek. Například taneční scény se nápadně podobají tancům ze Sněhurky a sedmi trpaslíků (1937), malý John se zase pohybuje nachlup stejně jako medvěd Balú z kreslené Knihy džunglí (1967). [Zdroj: kafe.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama