Reklama

Reklama

I po smrti svého zakladatele si Studio Walta Disneyho snažilo udržet svůj náskok na poli animace a v pravidelných intervalech vyrábět celovečerní animované filmy pro kina. Náměty těchto produkcí byly klasické i moderní pohádky a také známé příběhy z historie. K nim patří legenda o Robinu Hoodovi, anglickém zbojníkovi ze Sherwoodského lesa, který bohatým bral a chudým dával. Disneyovští tvůrci pod vedením známého režiséra a producenta německého původu Wolfganga Reithermana (101 dalmatinů, Kniha džunglí) známý příběh zpracovali v roce 1973 se zvířecími hrdiny – lišákem (Robin Hood), lvem (princ Jan), medvědem (Malý John), jezevcem (bratr Tuck), vlkem (šerif z Nottinghamu) a dalšími. Každá správná disneyovka obsahuje písničky a nejinak je tomu i tady – jedna z nich, nazvaná Love, byla dokonce nominovaná na Oscara. A celý soundtrack filmu byl poctěn nominací na Cenu Grammy. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $32,056,467Tržby Celosvetovo $37,200,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $12,374,466 //počet predaných kusov 534,214Tržby za predaj DVD v USA $69,759,658║ Príbeh Rodina Hooda som mal vždy rád, a to v akejkoľvek podobe a kreslenej nevynímajúc. Taká pohodička a zábavka pri pozeraní. /80%/ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Přesně tak bezelstné a upřímné, jak to klasickým Disneyovkám sluší. Malý John bere bohatým, Robin rozdává chudým, šerif z Nottinghamu je záporák každým svým chlupem a krásná Marianna zamilovaně mrká, až z toho šípy létají mimo terč. V houpavém písničkovém aranžmá a s vydatnou pomocí hláškujícího hada tak vzniká nenápadné, ale o to kouzelnější podání nejslavnějšího zbojnického dobrodružství. Cílí sice "jen" romanticko-výchovným směrem, ale trefuje přímo do černého. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bohatým bral a chudobným dával -“ koľkokrát ste túto frázu už počuli? No a kreslená celovečerná disneyovka ROBIN HOOD nie je výnimkou, strieda jedno triviálne klišé s druhým a ak ste videli aspoň jednu filmovú verziu o slávnom anglickom lesnom zbojníkovi, nemá šancu vás prekvapiť. Jediným plusom je pekná farebná animácia a jediným oživením nenápaditý fakt, že dôverne známe postavy (mních, John, panna a jej chyžná...) hrajú zvieratá. Inak snímka nemá ktovieako chytľavé pesničky a celé to pôsobí ako kreslená televízna inscenácia, kde najmasovejšou akčnou scénou je pasáž s desiatimi lukostrelcami v lese. ROBIN HOOD nepatrí medzi Disneyho zlato a tak je to správne. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jedna z dobrých, ale u nás zapomenutých disneyovek, která sice nedosahuje kvalit ani legendárnosti Lady a Trampa nebo Sněhurky a Dumba, no přesto má co nabídnout. A nejsou to jen krásné písničky (snad něco mezi žánry blues, pop, disco a swing) nebo pěkné malůvky, co se mi tu líbí. I vlastně adaptace Dumasova románu je citlivě napsána a humorně převedena do zvířecí říše. Příběh je známý, bez duševně hlubších momentů či nějakého patetismu. Pro děti je to bezvadná pohádka a i když konec trošku ztrácí, pořád se to k některým novým animovaným výtvorům nedá vůbec přirovnat. Kresby jsou hezký, ale co opravdu stojí za to, to je těch několik krajinek. Herci se v dabování svých postav opravdu vyžívají (viděl jsem pouze originál) a nejvíc asi Peter Ustinov jako olysalý lev princ Jan a Terry-Thomas jako jeho poskok had Hiss. Ten Ustinovův občas skřípavý, někdy trošku disharmonický a dost často vřeštivý hlas se na slabošskýho fanfaróna trpícího velikášstvím a touhou po penězích hodí výtečně. Taky nejde odhlídnout od pořádné dávky humoru, kterou tvůrci svým postavičkám vtiskli a mnoha vtipným situacím. Robin Hood je disneyovka v tom nejlepším slova smyslu. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Robin Hood je znovu len dobrodružstvom pre najmenších. Znovu jednoduchý humor, kopa zvieratiek, žiadne násilné scény a smrť (Levi kral - otec, Bambi - mama). Animácia je nevýrazná a nič výnimočné neprináša, ale postavy zvieratiek a ich mimika sú nakreslené naozaj dobre. Priemerné neškodné animované dobrodružstvo a slabé 3* (stále však omnoho lepšie ako dnešné Udatné kuriatka a podobná háveď). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

21. celovečerní Disney Po smrti Disneye jakoby se vytratil duch skutečných Disneyovek a zbyla jen jakási prázdná nádoba, osnova a teorie. Je to smutný pohled na zvířecí verzi Robina Hooda, kde se klade jak podle návodu roztomilost, spravedlnost, tu groteska, tu písnička a dohromady to netvoří zhola nic. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že v dnešní době se nedělají ani zdaleka tak krásné, dobrodružné, kvalitní a zábavné animované filmy pro chlapce, jako kdysi. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Mam s tym jeden velky problem. Nie je komu fandit. Kladasovia su tu totiz uplne nudni. Na druhej strane zaporaci su megazabavni. Dobry disneyovsky nadpriemer, ale skutocne majstrovske diela su vazne niekde inde. 7/10 ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Toto už je bližšie ku generickým animovaným rozprávkam než ku klasickým majstrovským kúskom animátorov Disney. Áno, poľudštené zvieratá ako postavy z Robina Hooda sú ikonické, ale jednak dnes sú už po tých nespočetných kópiách aj v lacných televíznych seriáloch opozerané, po druhé stredoveká estetika a kostýmy sú prevzaté z klasiky s Errolom Flynnom. Navyše pozadia sú úplne fádne a scenár teda žiadna sláva, i keď je to záživnejšie ako The Sword in the Stone. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak u tohohle se naši dabéři opravdu vyřádili :-) Vydra vládne, a to v tomhle animáku ani jako "zviřátko" nevystupuje. Vtipná pohádka, která soudě podle anglických titulků byla vtipná už v originále. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Jůů.. přesně tyto obrázky, co jsou zde na CSFD, jsem si celé dětství prohlížela v jedné ze svých Disney knížek. Nevím, jak zhodnotit, co přesně se mi na tom líbí. Je to čistě ta nostalgie a láska. Objektivně přiznávám, že to možná není tak úchvatné veledílo, ale ty vzpomínky mi nikdo nevezme :) Raději bych, aby se děti dívaly na takovou to čistou krásu nezaobalenou do pozlátka, jako je tomu u kdejaké ptákoviny pod záštitou 3D technologie. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o Robinu Hoodovi, jen s tím, že Robin Hood je lišák a všichni ostatní jsou zvířátka. Samozřejmě, že i taková lady Marian je také liška, protože jinak by to mohlo být docela úchylné, proto jí nemůže mít zlý šerif, který lišák není... Není to moc zapamatovatelné, jen sem tam je to humorné a zasměje to. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

dalsia disneyovka z pre mna "nazazivneho obdobia" mysiakovho studia. pribeh je dost roztahany a nic moc (bavil som sa len pri streleckom turnaji), pesnicky sa mi vobec napacili ale animacia je opat bezchybna a i napriek svojmu veku film vyzera krasne... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Animovaná Mariana je rozhodně tou nejkrásnější ze všech filmových adaptací příběhu o Robinu Hoodovi :). ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Hodnotím vysoko hlavně kvůli skvělému hadovi a králi, který ho častuje neuvěřitelně vtipnými urážkami. Ale i celkově jde o příjemný animák, který ničím neurazí. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka mně ale vůbec nebavila a to vážně vůbec ničím. Nic mi nepřišlo vtipné, zajímavé, či napínavé. Navíc o téhle pohádce jsem se doslechla teprve nedávno, takže zřejmě není tak známá a u mě zapadá do podprůměrné Disneyovky, která neměla co nabídnout než upravený příběh o Robinu Hoodovi. ()

Reklama

Reklama