Reklama

Reklama

Meč v kameni

  • USA The Sword in the Stone (více)
Trailer

Anglický král Uther Pendragon umírá a nezůstává po něm žádný dědic trůnu. V Londýně se v tu dobu objeví zázračný meč zasazený uvnitř kamene s nápisem, který říká, že kdo meč vytáhne, stane se novým králem. Zatím se to ale nikomu nepodařilo. O mnoho let později se dvanáctiletý sirotek Artuš, kterému říkají Puchejř, vydává s nevlastním bratrem na lov jelena. Zaviní, že starší bratr omylem vystřelí a jeho šíp zmizí v hustém lese. Artuš ho jde hledat a narazí na chatrč, kde žije kouzelník Merlin. Na první pohled poněkud potrhlý stařík se ho ujme. Vidí v chlapci velký potenciál a začne ho učit základním hodnotám a vztahům v životě tím, že jej proměňuje v různá zvířátka - rybu, veverku či ptáčka. A legendární meč zatím stále čeká na svého krále. (TV Nova)

(více)

Recenze (44)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $22,182,353Tržby Celosvetovo $-Tržby za predaj Blu-ray v USA $825,792 //počet predaných kusov 33,085Tržby za predaj DVD v USA $4,604,362 //počet predaných kusov 216,156║ Mierne uletené a hlavne pokiaľ ide o dobu vzniku, príbeh je len spojivo pre smršť bláznivých scénok. /80%/ ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý měl jsem obrázkovou knížku, ale dodneška jsem Disneyho originál neviděl. No a je to o dost lepší, narvané akcí, nezkrácené. Merlin je šílený cestovatel časem více než legendární kouzelník a víc rozumu má i jeho mluvící sova. Rád jsem se vrátil do dětství a asi pro malou začnu vykopávat i další poklady ze zastrčených přihrádek se vzpomínkami z dětství. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Byly to temné časy, kdy Anglie neměla krále. A tak malý Artuš, za asistence potrhlého Čáryfuka, musí jako ryba, veverka a vrabec prokázat, že je hoden vytáhnout z kamene slavný meč, který mu dá právo usednout na anglický trůn. Nulový příběh, jinak je to asi tak stejně bláznivé a zábavné, jak to zní. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Túžba poznávať, vzdelanie, láska k umeniu a kráse si vedia získať svet každého, kto má v sebe dobrodružstvo . Plus schopnosť vcítiť sa do myslenia každého živého tvora - či už na zemi , vo vzduchu alebo pod vodou. Nemusíte práve ťahať meč z kameňa. Ale, ak ste všetkými podceňovaný a spriaznené duše nachádzate len v prírode a medzi čudáckymi šamanmi, vymykajúcimi sa z rámca konzumných šablón, môžete zažiť čosi výnimočné. Ak navyše obdivujete, knihy, prírodu, vzdelanie a prírodné premeny, môžete sa o čosi pokúsiť. Jedna z najlepších Disneyoviek. Zároveň sa nedivím, že zapadla. Odvaha totiž zo strany režiséra bola potrebná už len k úplne inému uchopeniu Artušovskej legendy rytierov u guľatého stolu ("alebo by si chcel radšej kockatého?"). Súboj striga vs. Merlin v neustálych premenách zvierat je nezabudnuteľný. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Veleprůměrný animák, co velmi vzdáleně vychází z Artušovské legendy (což znamená, že je tam meč v buližníku a postavy jménem Merlin a Artuš), ale páchají se tu především humory na téma "Merlin je senilní blborák" případě "Merlin se mění na zvěř" a nejlépe "Merlin i Artuš se mění na zvěř a balí nezletilé samičky veverek." Jinými slovy, jako film pro děti, co běží v tv v sobotu dopoledne je to zcela ok a o nějakém zestárnutí se moc mluvit nedá (i animace vypadá obstojně), ale nic, co by bylo z jakéhokoliv ohledu nadprůměrné kvality a není tu nic, co stojí za to vidět. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

S prižmúrením oboch očí a z úcty k animátorom v Disney dávam 3*, ale ten scenár je jednoducho katastrofa. Väčšina stopáže je o tom, ako sa senilný Merlin s malým Artušom menia na zvieratá a na konci príde antiklimatické vyberanie meča z kameňa. Pritom to mohla byť pecka, keby jednoducho urobili chlapčenskú verziu Spiacej krásavice. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Malý Artuš nemá jiný sen než stát se pážetem, a proto se nechává buzerovat místním kastelánem a svým nablblým starším kolegou. Když pak ve strašidelném lese narazí na chaloupku, jeho život se dost rapidně změní - vezme si ho na paškál sám Merlin, mistr proměňování a blázen do dosun nevynalezených vynálezů a neobjevených objevů. Spolu s ním se vypraví do vodních hlubin v podobě ryby, do korun stromů v podobě veverky a nakonec jako pták přihlíží magickému souboji svého mistra s Morganou. Pak jako perličku vytáhne z kamene a kovadliny onen slavný meč... ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Dalsi u nas neznama klasika, ktera pritom ma jednu z nejlepsich postav Disneyho filmu - carodeje Merlina. Starik obeznameny s historii i budoucnosti lidstva, bezstarostne vypravejici malemu Artusovi o lokomotivach, letadlech nebo televizi, dava lehce zapomenout na slaboucky pribeh, z ktereho vystrihat vsechny odbocky, vydal by na standartni serialovou epizodu. Presto jedna z tech nejlepsich disneyovek, predevsim diky svemu humoru pripominajicim klasiky Asterixe a Obelixe, ktera je ke vsemu oprostena od klasicky kycovite romanticke linie (az na kratouckou cast s veverkou, dalsi sexy animovanou postavou, tentokrat zvireci - neco se mnou, ale i s vytvarniky, neni v poradku - to uz bude snad animovana perverze). Sympaticka podivana, ktera jeste tezi z napadu, a ne cukrkandlovosti. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Meč v kameni je na zdejší poměry poněkud opomíjená disneyovka, což je vážně škoda, jelikož se jedná o vcelku humorně pojatou legendu o Artušovi a Merlinovi, která mě velmi mile překvapila. Postava Merlina byla vtipně zmatená, zatímco Artuš byl spíše takový naivní pytlík - nicméně oba měli srdce na správném místě, stejně jako bodrý výr Archimedes. Velmi mě pobavily epizodky se "zfamfrnělými" veverkami a zoufale hladovým vlkem, který měl podobnou smůlu jako později Kojot s ptákem Uličníkem. Rovněž nesmím opomenout zmínit magickou bitku mezi Merlinem a Madam Mim, která byla opravdu nápaditá. Hudební doprovod mě taktéž potěšil. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že ide o animované spracovanie artušovskej legendy, tento motív je silno potlačený. Takže sme svedkami putovania malého chlapca Artuša a poblázneného čarodejníka Merlina napriek osudu a prežívame s nimi vtipné a milé dobrodružstvá. Film vznikol v produkcii Walta Disneyho. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Musela bych být hloupá, kdybych si myslela, že tento film vznikl pro nervózní maturanty. Ale pomáhá jako antidepresivum. A veverka je krásná, vlastně celá kratičká epizoda s veverkami je krásná... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nedokončenejšiu disneyovku som ešte nevidel, pritom pri mnohých mám vo finále pocit, že boli utnuté. Ale toto!? Zaškolovanie malého Artuša poblázneným Merlinom baví veľmi, keď má ale konečne nastúpiť príbeh... je koniec! WTF efekt aký nenájdeš. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších disneyovek, jaké znám. Škoda, že ty starší se k nám moc nedostávají, pak přicházíme o spoustu pokladů. V tomhle filmu je velice zajímavá love-scéna s jednou velice milou a sympatickou veverčicí.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zabudnite na nejakú artušovskú legendu. Toto je skvost pre tých najmenších, kde občas vykukne niečo mládežníckeho, či nebodaj dospelého. Nieje to na škodu, ale tým pádom sa zužuje okruh divákov, ktorým bude táto sranda pripadať nadpriemerná. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Jak na Disney+ doháním resty, co jsem neměl možnost nikdy nikde vidět, začínám chápat Disneyho mustr a arthuriana T.H.Whitea do toho mustru úplně nesedí, a tak se napíše muzikálová pohádka pro děti, která ovšem nestihne obsáhnout ani kapku předlohy. Animace samozřejmě ale stále nadčasová i pro rok 2023. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Nemela jsem tucha, ze existuje takova disneyovka. Mile, jen celej Artusov pribeh je uplne mimo, nechapala jsem smysl tech odkazu na budoucnost, ale mile old schoolovsky roztomile. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

jedna zo starsich disneyoviek bez riadneho pribehu. animacia je vynikajuca, ale dej je minimalny navyse bez nejakeho vacsieho vyvrcholenia. pesnicky nic moc, dabingove vykony ma tiez nejako neuchvatili, ale este stastie ze merlin je vtipna postava inak by to bolo k nevydrzaniu... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

V našich končinách téměř neznámá disneyovka neoplývá vydařeným příběhem, přesto dokáže pobavit. A animace na svou dobu samozřejmě vyráží dech. Plusové body si také zaslouží epizodka se zamilovanou veverkou, roztomilé :). ()

Související novinky

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Reklama

Reklama