Reklama

Reklama

Konvoje

(TV film)
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie / Kanada, 2009, 4x50 min

Obsahy(1)

Severní Atlantik byl významným bojištěm druhé světové války a jedním z míst, kde se rozhodovalo o osudu celého konfliktu. Velká Británie byla životně závislá na dodávkách zásob ze Severní Ameriky. Toto zásobování zajišťovaly konvoje nákladních lodí, doprovázené vojenskou eskortou. Konvoje byly ovšem terčem útoků německých ponorek. Bitva v Atlantiku se stala nejdelší vojenskou kampaní celé války, během níž se poměr sil na bojišti se několikrát změnil. Do vývoje událostí zasáhly nové technické vynálezy  především britský sonar. Klíčovou roli měly pro Brity i informace výzvědných služeb, které umožnily rozluštit německou šifru Enigma. Hlavní zásluhu na konečném vítězství spojenců mělo ovšem úsilí a hrdinství vojenských i civilních námořníků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Série, která dokazuje, že je velká škála aspektů druhé světové války, které se dají velice rozvést a zahltit nás informacemi. Neustálé předhánění se v taktice, aby zásobování mohlo dále probíhat a naopak snaha Německa odříznout tento přísun a napáchat na této trase co největší škody. Ponorkové vlčí smečky, radar, enigma, doprovodné letadlové lodě, prostě všechno, co sehrálo svou roli, je zde popsáno a ukázán dopad zavedení. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Obsahuje vše, co se odehrálo během druhé světové války v Severním Atlantiku. Skvělý mix původních dobových záběrů, výpovědí pamětníků a hraných pasáží, který sedí s komentářem (některé scény se několikrát během celého cyklu opakovaly). Podle mě by stačily 2-3 díly, ale to je věc vkusu. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých dokumentů, který plně doplňuje dokumenty o ponorkách a vlčích smečkách. Britové tohle umí velmi dobře. Ve čtyřech dílech dokument vysvětluje tematiku konvojů (ne jen do Murmanska), které byly životně důležité pro zásobování ostrovní říše Velké Británie. Neznalému divákovi je zde skvěle vysvětleno vše co se této tématiky týká. Od prvotních osamnělých lovů jednotlivých německých ponorek po novou strategii tzv. vlčích smeček. Změna taktitky RN, výstavba korvet atd... Nástupem radaru pak dochází ke zlomu a z ponorek se stává štvaná zvěř. Dokument je obohacen o řadu výpovědí námořníků nejen Royal a Canadian navy, ale i obchodního loďstva. Nejsou jediní na své zážitky zde vzpomínají i někteří členové osádek německých ponorek. Film obsahuje řadu dobových autentických záběrů z nichž je celá řada! barevná nebo dodatečně kolorovaná! Je to poutavé, i člověk znalý tématu se dozví lecos nového a já osobně od dokumentu snad ani víc neočekávám. Možná nějaká ta soudobá animace nějakého významného válečného střetu by nechyběla. 4 hlubinné pumy! * * * * ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama