Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (341)

Jendus 

všechny recenze uživatele

Hihi..Na tenhle skvost 80. let sem uplne zapomnel. I dneska bych radsi sahnul po Xi Xaovi nez po jinych modernich komediich. ()

Gagner 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem i váhal pro pět hvězdiček, ale nakonec jsem dal 4, asi proto, že mi trošku vadila zápletka s utíkajícími zabijáky. Celý film by mi stačil jako normální romantická komedie s velkým K. Mimochodem, ve srovnání s nynějšími rádoby komediemi je tento snímek o desítky tříd výše. Edit: A po letech mi nevadí vůbec nic :) ()

Kratoc 

všechny recenze uživatele

Říct mi někdo, že natočí film o křovákovi, který bude cestou s flaškou od Coca Coly, tak si budu klepat na čelo a předem to odsoudím k prohře. Ovšem realita je naprosto jiná a překvapivě vtipná. Možná také proto, že film nekazí nudné dialogy (skoro žádné nejsou) a bezděčný humor lovce Xi vytváří poměrně úsměvné situace. ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi vtipná, nevtíravá, dá se říct chytrá a místy i poučná komedie, jaké se dnes moc netočí. Ideální film na nějaké víkendové odpoledne, kdy si chce člověk odpočinout. Příběh překvapivě není vůbec primitivní, postavy si člověk oblíbí a hlášku aj ja ja ja ja jaj doslova miluju. Když přičtu spoustu originálních gagů (př. otevírání závory, vytažení auta na strom), je to skoro na maximální hodnocení, tomu jen brání jistá naivita, zejména v dějové lince teroristů, kteří by do filmu tak nějak neměli patřit. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Bohové musejí být šílení je další z těch "šílených" komedií, která se opravdu povedla a která dokáže opravdu skvěle pobavit. Film sice je více méně hrozná kravina, ale při sledování se divák opravdu výborně baví. Navíc mě velmi potěšilo, že film vznikal pouze v Africe, takže se do filmu naštěstí nedostalo nic, co by se podobalo Americkému stylu "vyprávění". Přece ale jenom dávám čtyři hvězdičky, protože mě přece jen občas nějaká ta scéna úplně nesedla. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem dal 4*, po dalším shlédnutí přidávám i tu poslední. Myslím, že film, který vás dokáže opakovaně rozchechtávat si to zaslouží. Jenom na okraj - ani se XiXaovi nedivím, že se chtěl té zlé věci, která spadla z nebe tak rychle a navždy zbavit. Kdyby tak bylo možné zbavit se i jiných věcí, které nosí neshody a hádky. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Originální komedie o snad nejoriginálnějším herci na světě, křovákovi N!xau-ovi. Jeho postavička je stejně tak bizarní, tak jako tahle ztřeštěná, ryze africká komedie. Jestli je nějaký film vyloženě africký, tak je to právě tento z kalaharské pouště, kam se nenápadně dostala reklama Coca-Coly, coby zlé věci, které se křováci nemohou zbavit. Bohužel tento krátký příběh je mnohem lepší než ty ztřeštěné honičky vzbouřenců s puškama. Pravá křovácká šaškárna, která baví od začátku do konce, je ale až v následujícím díle. [16643. hodnocení, 310. komentář, 78%] ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Ajjajajajajaj!!!! Na chvilky z dětství když jsem sledoval tento film nezapomenu, to byla pohodička. Ale příjde mi, že to je vážně dobrá zábava, hlavně džíp a mikrobiolog! ()

Hermi14 

všechny recenze uživatele

Skvělé komediální nahlédnutí do jihoafrické Botswany, které často působí až jako groteska. Na začátku se dozvíte, jak obyčejná lahev od Coca-Coly může změnit život obyvatelům pouště Kalahari a jak prohnilá a zkažená je naše civilizace. Dále budete svědky toho, co to obnáší, když se do těchto končin vydá někdo nezkušený a nakonec naruší komediální ráz filmu přestřelka s revolucionáři. I tak je ale vše skloubeno do jednotného celku a film divákovi uteče jako voda. Geniální komedie. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a trefný námět o konfrontaci afrických Křováků s neznámou věcičkou, jako je skleněná láhev od Coca~Coly. Druhá dějová linka je typická pro africký kontinent. Tady je to však komediálně vytvořeno pomocí grotesky a vcelku dobře. Snímek baví celou stopáž. Zajímavý je i nezvyklí začátek, který se jeví jako přírodopisný dokumentární film. Jeden by si až myslel, že si popletl pořad. Vše tu šlape jak má, udržuje si tempo a vše drží pohromadě. Křovák dojímá, baví i vzbuzuje lítost. Snímek se povedl a rozesměje i dnes. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Neskutečně efektní zábava, s tou nejlepší možnou zápletkou. Ono se to jeví jako neskutečně jednoduše, jenomže ten nápad je jednoznačně geniální. Jedna z těch nejlepších komedií. - 9/10 - ()

Reklama

Reklama