Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (340)

Enterprise 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem v mládí miloval. Film, který byl ve své době naprostým unikátem. A také film, který jsem již skoro deset let neviděl a mám znatelnou obavu se znovu na něj podívat, abych třeba nemusel snižovat svoje hodnocení, protože není žádným tajemstvím, že dětské oči vidí svět jinak než oči dospělého člověka. Ale asi to risknu ... ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

První půlhodina parádní, ale pak to trochu ztrácí dech a nemá to čím oslnit. V konečném důsledku ale příjemně strávených sto minut - tři a půl hvězdy. ()

Sign 

všechny recenze uživatele

Jak zde píší i jiní, nic jsem nečekal a při prvním shlédnutí jsem se málem pochcal smíchy, hlavně na začátku :-) ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Hodně zábavná komedie, asi je zbytečné to moc rozebírat, každý určitě viděl několikrát. Drží si svou zábavnost i po letech, eskpadáy vychrtlíka X!Xaua, pytlácké bandy v africkém prostředí - prostě zábavy pro celou rodinu - ať žije Coca-Cola - 75 %. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Tohle je po letech ještě cennější film. Sobectví a touha vlastnit pohltily mezitím celou civilizaci, obávám se o křováky... // Byť je ale film levicově smýšlející, marxistickou gerilu ukazuje bez příkras. A těch gagů a groteskní komiky, kolik se tam vešlo! Napomáhá i občasné zrychlení, které vzdává hold dobám Chaplinovým. Stejným způsobem je ale dosaženo i odlehčení dramatických momentů a přestřelek. A k tomu je přidán ještě styl dokumentární, kdy se náhle ocitáme v roli objevitelů nejen exotických etnik, ale i hlubokých myšlenek. Filmařské řemeslo na jedničku, barvy a tváře Afriky zobrazeny všechny a s humorným nadhledem (jak jinak přistupovat k hrůzám, které se vlastně i v tomto příběhu dějí). Krásná 80tá léta. ()

lenzi 

všechny recenze uživatele

V režisérovom úspešnom dokumentárnom filme známeho aj pod menom "Veselý svet zvierat" sa vyskytli náznaky príbehu. V Bohoch už príbeh funguje naplno. Spoločným znakom všetkých (3) filmov je humorný pohľad na africkú divočinu. A humor je to veľmi vtipný a láskavý. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Ajajajajaj... Nejvtipnější komedie všech dob? Dost možná ano. Film takhle prošpikovaný gagy se jen tak nevidí. Poetický úvod, zlá věc mezi křováky, auto jménem antikrist, triumfální cesta Steina a učitelky s naprostými vrcholy u závory a následným autem pověšeným na stromě, skvělé domorodé potvrzení teorie o nosorožcích, libový frajer s turistickým autobusem, Xi u soudu, vesničani, pro které je armáda nejméně stejným zlem jako banda protřelého teroristy, Steinovy groteskní návštěvy ve škole. Doufám, že příště už barmanka bude vědět, co chci, až si budu ve městě objednávat "zlou věc". ()

SONY_ 

všechny recenze uživatele

S postavou Xia jsem se setkal teprve nedávno. Vlastně jsem nevěděl, že takový člověk existuje, každopádně název filmu mi byl znám už předtím. Za seznámí s tímto mužíkem s nejvtipnějším úsměvem rozhodně nelituji, i když mezi mé oblíbené se nezařadí. Zápletka s gangem mě moc nebavila a chtěl jsem dát nižší hodnocení. Pak jsem si ale vzpomněl na to, jak jsem se smál u toho, když Steyn bojoval s autem, který nemá brzdy, a měl jsem jasno. /75%/ ()

Ceja 

všechny recenze uživatele

Trochu zábavné, alebrž humor založený na méně civilizovaných lidech - dělat si legraci z křováků nesnáším... ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, u které se vždycky zasměju. Scény s landroverem prostě musíte milovat. A nosorožec - hasič nemá chybu. Jasných 5. ()

oasismanik 

všechny recenze uživatele

Usmevný a nostalgický návrat do čias mojích úplne prvých filmov, ktoré som si vystrihoval z Eurotelevízie do zošita a priraďoval k nim svoje hodnotenie...toto malo vždy vyše 90% a nebudem to už meniť ani o cca 10 rokov neskôr. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Žánrový přesně odměřený a navážený koktejl, který jako němá groteska i společenská satira funguje stoprocentně i po 30 letech. Už jen úvodní komentář nad běžnými denními činnostmi civilizovaného člověka budí salvy smíchu, které mohou být přehlušeny mrazením v zádech při uvědomění si, že má komentátor pravdu. Stvořili jsme si obrovský blázinec, jehož rozměry je schopen vidět pouze člověk, který v něm nežije. A že toho člověka ztělesnil právě křovák N!Xau byla trefa do černého. Jamie Uys jako by se vrátil k Chaplinovskému stylu natáčení, jen přidal slova. Bohové musejí být šílení je stará známá pravda v jakékoli kultuře, ale že ji někdo dokáže obléknout do tak atraktivního komediálního hávu zaslouží ovace ve stoje. A poslední troškou do mlýna byl fantastický český dabing. Při pohledu na naši betonovou džungli se chce říct jen "ajajajajaj". ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Když se na tento film podívám po částech - samotný prvnopočáteční nápad s lahví Coca-coly je neprosto perfketní, jednotlivé scény jsou vtipné, mají spád; lovestory bylo milé, nenucené. Jenže zatímco samo za sebe to funguje, tak jako celek to všechno na mě nepůsobilo dobře. Film byl nekonzistentní. Nesedl mi. ()

Reklama

Reklama