Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (341)

Reiner 

všechny recenze uživatele

Zábava od počátku do konce. Oproti pokračování prostě skvělý kousek, který by si neměl nechat nikdo ujít ;) ()

daniel.98 

všechny recenze uživatele

Vskutku geniální film, v nečekané koprodukci. Nápad vynikající, postava skutečného domorodce výborná, místy až překvapivě zábavné. Ten komu se tento film nelíbí, musí být šílený. ()

Petr59 

všechny recenze uživatele

Tato komedie je určitě svým způsobem velmi zajímavá a originální. Tolik úspěšných afrických filmů zase není a hlavní postava křováka je velmi zajímavá, hlavně kvůli tomu, že se jedná o skutečného domorodce a ne žádného civilizovaného herce. Do jisté míry to tedy není ani tak film, jako spíše snímek dokumentující skutečnost (N!wau nemusí nikoho hrát, protože on je křovákem). No ale má to i hodně slabých stránek. Nezajímá mě, kolikrát je film reprízován na našich televizních stanicích, protože to není chyba tohoto filmu, ale těch stanic, tak proč kvůli tomu negativně hodnotit film? Intenzivní reprízy nemají na kvalitě snímku žádný vliv. Problém je ale jinde. Není to typický film, což je na jednu stranu zajímavé, ale na druhou stranu je to pojaté příliš jako "dokument" (popisy vyprávěče, atd.). Což by ani tak nevadilo, kdyby to dokázalo nenudit. A já se chvílemi celkem nudil, příběh není nic extra a kostra celého filmu je jen křovák putující se "zlou věcí" napříč africkou krajinou, gang vedený vcelku charismatickým záporákem a extrémně šílený a nepraktický "koumák", kterému se zalíbila nějaká blonďatá učitelka. Nedrží to moc uceleně pohromadě, což je první problém a druhý problém je ten, že se prostě neubráníte té nudě. Vtipné to je, ale žádné záchvaty smíchu jsem z toho také neměl. Andrew by sice strčil do kapsy i Pierre Richarda, ale spíše to působilo trapně. Jako průměrná, snesitelná komedie to obstojí bez širší kritiky, ale do okruhu mých nejoblíbenějších filmů to asi patřit nebude. ()

maestrotatum 

všechny recenze uživatele

Viem, že som dospelý keď považujem (narozdiel od napr. Macka Pú) N!xaua za najroztomilejšiu postavičku filmového odvetvia. Bohov, ktorý sa museli zblázniť som pozerával ešte ako malé dieťa na VHS-ke. Nie je nikdy na škodu si pripomenúť hlavne prvé dva absolútne prekrásnym spôsobom nevinné diely. Je to sranda ale životná filozofia necivilizovaných rodinných kmeňov je o hodný kus správnejšia a šetrnejšia k našej pomaly umierajúcej planétke ako filozofia vyspelých ludí, ktorí si nabíjajú svoje mobily v hodnote dvoch priemerných platov našej republiky mikrovlnkou. Chcem len určitým spôsobom premostiť k tomuto filmu, lebo ho považujem za povinnú jazdu a nadčasové dielo, ktoré neomrzí- preto aj tých päť hviezdičiek. Dej je vymyslený ale N!xau nie. Myšlienkovo veľmi hlboký film, no proste skvost oproti konkurencii. Darmo tá naša Afrika má čaro. [89%] ()

Jánošík 

všechny recenze uživatele

Aj krováci v Afrike pijú kolu tak to je!! Len pri spomienke na tento "film" sa smejem a ten vychudnutý černoch v hlavnej úlohe nemá chybu. ()

milhouse86 

všechny recenze uživatele

„Biely človek sa odmietol prispôsobiť prostrediu a preto prostredie prispôsobil radšej sebe, aby zistil, že sa opäť musí prispôsobovať prostrediu. Jeho deti musia chodiť niekoľko rokov do školy, aby sa naučili v novom prostredí prežiť..." Komédia, ktorá je geniálna už od úvodnej myšlienky. Sme naozaj civilizovaní my, alebo Krovací? Ajajajajáj, pre mňa nie len veľmi vtipná komédia, ale aj 105 minútový útek z „civilizovaného" sveta. ()

ThePaul 

všechny recenze uživatele

Krásne poetické, smiešne jednoduché a jednoducho smiešne. Myšlienka celého filmu o tom, že sa už ani sami sebe nedokážeme prispôsobiť. ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Nějak se mi do tohohle ani nechtělo, ale nechala jsem se přesvědčit, že prý je to pěkné. A je. Nejzajímavější na tom vše je, že tahle komedie je opravdu vtipná :) ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Neexistuje snad známější příběh z Afriky, než ten kalahárského křováka Xi (N!ixau), který sice na první pohled jen chodí po plátně s lahvičkou coca-coly, ale v metafyzické rovině hledá smysl za hranicemi pro něj dosud známého. Na každém dalším kroku je konfrontován s absurditou moderního světa. ()

Reklama

Reklama