Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (340)

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Sympatičtí hlavní hrdinové, neotřelý příběh, krásná africká příroda a dobrý humor - prostě není, co tomuto filmíku vytknout;). ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Toto je tak milý film, že menej ako štyri hviezdy dať nemôžem. Už len za toho večne usmiateho a podareného Xi Xaa, nemotorného a trapasy so ženami priťahujúceho mikro biológa, ktorý zbiera zvierací trus a v neposlednom rade za to večne pokazené a do šrotu patriace auto s príznačným menom Antikrist. Dejovo duchaplné, komické a čaro Afriky ukazujúce dielo patrí myslím do zlatého fondu dobrodružných komédií. Už len tá práca so zvieratami, či domorodcami musela byť nesmierne ťažká a vyšlo z toho veľmi svieže dielo, ktoré sa ani časom neokuká a vždy dokáže spoľahlivo zabaviť. Pekná hudba už len dotvára príjemný zážitok. Dvojka sa však vydarila ešte o čosi lepšie. 80% ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film s vtipným příběhem. A i když je tam občas přestřelka, nic se nebojte. Akce je tam více než dost, a stále se něco děje. 😀 Doporučuji. Hvězdiček 4 ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Jeden z najbizarnejších filmových počinov nielen africkej, ale snáď aj celosvetovej tvorby, založený na čudesnom, no o to viac smiešnom nápade s fľaškou Coca-Coly. K tomu dokonalý neherec Nixau, tona zábavy, Afrika, zrýchľovačky, jedno (ne)funkčné auto, strelení exoti a skrytý odkaz, že civilizácia zrejme nemusí byť tým najvhodnejším miestom pre život. ()

Kekik 

všechny recenze uživatele

Dokonalá, skvělá komedie. Společně s druhým dílem je řadím k TOPkám. S bratrem jsme se něco nadívali a nasmáli. Klidně jsme se dívali každý den. Jó tenkrát na WHS, to byly časy. Zlaté časy. ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

XiXao mě dokáže vždy pobavit a Andrew s Kate rozesmát. A to já nejsem divák, co by se u komedií smál nahlas. Z toho vyplývá, že jednou za čas vidět tento film mi udělá radost a den je hned příjemnější. ()

enterama 

všechny recenze uživatele

africký debut v podaní xixaa a amerického neduhu Coca coly. Xi dobre vedel preco ju chce zahodit ,pretože je nezdravá : ) ()

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

Úžasné, obzvlášť mě dostalo úvodních 10 minut, ve kterých vypravěč srovná náš život plný stresu, uspěchanosti a stereotypu s životem prostého kmene Křováků, který ani nezná výrazy pro naše nejtěžší zločiny. V jednu chvíli se tak Křovák vyrovnává s rozšiřováním civilizace na jeho území v podobě flašky a přitom """civilizovaní""" (toto slovo si ve vztahu k lidem zaslouží více než jedny uvozovky) lidé se mlátí v boji o moc - tak kouzelné a rychlé zpracování převratu jsem neviděl :) a i další bitvy, které jsou také velmi humorně laděné mi zůstanou v paměti napořád - obzvlášť dva maníci hrající karty v dešti kulek a marně se snažící o vystřelení z bazuky se mi zaryli do paměti velmi hlubokou stopou ()

Vindemiatrix 

všechny recenze uživatele

Průměrná komedie s množstvím gagů, někdy vtipných, jindy otravných. Přitažlivou ji činí hlavně exotický hrdina Xi a reálie africké přírody, které ovšem autoři patřičně zidealizovali a vyšperkovali výmysly alá nosorožec zadupávající oheň. ()

billcarson 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná zábava. Proč jiná, protože se dneska už něco takového nevidí. Opravdu výborná rodinná komedie co nenudí ani po letech a jízda křováka v džípu je neskutečná. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Africké dobrodružství nabízí - jednoduchý přimočarý děj, vtipné - komické situace, nenáročný scénář a pohodovou atmosféru. Film je naprosto přirozený a zábavný. Závěr = 85% ()

Profík 

všechny recenze uživatele

Mix dobrodružné komedie a klasické grotesky a romantické komedie a bůhvíčeho ještě, přesto to vše dává dohromady skvělou zábavu, která mě rozhodně neomrzí. 95%. ()

Reklama

Reklama