Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (340)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Když vám vadí, že to pořád dávaj, tak se na to jednoduše nedívejte! Problém vyřešen a vzhůru do Botswany. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Že sa dá bezprostredná primitívnosť a celková (tu vo svojej podstate krásna) zaostalosť divákom predstaviť aj v takomto citlivom, jemnom, možno trošku crazy, ale nie raz aj dojemnom filmíku, dokazuje málo filmov a toto je jeden z nich. Originál je však originál a preto zostane dobrým len tento, pretože má aj extra zaujímavú zápletku. Na N!xaua a jeho krkolomný jazyk a na prostučké scény s deťmi plné sĺz sa nezabúda. 80%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Z Afriky se k nám mnoho filmů nedostane. Z Botswany už tuplem ne. Ale pokud jsou všechny takové jako "Bohové musí být šílení" a jeho druhý díl, neváhal bych se po nějakém podívat. Skvělé spojení dobrodružné komedie, grotesky a přírodopisného dokumentu. N!xau je borec. 80%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jeden mienkotvorný uživateľ, ktorého názory plne rešpektujem, napísal vo svojom komentáry, že snímok "Bohovia sa museli zblázniť" patrí ku filmom, ktoré milujete alebo nenávidíte. Zrejme má pravdu. No ja som výnimka, ktorá však potvrdzuje jeho výrok. Pretože mne sa tento svojrázny juhoafrický titul nijak zvlášť nezapáčil, ale ani ma neznechutil. Takže ani láska, ani nenávisť. Pre mňa to bola vždy šede priemerná trojhviezdičková etnická crazy komédia. *** ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasická komedie, Weyers je xsežrání. Jinak vždy, když uvidím sklenici od Coca-coly, hádejte, na jaký film si vzpomenu? ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tuhle komedii jsem viděla poměrně dávno a tehdy se mi hodně líbila. Předpokládám, že v dnešní době už by pro mě byl tento druh humoru poněkud infantilní, ale z nostalgie se přikloním k nadprůměrnému hodnocení. 75% ()

lesumir odpad!

všechny recenze uživatele

Ale jo, zabavne to je poprve, mozna trosku podruhe, ale pokud to davaji na Nove desetkrat za rok, dost se to zhnusi! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dobrá zábava, pěkné dobrodružství. Příběh z africké buše rozhodně stojí za to. Je to taková příjemná rodinná podívaná. Ale dvojku mám o něco radši, z nostalgického hlediska, ne z kvalitativního. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dvěma hvězdičkami ocením nápad, zpracování a herecké výkony, ovšem na to, že to má být komedie, tak jsem se nezasmál ani jednou. Hm, možná nemám smysl pro humor... pro africký humor. :) ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

musejí, jinak jak by jste si vysvětlili tenhle bláznivý film, bez kterého Afrika měla o jednu hvězdičku méně ()

juta 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se také rád díval, když jsem byl malý a až teď jsem pochopil, co tam dělali atentátníci a o co jim šlo. Dříve to byl takový vedlejší produkt a spíš jsem se soustředil jen na Xixaa a na jeho cestu dojití až na konec světa a zahodit "dar" od Bohů. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Moje platonická filmová láska. Nesmírně originální a přímo hyper-zábavná óda na jeden překrásný a dosud netknutý kus země a na jeho specifický řád, který chytře staví do kontrastu s vyspělou, chaosem a zločinem organizovanou společností. Příběh má úžasné tempo, prolínání všech dějových linií je radost pozorovat a také všechny formální složky, od parádního žánrového soundtracku až po neodolatelné a velice trefné "quick-motion" zpracování některých scén, výrazně přispívají až překvapivé, avšak drtivé kvalitě tohoto kouzelného, žánrově vyváženého a skvostně zahraného dobrodružství, které mi přivádí pravidelně každý rok upřímné záchvaty smíchu... A za to jsem mu neskonale vděčný. 100% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Super komedie o Africe. Xi je geniální. Bohužel tuhle komedii potkal klasický osud všech úspěšných snímků a dočkala se pokračování v dalších dílech. Jako jednička je však tento snímek neotřelý a kdo jej uvidí poprvé bude se opravdu bavit ! * * * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

A pak že je globalizace problém! Jeden křovák s bederní rouškou a flaškou coca-coly vám dokáže, že na tom nejsme ještě tak zle:-) Škoda, že v ní trochu nezbylo, zjistil by, že "to tekutý uvnitř" má stejnou barvu jako on. Po požití obsahu by si určitě povzdechl: "že bohové jsou fakt šílení..." A filmaři taky :-D ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skoro se mi tam toho děje (se vzbouřenci například) zdálo až moc. Stačilo by mi dívat se jen na toho usměvavého, bezelstného, hodného Křováka, jehož tvář pro mne dělá polovinu filmu. O druhou polovinu se postarala Afrika. Dohromady to vydalo na opravdu skvělý pohodový zážitek. ()

Reklama

Reklama