Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (340)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Když jsem to jako zhruba desetiletej viděl poprvé, byl jsem nadšenej a hýkal jsem smíchy u každé druhé scény. Takže tehdejšíma očima by to bylo určitě pět, spíš i šest hvězdiček. Když jsem to viděl nedávno znova, už jsem nehýkal. Možná ten film není až tak dobrej, nebo se ze mne mezitím možná stal zatrpklej morous, co už všechno viděl třikrát a všude byl dvakrát. Tak dávám tři kousky, jako průměr mezi "tehdy" a "teď". ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vynikající film, od Botswany bych takovou vtipnou komedii opravdu nečekal. Křovák N!xau hraje úžasně neokázale, což je velká výhra celého filmu. Když k tomu připočtete vtipný a originální scénář (slovo originální se hodí k filmu jako celek) tak Vám vychází až neobvykle kvalitní komedie. Ba co víc - ve svém žánru se řadí k jedné z nejlepších. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Na základní škole byl tohle jeden z velkých hitů, který mě vždy úspěšně míjel. Takže po dvaceti letech jsem se podíval, co ti mí spolužáci tak hrozně obdivovali. Jsem přesvědčený, že v deseti letech by se tahle ztřeštěná africká komedie určitě líbila, ale dnes je to na slabé tři hvězdičky. Nevím, jestli sáhnu po dvojce, možná za dalších dvacet let. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že mě tato svým způsobem ujetá komedie bavila mnohem víc v mládí, než když jsem jí po hodně dlouhé době viděl znovu, ale své osobité kouzlo neztratila ani po letech. Neúnavný křovák s flaškou od coca-coly prožije během své dobrodružné cesty řadu situací, které jsou nad rámec jeho chápání, ale o to zábavnější to bylo. Zvláště když ta příroda okolo byla prostě nádherná – doslova pastva pro mou cestovatelskou duši. Takže nemůžu jinak, než dát lehce nadprůměrné ohodnocení…70% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Tři Švédky v Tyrolích bez tří nahatých Švédek a bez Tyrol. Zato s nahatým Křovákem a poučováním o tom jak to ty Křováci válej a my jsme dementi. Bez nostalgie či znalosti třeba legendárního dabingu je to na prostřelení hlavy, kterému nedávám nižší hodnocení ze stejně povýšených důvodů, jakými se tenhle film dívá na domorodé kmeny. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Je to bláznivý nápad doprovázen domorodcem v komedii no mě dvakrát nevytrhl úsměv na tváři, i když scéna se i našla přesto nic moc. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co že se z tebe najednou stal odborník na ženský ??" - "Mám sedm manželek !! A kolik ty ??" - "Tak proč nejsi doma se svejma sedmi manželkama ??" - "Vím, jak si je vzít, ne jak s nima žít !! To neví nikdo.." ;) ()

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Jee, na tenhle skvělý kousek bych málem zapomněla :) Jako jeden z nejoblíbenějších filmů mého dětství, jsem ho viděla snad stokrát a pokaždé jsem se smíchy válela po zemi. Nádherná komedie, ach nostalgie :) Musím se na něj zase podívat :D ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Až je nueveriteľné, že tento film priniesla na svet Afrika!!! Ale na druhú stranu je to poznať z toho, že jediný efetk, je zrýchlenie filmu... ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Komedie je to nejen opravdu zábavná, ale je zároveň velmi originální a kreativní, přičemž těží z postupů klasické filmové grotesky a využívá komických situcí přirozeně vzniklých ze střetu tak dvou rozdílných světů jako je primitivní kmenové společenství vs moderní západní civilizace._____Tuto premisi rozvíjí dál v jakousi lehce potˇouchlou hru s divákem neznalým poměrů v buši. Je docela obtížné rozlišit kdy nás film tahá za nos a kdy je předkládáná zkušenost bušmena objektivní realitou. V zrychlené projekci přiřítivší se nosorožec zadupávající oheň jako přirozený hasič v přírodě je jedna z těch legrácek, kterou asi odhalíte bez mé nápovědy, jindy to tak snadné není._____(Mimochodem zlí jazykové tvrdí že nosorožec-hasič je jen barmská legenda, ale já mohu z vlastní zkušenosti -kdy jsem rozbil kasičku a s přáteli vyrazil na safari- potvrdit, že nosorožci skutečně ohně hasí. Když jsme si rozdělali podvečerní oheň a chtěli jsme si opéci špekáčky, přiřítil se nosorožec a oheň zadupal. My se nedali a oheň rozdělali znova a on se objevil opět a oheň nám uhasil. Když se to takto opakovalo celý večer a půda v ohništi byla v okruhu pěti metrů celá zdupaná, vzdali jsme se naděje na teplou večeři a skončili u uheráku s chlebem. Kamarád si dokonce nezapálil ani cigaretu a raději se mně neptejte jak mu ji nosorožec zadupal, z hlediska požární bezpečnosti v buši to není podstatné, hlavní je že nosorožec dvourohý je skutečně spolehlivý přírodní hasič)._____Zpátky k filmu. Takže hravé a zábavné je to vždy a tento koncentrát brilantního humoru bych se nebál postavit na roveň těm nejlepším francouzským komediálním filmům. Nejste-li náhodou suchar či nezestárli jste předčasně, reálně vám hrozí záchvaty smíchu. Potom platí následující: vysoce doporučeno! 👍 ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako na pořádnou nudu, ale to je velká mýlka. Jemný humor je skvělý. Ještě že se režisér a scénárista nezbláznili. Ba naopak:)) Hodnocení: 80% ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komedie, která si vystačila opravdu s málem, tj. s jedním křováckým hrdinou, lahví od coca-coly a atraktivním africkým prostředím. Vtipné a originální, dalo by se říct kult jedné české generace (nevím, jak moc populární jsou „Bohové“ ve světě). ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ako raz spadla z neba fľaška od Coca-Coly. Od tohto momentu sa začne odohrávať jedna z najgeniálnejších a najčistejších filmových komédii. ()

Reklama

Reklama