Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (340)

Adasin 

všechny recenze uživatele

Jako vtipný to bylo a člověk by skoro nevěřil, že to netočili v Americe, ale jestli ještě někdy uslyším "Ajajaj..." 6/10 ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Nehorázna bomba. Návaly smiechu od začiatku po koniec. Film vo mne doznieval ešte dlho po sledovaní. Vydarené fóry, zaujímavé prostredie a super (ne)herci robia s tohto filmu bezva komédiu aj na viacnásobné sledovanie. Odporúča komora trhačov bránic. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tahle komedie mě vždy dobře naladí, mám ji ráda. Nehrají tu žádné velké herecké hvězdy, ale vůbec mi to nevadí, vždyť tenhle film o tom vůbec není. Milá podívaná, která nasadí úsměv na tváří, pobaví, cítíte z toho jakousi lidskost a možná i dojetí... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

ocenenia : Montréal World Film Festival 1983 - Cena divákov (spolu s filmom "Carmen") ◘◘◘◘ Skvelá filozofická groteska ()

Kuzlo 

všechny recenze uživatele

Cervenakov komentár to vystihol. Táto komédia patrila dlhé roky v našej rodine k tej najobľúbenejšej a nikdy sme si ju nenechali ujsť. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Tak dokonale bezprostřední humor v podání postav, z nichž si lze brát pozitivní i negativní příklad, se jen tak nevidí. Jediná věc, kterou nechápu, je, že zde má film pouhých 77 %... Protože tento příběh N!xaua patří mezi těch několik, které mohu vidět stále dokola a nikdy se mi neomrzí. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

NAČRTNUTIE OBSAHU: Pilot vyhodí z lietadla fľašu od Coca-coly a tá dopadne do domorodej osady, ktorá si žije svojim jednoduchým, ale šťastným životom uprostred divokej africkej prírody. Fľaša im ich idylický život naruší, lebo je len jedna, a viacerí by ju chceli mať. Ich vodca teda usúdi, že bohovia asi museli byť práve pobláznení, keď im zhodili "zlú vec" a odchádza na koniec sveta, aby im fľašu vrátil... KOMENTÁR: Veľmi vydarená tragikomická konfrontácia jednoduchého sveta domorodého kmeňa s komplikovaným svetom civilizovaných ľudí. Veľmi sympatické je priamočiare jednanie domorodého lovca, ktorý keď vidí, že fľaša spôsobuje zlo, napriek jej všestrannému využitiu, ju odnáša preč. Na svojej dobrodružnej ceste stretáva rôznych ľudí, napríklad večného smoliara - vedca s jeho príznačným "ajajajajaj". ODPORÚČANÁ PRÍSTUPNOSŤ: Od 12 rokov. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem tohle měl hodně rád! Uběhla už hodně dlouhá doba, co jsem tento film viděl naposled, ale stále obdivuju originalitu a humor. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to tím, že jsem dvojku Bohů viděl jako první, ale přišlo mi, že jedničku dalece překonala - jak ve vtipnosti, tak v síke příběhu. Na jedničce mi navíc vadí i ten zbytečný masakr na začátku, jako malýho (beru to tak, že film je určen z velké části i dětem) mě to docela vzalo. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

V mladosti som sa tejto komédie nevedel nabažiť. Konečne film o tom, že stret starej a novej kultúry sa môže skončiť aj inak ako vojnou a vyhladením alebo zotročením slabšieho národa. ()

Reklama

Reklama