Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (340)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Výborně odvyprávěný a prezentovaný začátek střídá zatraceně vtipná a ztřeštěná komedie, kterou tento film je. Osobně mě asi nejvíc bavily příhody nešikovného hrdiny, který jinak působil po boku generické, leč pohledné hrdinky a samozřejmě ani nelze opomenout sympatického křováka. Trochu mi vadil ten lehce hloupý děj točící se okolo gaunerů, ale ve výsledku to do celého dějství zapadlo a vyplnilo tak případné mezery. Příjemné pokoukání a pobavení na večer. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Křovák Xi se vydává na dlouhou cestu, aby vrátil bohům jejich dar, který jeho kmeni přinesl jen nenávist a potíže. Mladá učitelka Kate přijiždí do Botswany, aby zde učila místní děti číst a psát. Zde se jí ochotně ujímá zmatkař Andrew, který je v její přítomnosti absolutně nepoužitelný. A nakonec, místní revolucionář Sam Boga prchá po neúspěšném atentátu na prezidenta. Postupem času se všichni navzájem potkávají, což přináší hromadu více či méně humorných scének (ty, co se týkají konfrontace světa křováků s moderním (rozuměj africkým) světem jsou nejzábavnější)... I přes tisíceré opakování našimi televizemi se na to dá kdykoliv podívat znovu, a milý Xixo vždy skvěle pobaví... ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Naprosto originální, svébytná, ztřeštěná a přitom inteligentní komedie. A hlavně velice povedená. Neberte prosím v potaz komentáře lidí, kteří snižují své hodnocení na základě častého reprízování v televizi. Hodně dobrá a příjemná klasika. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Nebavil som sa na tom až tak, aby som dal nadpriemerné hodnotenie... Je pravda, ze originálnych afrických komédií som veľa nevidel (rozmýšľam, či vôbec ešte nejakú inú, okrem tejto:), takže ťažko s niečím porovnávať, ale aj napriek tomu je tento film plný klišé, ktoré sú evidentne okukané z americkej produkcie. A tak sa zaradím k tým, čo dajú tomuto snímku radšej menej, ako viac (niekedy aj menej je viac:). ()

cross 

všechny recenze uživatele

Komedie - taškařice - pitomost a navíc made in JAR ?!? Hrůza, ale ono to funguje! Tento film je natočen z jediného důvodu - aby bavil. A to se mu daří na 100 %, ale musíte být ochotni zcela vypnout mozek a překosnout mnohdy až groteskní filmové postupy. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

První díl o dobrodružných osudech křováckého lovce Xi. Vlastně je to tak trošku humornější pohled na střed dvou odlišných kultur. Co může způsobit jedna prázdná sklenice od coca-coly? Pro mě povedená komedie, která vás nenásilně osloví svým, někdy možná potrhlým, ale často originálním humorem bez hektolitrů tělních tekutin a stupidních dialogů. Jako nejvtipnější scénku v tomto případě nominuji Xiho jako řidiče auta. :-) ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Originální způsob humoru, který vás dostane svou upřímností a jednoduchostí. Zlá věc je nesmrtelná ikona tohoto filmu a interpretace, kterými křovák častuje dění v jeho okolí, Vás dostanou do kolen. 80% = 4/5 ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Originální, vtipné, dobrodružné... Zábava pro děti i pro dospělé, zkrátka pro celou rodinu. Navíc jako bonus krásné prostředí Afriky a pouště Kalahari. Velice pěkně a vtipně natočeno. 90% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chvíľu mi trvalo, kým som sa naladil na strunu tohto zvláštneho filmu, ktorý by som označil ako prírodopisnú dobrodružnú grotesku. Africký film sa musí nejako odlišovať od tých našich euro-amerických, trochu akoby sa dobou vrátil do éry nemej grotesky, humor je špecifický, jednoduchší, a v kontraste s tým je množstvo poučných pasáží o prírode. Keď som sa tomu prispôsobil, užil som si nezáväznú zábavu, naviac si film robí srandu zo všetkých vážnych vecí, ktoré trápia Afriku. Tie témy ako likvidácia divých domorodých kmeňov, únosy, ozbrojené bandy by vydali na vážne drámy, ale to nebolo cieľom svojského tvorcu. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Jojo, tenkrát to N!xau zahrál jenom za 2 basy Coca-coly. To byl ještě nezkaženej křováckej mlaďas. Za dvojku už se napakoval a vrazil to do fetu (jó, západní svět je nebezpečný místo pro křováky). Pěkný záběry afriky a taková trochu neohrabaná nevinná sranda. (75%) ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem od toho mnohem víc. Jamie Uys měl zůstat u šprťouchlatovských Funny people, protože to mu šlo lépe. Navíc hlavní "atrakce" filmu mi připadá, jako kdyby byla ve filmu tak trochu navíc. Hlavním tahounem filmu je totiž Andrew Steyn, který ze sebe dělá pořádného vola a všechno se víceméně točí kolem něho. Na konfrontaci mezi světem Křováků a světem "civilizovaných" lidí nedochází k takové míře, aby to uspokojilo i smíchochtivé diváky jako já. Proto se nejvtipnější momenty filmu týkají auta, kterému jaksi nefunguje ruční brzda. Scény, kde se auto potkává s bránou v kopci, jsou opravdu skvělé. A jinak? Jinak se člověk musí těšít ze záběrů na krásnou krajinu a na život domorodých Křováků. Nic jiného mu totiž nezbývá. //Zhlédnuto v rámci Challenge Tour: 30 dní se světovou kinematografií// 55% ()

padmé 

všechny recenze uživatele

Střeštěná komedie méno útlého mládí....mám pro ni osobní slabost, tak jiné hodnocení nejde.....snažim se podívat pokaždé když běží...pro mě je to skvělá zábava.....už jenom hlavní hrdina....radost pohledět ne?:o) ()

Reklama

Reklama