Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (340)

Paity 

všechny recenze uživatele

V 90. letech jsem to jako mlaďoch miloval, resp. byl to můj oblíbený film. Dnes už se spíše bavím kočkováním mezi hlavními protagonisty (muž a žena). Ostatní už legrační není. Ale beru to, film z úplně jiného prostředí a úplně o něčem jiném, než se tehdy točilo. Samozřejmě kromě Krokodýla.... ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Charakteristickým rysem Křováků je jejich naprostá neúcta k jakémukoli druhu osobního vlastnictví. Bohové jsou možná šílení, ale afričtí filmaři na tom jsou také všelijak. I když první díl světově proslulé série o Xiovi nedosahuje nonsensuálních výšin (či hlubin) jiných děl africké komerční kinematografie (do nichž jsem měl možnost letmo nahlédnout díky bratrovi, který sdílel na koleji pokoj s nigerijským spolužákem), Bohové jsou jaksi vzdáleni nejen geograficky. Ta veselá směs etnografického pseudo-dokumentu, grotesky a politické komedie bezmála v duchu Banánů má zkrátka cosi navíc. Druhým a třetím 'navíc' jsou skvělý český dabing a fakt, že jsem film zbožňoval jako dítě. Nechci o tom mluvit. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Oddychovka a veľmi úsmevná komédia o strete dvoch svetov (civilizácia vs pravek) a jednej flaške Coca Coly (inak výborná reklama), ktorá spôsobí sled viacerých náhodných a nepredvídateľných humorných udalostí. Scény s křovákmi a úžasným, plne autentickým Nixauom (takéto niečo nezahrá nikto, to musí človek zažiť) sú výborné, tie druhé s popleteným mikrobiológom sú vtipné už menej a niektoré mi dokonca prišli až otravné a trápne. Za jedno pozretie to však určite stálo (kto si môže povedať že videl Botswanský film) a minimálne také vyťahovanie auta z vody alebo spôsob akým sa autom prechádza cez cestné zátarasy v Afrike si budem pamätať veľmi dlho :D 60%. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Hybrid ujeté komedie, dobrodružného filmu, dokumentu a reklamy na coca-colu, který však neuvěřitelně funguje a baví, a to i po několikerém shlédnutí. Po řemeslné stránce se nejedná o umělecké dílo, přesto je tento film klasikou. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Výborná, svižná, originální a navíc i když je už xkrát viděná, pořád dokáže bavit. Tuhle komedii opravdu můžu a rád na ni koukám při každé repríze. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Mi se tahle komedie krátce a jednoduše nelíbila. Nevím, co se na ni lidem tak moc líbí. Taky jsem dokoukal do konce a občas se zasmál, ale to je vážně tak všechno. 45%. ()

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

Tohle je vážně klasika.Perfektní na tom je to, že se to jeví jako ta největší blbost a lidé se u toho nasmějí hodiny.Má takzvaná dětská srdcovka, které jako komedii nic nechybí. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Po viacerých stránkach dokonalá vec. Zrýchlené zábery odkazujú na nemú éru, myšlienka sa pohráva s konfrontáciou dvoch tak rozdielnych svetov, dokumentárna časť filmu nenásilnou formou naučí niečo o Botswane, a potom tu máme ešte niekoľko príbehových línií plných smiechu, romantiky, rinčania zbraní a v neposlednom rade dobrodružstva. Príbehy do všetkého krásne zapadajú, spočiatku si kráčajú vlastnou cestou, v istom bode sa začínajú prelínať, aby sa nakoniec spojili v jedno. Skrátka dokonalá vec. ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele

Bylo mi to mnohými lidmi doporučeno, ale jedinkrát jsem se pořádně nezasmál. Přijde mi to nudné, divné a předvídatelné. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Film jsem za těch 30 let viděla několkrát mám ho na dvd a vždy pobaví ale nesmíte přemýšlet proč je to tak ane onak zkrátka nechte se pobavit .Některé situace opravdu jen tak někdo nevymyslí a zrychlené sekvence vůbec nejsou na škodu.Je to fakt jak groteska. U mě dobrý. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Konečně někdo poukázal na život v exotické části Afriky. Pokaždé když probírám s žáky oblast afrických savan, vybavím si tento film. Ještě lépe zůstává v mé paměti díky několika výborným komickým prvkům. Snímek dokonale vystihuje místní krajinu, život a chování obyvatelstva. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Vynikající a ultravtipné. Tak nějak suše vtipné, místy nostalgicky smutné, vždy ale o lidech a jejich hlouposti. Vymysleli si auta, školy, práci, stres a shon... No nebylo těm křovákům líp? Bylo, dokud jim to nezhurvil nemoudrý emeričan s lahví od kolaloky. Afrika ještě mnohdy panenská a neposkvrněná, Afrika krásná a čistá. Miluju tenhle moudrý film. Je to dost osobní. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Legenda! Film na rozhraní starých černobílých grotesek a dokumentárního filmu o přírodě z africké produkce - pecka která dobila svět. ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

V dobe ked tato komedia dorazila i do nasho obecneho kina som prakticky nevedel o co ide, ale siel som i s kamosmi sa pozriet. Vyborny a vtipny pribeh na ktory som sa siel pozriet este raz aj s rodicmi a to bolo myslim prvy a posledny krat kedy som s nimi spolu bol vobec v kine. Pametam si, ze to bolo v ceskom zneni a to sa moc casto nestavalo u zahranicnych filmov, tak som si to mohol v tej dobe plne vychutnat. Nedavno som mal moznost tuto komediu vidiet i v povodnom (anglickom) zneni a bol to opet zazitok. Ako spoznat dobru komediu od plevov? Tim, ze Vas i s odstupom casu dokaze znovu rozosmiat a tento film to v plnej miere plni. Ani vo sne by ma predtym nenapadlo co vsetko sa da s pomocou flasky urobit. Nostalgicka spomienka. ()

Phoppy 

všechny recenze uživatele

Na to že nejsem příznivcem komedií to bylo to vtipné, zábavné a já jsem se u toho opravdu skvěle bavill...je to opravdu pěkná ukázka toho jak může být film jednoduchý, originální a poutavý zároveň... ()

Reklama

Reklama