Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (340)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Výborně odvyprávěný a prezentovaný začátek střídá zatraceně vtipná a ztřeštěná komedie, kterou tento film je. Osobně mě asi nejvíc bavily příhody nešikovného hrdiny, který jinak působil po boku generické, leč pohledné hrdinky a samozřejmě ani nelze opomenout sympatického křováka. Trochu mi vadil ten lehce hloupý děj točící se okolo gaunerů, ale ve výsledku to do celého dějství zapadlo a vyplnilo tak případné mezery. Příjemné pokoukání a pobavení na večer. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Že sa dá bezprostredná primitívnosť a celková (tu vo svojej podstate krásna) zaostalosť divákom predstaviť aj v takomto citlivom, jemnom, možno trošku crazy, ale nie raz aj dojemnom filmíku, dokazuje málo filmov a toto je jeden z nich. Originál je však originál a preto zostane dobrým len tento, pretože má aj extra zaujímavú zápletku. Na N!xaua a jeho krkolomný jazyk a na prostučké scény s deťmi plné sĺz sa nezabúda. 80%. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jde o primitivní komedii? Ano, ale jen v tom dobrém slova smyslu. Primitivní a pohodový svět Křováků je mi velmi sympatický. Kontrast mezi nimi a naší civilizací je zobrazen výborně a dokáže vždy spolehlivě rozesmát. Mám raději druhý díl, ale rovněž jednička je skvělá. Ústřední dvojice (bílých) hrdinů je také parádní a společně s českým dabingem a známým Ajajajajajaj! přidává čtvrtou hvězdu. ()

Gagner 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem i váhal pro pět hvězdiček, ale nakonec jsem dal 4, asi proto, že mi trošku vadila zápletka s utíkajícími zabijáky. Celý film by mi stačil jako normální romantická komedie s velkým K. Mimochodem, ve srovnání s nynějšími rádoby komediemi je tento snímek o desítky tříd výše. Edit: A po letech mi nevadí vůbec nic :) ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Ztráta iluzí. Tenhle film jsem naposledy viděl v dětství někdy v první půlce devadesátých let, od té doby ne. Pamatoval jsem si ho jako super zábavnou komedii. No... a dnes večer běžel v televizi. A já udělal tu chybu, že si ho pustil. Viděl jsem ho po víc než dvaceti letech - a musím velmi výrazně snížit hodnocení. Až teď sleduju, jak je to o ničem a dost pitomý. Otakar Brousek tam provází komentářem i to, co je jasně k vidění, a aby se udržel lehký tón, i když teroristi vraždí odpůrce, je to zrychlený jako v grotesce. K tomu protivná učitelka s dobráckým hlasem Nadi Konvalinkové (fakt nemám rád českej dabing) - a nejlepší herec je křovácký domorodec s úžasným jménem, kde mě ten vykřičník uprostřed fascinoval od dětství. Takže... jako vzpomínka na dětství fajn, ale jako film to fakt nestojí za nic. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (23)

  • Záverečná scéna, v ktorej Xi (N!xau) hodí fľašu z útesu sa natáčala na mieste zvanom Božie okno (God's Window) v provincii Mpumalanga, Južná Afrika. (m.a.t.o.)
  • Ve filmu se hovoří o Botswaně, avšak ve skutečnosti pocházela většina z herců z Namibie a filmování probíhalo v Jihoafrické republice. (Candice)
  • Keď hyena dobehne malého Xiho (N!xau), tesne po tom, čo ho takmer zrazí auto, je medzi ním a hyenou jasne vidieť, že sú oddelení sklom. Jeho rám vidieť na zemi i na skalách po bokoch. (ČSFD)

Reklama

Reklama