Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (341)

thunnus 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi vtipná, nevtíravá, dá se říct chytrá a místy i poučná komedie, jaké se dnes moc netočí. Ideální film na nějaké víkendové odpoledne, kdy si chce člověk odpočinout. Příběh překvapivě není vůbec primitivní, postavy si člověk oblíbí a hlášku aj ja ja ja ja jaj doslova miluju. Když přičtu spoustu originálních gagů (př. otevírání závory, vytažení auta na strom), je to skoro na maximální hodnocení, tomu jen brání jistá naivita, zejména v dějové lince teroristů, kteří by do filmu tak nějak neměli patřit. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

nejde o to, jak často to dávaj, ale jak často jsme ochotni se na to dívat, ne? k tomu nás nikdo nenutí. když jsem to viděl moc často, tak se na to teď dívat nebudu, ne? nebo jestli patříte k těm typům lidí, kteří koukaj na televizi, ať je tam cokoliv? a když tam nic není, tak na to čuměj taky? to bych vám poradil, ať si koupíte knížku. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Humoru je ve filmu je víc než úředníků v Evrospký unii. Například při veškerých společných scénách Andrewa a Kate jsem byl vysmátej jak zkouřená hyena. On je to takovej blázinec v neustálým pohybu, pořád tam totiž někdo někam jezdí nebo běhá, až člověka napadne, že bohové jsou tady s tím šílenstvím na tom ještě nejlíp. Dokonale využití africké fauny a flory ve prospěch grande legrande. Nemám co bych vytknul, přál bych si, aby se točilo víc takovýhle zábavných filmů ošoustaných fešáckým dobrodružstvím. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Luxusní svěží a vtipná výprava mezi opičky. Ani po 40 letech od vzniku snímek neztratil vůbec nic ze svého naprosto osobitého šarmu. N!xau je neuvěřitelný sympaťák a hraje, jako by mě nad sebou bič otrokáře. Překvapivě snímek ovšem funguje i v rámci dalších dějových linií z bílé fronty. Snímek je plný hravých nápadů a nasadil tak ďábelské tempo, že divák prakticky nedostane příležitost od začátku do konce vydechnout. Tolik bláznivých nápadů člověk v jednom filmu jen tak nevidí. Prostředí, kde se vše odehrává je úplně nádherné a nechybí ani místní mýty - například ten o nosorožcích a ohni. Velice příjemné překvápko a určitě se časem vrhnu i na druhý díl. Chápu, že na 50. zhlédnutí už to nemusí být ono, ale pro nás, kteří mají to štěstí a televizi nesledují je to opravdu velmi svěží záležitost. Krásné 4 kousky posílám na černý kontinent. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Originální komedie o snad nejoriginálnějším herci na světě, křovákovi N!xau-ovi. Jeho postavička je stejně tak bizarní, tak jako tahle ztřeštěná, ryze africká komedie. Jestli je nějaký film vyloženě africký, tak je to právě tento z kalaharské pouště, kam se nenápadně dostala reklama Coca-Coly, coby zlé věci, které se křováci nemohou zbavit. Bohužel tento krátký příběh je mnohem lepší než ty ztřeštěné honičky vzbouřenců s puškama. Pravá křovácká šaškárna, která baví od začátku do konce, je ale až v následujícím díle. [16643. hodnocení, 310. komentář, 78%] ()

Galerie (24)

Zajímavosti (23)

  • N!xau (Xi) za tuto roli dostal 300 dolarů, ale za pokračování si vymohl víc než osmdesát tisíc, aby mohl pořídit elektrifikovaný dům pro sebe, své tři ženy a jejich děti. Údajně během života trpěl tuberkulózou. Na počátku července roku 2003 potvrdili úředníci v Namibii jeho smrt. Příčinou mohlo být i předávkování drogami. Zemřel ve věku asi 59 let, datem narození si ani sám N!xau nebyl jist. (Kulmon)
  • N!xau, představitel Xia, se nikdy s kamerou nesetkal, takže pro něj bylo natáčení činností novátorskou, úsměvnou ale hlavně velmi obtížnou. (Karlos80)
  • Poté, co Xi (N!xau) zastřelí kozu ze stáda, malý kluk, který měl stádo hlídat, zavolá policii. Xi utíká a policista jej střelí do nohy, avšak červená skvrna na něm ještě před výstřelem. (chleba24)

Reklama

Reklama