Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (341)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ajajajajáj! Je pravda, že humor této komedie je místy trošku až primitivní, ale zároveň (snad i díky tomu, že film pochází z čistě africké produkce) měl díky spojení stylu klasické grotesky a autentických exotických reálií Afriky velmi osobité kouzlo... ať už během trampot s auťákem bez brzd nebo ve scéně nepovedené návštěvy školní třídy jsem se smál i nahlas a byl mile překvapen, jaká komedie se v koprodukci Botswany a Jihoafrické republiky, schopná konkurovat i soudobé evropské a americké tvorbě v rámci žánru, povedla. Když pominu nějaký slabší moment z poslední třetiny, kdy už Uysovi občas docházely nápady a více se zaměřoval na souvislé dokončování jednotlivých zápletek, mohu být v rámci žánru velice spokojen a označit Šílené bohy za snad nejatraktivnější zážitek z africké kinematografie mimo Egypt. Hodně se mi líbila i úvodní část s dokumentárním představením obyvatelů a života na poušti Kalahari a alegorickým příběhem o zlé věci – na celý film by sice čistě tento nápad nevystačil, ale hned v úvodu tak vypravěč přišel i se zajímavou myšlenkou ohledně obrácené strany majetku. Jakkoliv se mi spočátku vidělo, že vypravěč dostává příliš prostoru, brzy jsem musel uznat, že také přináší skvělé hlody. Tempo filmu, během něhož alespoň krátce nahlédneme do africké školní třídy, soudní síně, politické kanceláře či vězení, vnímám i z dnešního pohledu jako příjemně svižné, klidně bych se časem podíval znovu a možná zkusím ještě také nějaký starší kousek pana režiséra. 4 hvězdičky a VÍC O TOM NECHCI MLUVIT. [75%] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chvíľu mi trvalo, kým som sa naladil na strunu tohto zvláštneho filmu, ktorý by som označil ako prírodopisnú dobrodružnú grotesku. Africký film sa musí nejako odlišovať od tých našich euro-amerických, trochu akoby sa dobou vrátil do éry nemej grotesky, humor je špecifický, jednoduchší, a v kontraste s tým je množstvo poučných pasáží o prírode. Keď som sa tomu prispôsobil, užil som si nezáväznú zábavu, naviac si film robí srandu zo všetkých vážnych vecí, ktoré trápia Afriku. Tie témy ako likvidácia divých domorodých kmeňov, únosy, ozbrojené bandy by vydali na vážne drámy, ale to nebolo cieľom svojského tvorcu. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

To je báječné, když může člověk dětem pustit něco, u čeho se tolik nasmějí (a my dospělí pořád ještě s nimi, televizi jsme naštěstí zrušili a filmy si vybíráme, jaké chceme a kdy chceme, takže se nám to nemělo jak okoukat), spoustu se toho dozvědí o přírodě i o lidech a ještě jsou nenásilně vychovávány k toleranci, dobré vůli a podobným zbytečnostem. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Oddychovka a veľmi úsmevná komédia o strete dvoch svetov (civilizácia vs pravek) a jednej flaške Coca Coly (inak výborná reklama), ktorá spôsobí sled viacerých náhodných a nepredvídateľných humorných udalostí. Scény s křovákmi a úžasným, plne autentickým Nixauom (takéto niečo nezahrá nikto, to musí človek zažiť) sú výborné, tie druhé s popleteným mikrobiológom sú vtipné už menej a niektoré mi dokonca prišli až otravné a trápne. Za jedno pozretie to však určite stálo (kto si môže povedať že videl Botswanský film) a minimálne také vyťahovanie auta z vody alebo spôsob akým sa autom prechádza cez cestné zátarasy v Afrike si budem pamätať veľmi dlho :D 60%. ()

Kratoc 

všechny recenze uživatele

Říct mi někdo, že natočí film o křovákovi, který bude cestou s flaškou od Coca Coly, tak si budu klepat na čelo a předem to odsoudím k prohře. Ovšem realita je naprosto jiná a překvapivě vtipná. Možná také proto, že film nekazí nudné dialogy (skoro žádné nejsou) a bezděčný humor lovce Xi vytváří poměrně úsměvné situace. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (23)

  • V Trinidadu a Tobagu byl film zakázaný, protože prý propagoval rasismus. (Kulmon)
  • Ve filmu se hovoří o Botswaně, avšak ve skutečnosti pocházela většina z herců z Namibie a filmování probíhalo v Jihoafrické republice. (Candice)
  • Ve filmu si zahrály československé samopaly vz.23 a vz.25, které byly vyřazeny ze stavů čs. armády a nahrazeny vzory 24 a 26. Vyřazené samopaly byly v padesátých letech 20. století posílány na Kubu a do některých afrických zemí. (mistel)

Reklama

Reklama