Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdina Robert Bogerud (Svein Andre Hofsø) provozuje jednočlennou soukromou detektivní kancelář, ale zatím se nikdy nedostal k žádnému skutečnému případu. Všichni jeho potenciální zákazníci vždy zmizí v okamžiku, kdy Robert sundá svůj detektivní klobouk. Nikdo nevěří, že tento mladík, postižený Downovým syndromem, může vůbec něčeho v detektivní branži dosáhnout. Dokonce si to odmítá byť jen připustit i jeho otec, který je skutečným policejním vyšetřovatelem. Nakonec se ale Robertovi podaří sehnat první případ. Legendární bruslař Olav Starr záhadně zmizel. A příbuzní si vybrali pro jeho nalezení právě Roberta. Potřebují totiž pokud možno co nejvíce neschopného detektiva, a to jen proto, aby uklidnili senilní babičku. Na takový úkol jim Robert připadá jako ideální týpek. Ale když jim předvede svůj způsob vyšetřování, jsou hodně překvapení. Robert má svoji metodu, která spočívá v tom, že se vžije do zmizelého Olava a pokračuje v jeho životě od okamžiku, kdy se ztratil. Zjistí tak, že pohřešovaný byl ve své rodině vystaven nedostatku lásky a že se z něj stal podvodník s vážnými problémy s alkoholem, který také prodává svým zákazníkům vakuové pumpy pro zlepšení erekce a krém na zvětšení prsů. Čím bizarnějších rozměrů Robertovo pátrání po Olavovi nabírá, tím více se ukazuje, že zdaleka není tak hloupý, jak by se mohlo zdát. (CinemArt)

(více)

Recenze (71)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NAKONEC TO VYŘEŠIL MONGOLOIDNÍ DETEKTIV...“ /// Mongoloidní detektiv, noirová atmosféra, pomalý (uondaný) tempo a slaboučkej (detektivní) případ. Robert to nemá lehký. Ovšem s ním to taky není lehký. Stejně jako s tím filmem. Možná to nemá smysl brát jako detektivku. Nebo jako komedii. Třeba to má jen ,,mile“ upozornit na to, že postižení lidé jsou taky jenom lidé, kteří potřebují lásku. A smysl života. (a taky že jsou schopní dotáhnout věc k orgasmu.) Festivalová handicapovaná filmařina, vod který se spíš vočekávaj ty ,,tři“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Je hezký, když je ve filmu někdo postiženej víc než postiženej. 2.) Mám Downa. Můžu bejt detektiv? 3.) Thx za titule ,,dunkin“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Někdy jsem byl na vážkách to vzdát. Ale nemohl jsem to udělat. Jediné, co jsem potřeboval, byl případ. Skutečnou záhadu. Pak bych jim všem ukázal…“ Robert je tak trochu jiný detektiv, co se vám převleče do oblečení pohřešovaného muže, začne při večeři nesnesitelně zpívat, hrát s babi prší, vleze do vaší postele, nabízí bonbon, když vás uhodí…má prostě svoji metodu. A mě hlavní hrdina bavil i svými vnitřními „drsnými“ promluvami. A parodující odkazy na staré detektivky v podobě špinavých ulic, zpustlého baru, patřičně vyzdobené detektivní kanceláře, stylového ohozu a jazzové hudby na pozadí zas potěšily. Zároveň film plně využívá společenských předsudků vůči lidem s Downovým syndromem…Robert je všem pro smích, nikdo ho nebere vážně, ale cesta za uznáním a vyřešením případu je trnitá, a to on dobře ví! Detektiv Down je svěží krimi komedie, která má slušný nástup, avšak s přibývajícím časem čím dál víc ztrácí humor i dech. Bohužel až tak moc, že ke konci diváka nudí. Což je škoda, tajně jsem doufal ve víc, takhle je to jen na lepší průměr. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Róbert od malička trpí Downovým syndrómom. Napriek tomu, že mu jeho otec neverí, stále dúfa v kariéru detektíva. Po celý čas čaká vo svojej kancelárii na telefón k veľkému prípadu. Nikto si ho však pre jeho chorobu nechce objednať. Až jedného dňa ... Maximálne pritiahnuté za vlasy, nereálne a možno aj hlúpe. Snímok spočiatku pôsobí veľmi sarkasticky, ba dokonca citovo v určitých okamihoch vydiera. Kto sa nedokáže odosobniť, alebo trpí predsudkami, bude pre neho veľký problém, sledovať ho. Režisér Bard Breien má teda riadnu odvahu a kuráž. Za seba musím povedať, že ma film bavil. Pár krát som sa naozaj schuti zasmial. No jedným dychom musím dodať, že humor v "Detektívovi Downsonovi" je "obyčajný", nevynucujúc pozornosť vulgarizmami za každú cenu. A to už dnes zaujme málokoho. Tu sa budete (ak sa budete) smiať na absurdných situáciach. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hm... Jako celek je to dobrý, všechno funguje jak má, jenže tomu hrozně nesluší to, kterak děj jede podle nejklyšovitější šablony, jakou detektivka může mít. Ale naštěstí je délka přiměřená a hlavní postava zábavná (byť by mohla být zábavná mnohem víc, tím zvrhlým způsobem, který se zjeví jenom párkrát), vedlejší postavy sice někdy drhnou (respektive mají stejný problém, jako hlavní postava a to, že by pro lepší výsledek měli být mnohem jetější). Vlastně je docela těžký popsat, co je na tomhle filmu tak dobrého, když všechno jede na půl plynu, ale ono to dobré prostě je, Nejvíc ze začátku, ze kterého je Noirovost cítit parádně a v závěru, kde se zjeví ty nejlepší vtipy, škoda je ale slabšího případu, který mohl být mnohem víc ve stylu zvrhlých, psotníkem posedlých psounů stepních, závislých na cukru (kteří tu bohužel nejsou). Slabší čtyři, které by byly plné, pokud by rozličné humory byli více kruté a černohumorné. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Našemu hrdinovi se nedá upřít 100% úspěšnost vyřešených případů. Krásná satira na téma lásky a života kolem nás. Někdy holt nám unikají zcela základní věci. 70% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle nápad se jeví nedomyšlený, díky čemuž v některých pasážích buď nefunguje komedie nebo detektivka. Jakoby se režisér s těmi žánry spíš pral. Takže jsem se sice chvílemi bavil, ale střídaly je scény, ve kterých se vlastně vůbec nic zajímavého nedělo. Výsledkem by mělo být průměrné hodnocení, ale to tu dát nejde, tak jsem trochu přimhouřil oko. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jak tak zjišťuji, norský přístup ke komedii, jde mimo mě. Nevím co tvůrci zamýšleli tím, že do hlavní role obsadí člověka s dawnovým syndromem, ale mně to vtipné nepřišlo. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Detektív Down nemá čo ponúknuť a vlastne ani netuším, prečo bol natočený. Snaha o čierny humor skončila pri prvom pokuse, prostá zápletka je neuspokojivá a vykreslenie postavy mladíka s Downovým syndrómom je v niektorých prípadoch pre podobne postihnutých skor urážlivá. Zbytočný film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přítomnost atmosféry typické pro skandinávské krimi řízlé žánrovou poklonou, komediální nádech, důvěrně známé pražské lokace a detektiv s Downovým syndromem a jeho svérázné metody. Dohromady to tvoří zvláštní spletenec, který někdy funguje a někdy zase ne. Díky bohům toho prvního je víc. Všechna čest Svein André Hofsø Myhremu, který zahrál fantasticky a sympatičtí byli i další herci. Ale přesto jsem si k filmu nedokázal najít nějakou hlubší cestu a spíš se klouzal po povrchu. Něco mi prostě chybělo. I tak se ale jedná o slušný počin. 60% ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z filmů, kde mě nalákal trailer a výsledek kde nic - tu nic. Humor mi přišel hodně nucený a nepřirozený. Závěrečná tisková konference s režisérem Breienem můj názor taky nijak nezměnil abych dal lepší hodnocení. Mé hodnocení: 45%. Viděno: 24.03.2014 (Febiofest 2014). ()

5150 

všechny recenze uživatele

Českou premiéru tohoto filmu v rámci Febiofestu 2014 ozdobili osobní účastí režisér Bård Breien a představitel hlavní role Svein André Hofsø Myhre. V diskuzi po skončení projekce mimo jiné zaznělo, že natáčení probíhalo na podzim 2012 v Praze.. Svein André Hofsø Myhre se na roli připravoval rok, v rámci toho například navštěvoval taneční lekce nebo sledoval na dvd staré detektivky s Humphrey Bogartem..)) ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Další film režiséra Kurzu negativního myšlení je takové osobní "must-see". Breien opět přišel s neotřelým humorem a ač Detektiv Down není tak silným filmem, je zajímavou hříčkou na žánr noir s hlavní postavou, která i přes Downův syndrom předčí všechny ostatní. Navíc příjemné pražské lokace a tempo i délka optimální vzhledem ke zvolenému žánru. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nápad natočiť klasickú detektívku s downiakom v hlavnej úlohe je originálny a zo začiatku aj veľmi vtipný. Postupne si ale divák na to zvykne a aj pokračujúce úškrny ľudí voči detektívovi už tak nezaberajú. Plusom je aj skvelá žánrová atmosféra, či už vďaka hudbe alebo komentáru hlavného hrdinu. Našťastie celá zápletka je vystavaná akceptovateľne na to, aby ju bol schopný vyriešiť. Viac ako na komplikovanosť prípadu sa tu stavilo na morálne vyznenie (láska nadovšetko), takže čím viac sa detektív zbližuje s rodinkou pre ktorú pracuje, tým viac odhaľuje ako veľmi je nefunkčná. Celkovo ma detektív s downovým syndrómom bavil viac ako ten s tourettovým, keď rozťahaný prípad vyšetroval Norton vo filme Motherless Brooklyn. 6/10. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Asi jsem byl až příliš namlsaný dokonale sestřihaným trailerem a očekával o něco intenzivnější zážitek. I tak je Detektiv Down svým bizarním námětem a typicky severským pojetím černého humoru filmem, který se vyplatí vidět. ()

Rosana odpad!

všechny recenze uživatele

Fekální vulgární humor. A je mi jedno, že je hlavní hrdina postiženej, nějakou myšlenku se tvůrcům předat prostě nepodařilo. ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Takže se rozhoduju, jestli jít do kina na tohle, nebo Transcendenci, a těch 10 procent, který v tu dobu rozdělovalo tyhle dva filmy mě přesvědčilo, že půjdeme ve 4 lidech v 10 hodin večer do kina na Smíchově na TOHLE, s tím že dva z nás byli totálně na sračky. Ale ani to nám nepomohlo se zasmát u týhle "komedie", což naznačuje, že je to dost trapná a tupá komedie. Vtipnejch scén je tam tak 5, a ještě je většina z nich v traileru. Strašně ubohoučký.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak si říkám, že tento snímek byl natočen hlavně proto, že si diváci měli říct, že v hlavní roli je chlapík s Downovým syndromem, takže to bude super, protože se bude hrát na určitou empatii. Jenže i když je detektiv celkem fajn, základ není špatný, tak zde v podstatě chybí nějaký lepší humor a bohužel ani dějově to nepřinese nic oslnivého. ()

Reklama

Reklama