Reklama

Reklama

Erasmus a spol.

  • Česko Erasmus (více)
Trailer

Obsahy(1)

Xavier je posluchač ekonomické fakulty v Paříži a otcův známý mu slibuje po dokončení studií místo na ministerstvu financí. Podmínka, že musí ovládat španělštinu, není díky programu Erasmus nesplnitelná, a tak se Xavier rozloučí s maminkou i s přítelkyní a odletí do Barcelony. Najít tu bydlení není snadné, ale nakonec Xavier uspěje: nastěhuje se do bytu, kde žije už dalších sedm studentů, každý z jiného koutu Evropy. Nové známosti, nové zážitky, chaotické, a přece svým způsobem harmonické soužití mladých lidí různých národností, různých zvyků a zaměření jsou pro Xaviera školou, jež mu umožní přechod do dospělosti. Všechny jistoty jeho dosavadního života včetně lásky jsou zpochybněné, Xavier se už nevyzná ani sám v sobě. Když se vrátí domů, neví sice přesně, co chce, ale ví, co rozhodně nechce.

"Je to film, který připomíná někdejší romány o létech učednických či o procesu zasvěcení," říká tvůrce, jehož scénář je ispirován zkušenostmi ze života rodinných příslušníků a přátel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tohle je studenstký život, tohle JE Erasmus! Po absolvování půlročního studijního pobytu ve Španělsku se mi tenhle film líbí dokonce ještě o fous víc. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jedno mi uniká – proč měl někdo potřebu přetransformovat své všedně zábavné zážitky do celovečerního filmu? S přihlédnutím k (ne)ději nezdravě dlouhého celovečerního filmu. Erasmus mě nerozesmál, nepobavil, pouze rozlítostnil svou snahou o obojí. Musela být legrace, zúčastnit se Erasma na živo, ale Cédric Klapisch není dobrým vypravěčem a nedokáže strhnout nezúčastněného pozorovatele, do jehož role je odsouzen každý divák. Scény jsou chaotické, neuspořádané, jenom zřídkakdy sevřené pevně jako půlky překrásné Judith Godrèche a (jako jiná část jejího těla) plnící konkrétní účel. Pro zajímavost doporučuji zhlédnout scénu alkoholové „rubačky“ (pár lidí hodně na mol) ve Sbal prachy a vypadni – takhle má taková scéna vypadat, ne jako minutový, rozostřený, téměř statický záběr. Nic nezachraňují ani jaksi zatuhlí herci (nenechte se nalákat na Audrey, která hraje štěkoidní pidiroličku „přítelkyně na telefonu“). Hádám, že kdyby mi stejné zážitky vyprávěl v dobře naladěné společnosti nějaký kámoš, nevím, čemu se zasmát dřív. Takhle jsem pouze nevěděl, čemu se zasmát. 45% Zajímavé komentáře: pshimi, Turiec, AdaMM ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejradši mám filmy od kterých nečekám naprosto nic a oni mě pak vlítnou do hlavy i do srdce takovým způsobem, že po skončení filmu jen žasnu, mrkám očíčkama a otevirám hubu naprázdno. Erasmus a spol je přesně ten případ a přitom jsem mu věnoval pozornost jenom proto, že slovo erasmus mě připomínalo jiné poněkud zajímavější slovíčko a byl jsem teda zvědavej, čím chce veřejnoprávní televize oblažit své koncesionáře. Nemohl jsem čekat, že velmi záhy po začátku Erasmu a spol se proměním v závistivou mrchu. Já chci taky bydlet v zahraničí, v bytě 1 +1 s chlastajícím rusákem, šarmantní francouzskou, temperamentním italem, prdelatou brazilkou a vůbec s celým světem a taky bych chtěl spát s lezbou v jedný posteli, kecal bych s teplou holkou o těch studenejch, vyžunknul bych s ní pár lahváčů, dal bych si s ní páku a šel do hajan. Fakt jsem jim strašně záviděl, a současně jsem se neskutečně bavil. Ta přirozená pohoda co s filmu vyzařuzuje je neskutečně nakažlivá . ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €5,3miliónaTržby USA $3,897,799Tržby Celosvetovo $31,024,110║ V prvom rade to je moc rozvláčne, chýby tomu svižnosť, témou to nedokáže moc zaujať, vtipnosť minimálna a vydarených scén čo dokážu upútať pozornosť je fakt minimum. /40%/ ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím, co je na týhle komedii pěkný a inteligentní. Film, kterej se dvě hodiny zabývá jen tím, jak někdo vymetá pajzly, svádí vdaný, případně lesbicky zaměřený ženský a votvírá si hubu na mámu takovým stylem, jako tady, aby pak zakrýval nevěru přítelkyně způsobem, že z podváděného dělá absolutního vola. Já jsem morální dinosaurus a tohle mě prostě nebere. Po dlouhé době jsem zase šel do kina a zase už dlouho nepudu. Ještě že ten lístek stál jen 70 kč, jinak bych nelitoval jen dvou hodin a že jsem to viděl, ale i peněz. Začalo to American pie, pak to přešlo na Madchen Madchen a teď se to dostalo do Ouberge Espagnol. A jedno je horší a trapnější slátanina než druhý a nechutnější, než falešnej snuff (a pár sem jich ze zvědavosti viděl). Jak kdyby mladý lidi nezajímalo nic jinýho, než jak si vyhulit a vychlastat a vyjebat mozek z hlavy. Mimochodem ten překlad názvu se jim taky nepovedl. Znamená to Španělská vesnice a francouzsky je to totéž, co u nás. Být španělskou vesnicí, mít v tom guláš a zmatek. Když jsem to měl hodnotit, tak jsem se dlouho rozmýšlel, jestli vůbec chci. Jen lituju, že tu není horší známka, než odpad. Ale možná je to způsobený čistě jen tím, že jsem na to do kina pozval jednu, šel se dvěma a třetí té jedné těsně předtím zavolal :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Dovolím si zařadit se do dlouhého zástupu těchch, kteří by chtěli program Erasmus absolvovat, ale hned k tomu musím přidat svou dysjazykii, díky které se nedomluvím ani na některých místech v ČR. Patrně proto jsem nebyl schopen plnohodnotně si užít cizojazyčných studentských radovánek a nudil jsem se víc, než jsem ochoten připustit. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl takový film, který by natolik porozuměl současné generaci vysokoškolských studentů, jakým je právě Erasmus a spol. Co však naplat, když takový film v konečném důsledku nemá toho moc, co nabídnout. Chybí tomu strhující nebo bránici trhající okamžik, který by mě vytrhl s poklidného klimbání nad životními osudy Cedrica Klapsiche. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

No ja vám neviem. Nič som na tom také bohovské nevidel. Hlavná postava mi šla na nervy, zábavných momentov je málo (až na učenie správneho chytania žien), závidieť tiež nemám čo - zažil som oveľa zábavnejšie momenty na intrákoch (priváte) a celé sa to ťahalo príliš pomaly. Vážne, nenazval by som to komédiou (celé to bolo veľmi rezervované). Nebavil som sa. Pohoda síce z filmu sršala, ale len ku koncu. To nestačí. Nemilosrdné 2*....Toto je veľmi slabý študentský život! 45% ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Není to sice geniální dílo - ovšem pohodovej filmeček, ze kterého ta studentská free atmosféra sálá na sto honů. Po jeho zhlédnutí jsem se pevně rozhodla taky s Erasmem někam vyrazit, nejlíp do sluncem zalitého Španělska plného horkokrevných Španěláků :o) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Hledáme-li způsob, jak polorozdrobit zajímavé téma a říci přitom všechno a nic zároveň, nemůžeme nezakopnout o tohoto eurostudentského ERASMA. Dobré herecké obsazení, v úvodu příslib zajímavého tématu okořeněný dnes zřídka užívanou příběhovou ich-formou, to všechno se zdálo slibovat nápaditý, originální film. To, co z toho zůstalo, je francouzská uhlazená forma a obsah, který může vcelku věrně zrcadlit stereotyp všedního života, byť studentského. I tak se scénář nevyvaroval některých nedůsledností (nekonečných čtrnáct dní pobytu Angličančina bratra, slibovaná nenaplněná stěhování z bytu, která se omezila na dvě plané repliky, ne zcela jasná láska s postavou ztělesněnou Audrey Tatou, takřka nulové napětí ve vyprávění příběhu, mdlý hlavní hrdina). Výsledný dojem je rozpačitý, protože i když film na žádném místě zcela neztrácí profesionalitu, přísib vrcholného zážitku se postupně rozplývá do fata morgány. Škoda zmarněného tématu i příležitosti. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Erasmus a spol. bych označila za komedii na "úrovni". Je příjemný, nenucený a Evropský. A ten, kdo si pod pojmem komedie představí něco na styl "Kluci to taky chtěj" či americké "Prcičky" a těší se pohledem na nechutnosti různého ražení, ať se na výměnný studijný program Erasmus raději nedívá. Nejspíš by nebyl plně uspokojen skvělým dějem, přirozenými výkony a lehkým humorem. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zato, že sa v tomto filme mnohí mladí vidia, ešte neznamená, že z toho budeme všetci preč. Aspoň teda ja nie. Možno raz, keď budem na tieto veci spomínať. 60%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Tento film je ako euronorma: zo všetkého niečo a z ničoho všetko. To je výrobný postup. Produktom, spĺňajúcim všetky obmedzenia, zákazy a príkazy takejto normy, sú ako na bežiacom páse vyrábané knihy, pesničky a filmy. Ich obsahom a zmyslom je ponúknuť spotrebiteľovi dobre vychladenú typizovanú limonádu. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Nejsem první a rozhodně ani poslední, kdo po zhlédnutí "Erasma a spol." dostal chuť vyrazit "na zkušenou" do zahraničí...Však aby ne, když z filmu číší uvolněnost, pohoda a zábava. Je evidentní, že Cédric Klapisch měl z čeho čerpat, a tak "Erasmus a spol." působí naprosto přirozeným dojmem a situace a historky v něm zachycené rozhodně nejsou strojené. Díky směsce spolubydlích z různých koutů Evropy na povrch krásně vyplouvá rozdílnost mezi jednotlivými národy a přitom se mezi nimi člověk cítí doma. Tohle všechno je navíc protkáno spoustou vtipných momentů, čerpajících především z oné odlišnosti. Osobně mě nejvíc dostal William, bratr jedné obyvatelky bytu z Anglie...A neuvěřitelný záchvat smíchu jsem dostal ze scény, ve které doktor sestaví mozek ze zbytků od snídaně a vysvětluje Xavierovi jeho anatomii a funkce - jen škoda, že jsem se v sále smál sám :). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Já jsem nadšený. Oddechová, vtipná, osobitá komedie, které není téměř co vytknout. Celý film je zábava, celý film se mi líbil. Co k tomu více dodat? Úžasný scénář, přesvědčivé herecké výkony, skvělé lokace, bravurní režie. S tímhle filmem jsem neměl problém, pobavil mne a tak trochu jsem hlavním hrdinům záviděl a opravdu bych chtěl nějakou dobu strávit s nimi v jejich pronajatém bytě. Tohle je prostě jízda. Akorát by nemělo chybu, kdyby ještě třeba všichni hrdinové vyrazili na fotbal, Španělsko má jednu z nejkvalitnějších fotbalových soutěží a to mi v tomhle filmu chybělo, já kdybych bydlel rok ve Španělsku, tak určitě neopomenu zajít na fotbal. Ale nic není dokonalé a tenhle film má mnoho jiných zajímavých atributů, kterými to vynahrazuje. Proto dávám čtyři hvězdičky, bohužel jsem film sledoval jen na půl oka, takže si nejsem jistý, jestli to na těch pět hvězdiček stačí, ale až budu mít příště možnost, určitě na to kouknu v klidu a plně soustředěný. Můj celkový dojem z tohoto filmu je však více než dobrý... ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný snímek, z kterého jsem byl zprvu na rozpacích, ale pak si mě s přehledem získal jeho jemný a inteligentní humor. Například Belgičanka a její vysvětlení dvojjazyčnosti Belgie, občas dost vtipné hlášky...ale fakt bych zabil toho bratra té Britky, nesnesitelný týpek... Ke konci (loučení) mi málem vyhrkly slzy....Ale úplný konec mi přišel, jako by byl na objednávku Evropské komise, i proto nedávám plný počet.HUDBA: Various artists -užitá celkem minimalisticky, ale kvalitně vybraná (Radiohead, Ali Farka Touré,...) ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Strašne príjemný film. Jeden z tých, pri ktorých vás zamrzí, že nie ste hlavnou postavou. Zažiť Barcelonu s kopou skvelých ľudí, kamarátiť s Cécile De France, chodiť s Audrey Tautou, spávať s Judith Godrèche a baviť sa baviť sa a nemyslieť na to, že ste tam kvôli škole. 85% a bezprostredne po záverečných titulkoch som tomu chcel dať päť hviezd. Ta volnosť! Keď ste mladí, môžete čokoľvek ()

Reklama

Reklama