Reklama

Reklama

Peter Gabriel: Koncert z Londýna

(koncert)
  • Velká Británie Peter Gabriel: New Blood/Live in London
Hudební / Dokumentární
Velká Británie, 2011, 130 (60) min

VOD (1)

Rockový klasik odehraje největší hity své kariéry! Ale nebyl by to Peter Gabriel, aby nepřišel s překvapením. Stojí na podiu londýnského Hammersmith Apolla a svým klidným projevem i vizáží připomíná moudrého proroka. Ani se nechce věřit, že kdysi, ještě když byl členem slavných Genesis, zběsile tančil během koncertu v roztodivných kostýmech. Mimochodem jeho taneční kousky nebyly samoúčelné. Členové kapely potřebovali připravit a naladit nástroje a proto frontman bavil lidi tancem. Své nejslavnější období ovšem prožil až po odchodu z Genesis. V polovině 80. let se bezpečně trefoval do vkusu kritiky i publika, aniž by ztratil kredit přemýšlivého rockera. Hity jako Red Rain, Steam nebo Sledgehammer jsou dnes rockovou klasikou. Mohl být spokojený sám se sebou, ale Petera Gabriela bavilo rozhlížet se až za horizont. A přichází jeho hudebně nejzajímavější období – objevování různých hudebních kultur a spolupráce s africkými muzikanty. Jak sám jednou pronesl: „Inspiruji se hlasům z nitra země a písněmi z úsvitu časů".
Dnes má už přes šest křížků na krku, jeho diskografie se v posledních dvou dekádách navyšuje jen poskrovnu, ale přesto dokáže každý jeho nový počin upoutat pozornost. Ten dosud poslední má název New Blood. Deska vyšla v říjnu v roce 2011. Ovšem už půlroku předtím představil projekt New Blood před londýnským publikem. Z vystoupení vznikl záznam, který uvidíte. Co od koncertu čekat? Peter Gabriel si zase fanoušky hýčká, aniž by se znovu nepokusil o nový přístup. V hodinovém záznamu uslyšíte nejslavnější Gabrielovy písně z 80. let ovšem zásadně proměněné. Skladby dostaly nový, symfonický háv či chcete-li, proudí v nich „Nová krev". Aranžérské úpravy se chopil skladatel John Metcalfe, který s Peterem Gabrielem spolupracoval už na předchozí desce. Peter Gabriel o změně tvrdí: "Je to jako zpívat skladby od jiného autora". Možná si říkáte, že Gabriel se jen veze na módní vlně fúze rocku a symfoniků. Trochu ano, ale sami máte možnost posoudit, jak přirozeně znějí skladby Mercy Street, Biko, Solsbury Hill či Don't Give Up v podání 46-členného orchestru. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Lore 

všechny recenze uživatele

Zdařilý počin, zvukovým podáním jsem byl nadmíru spokojen, výborné 3D vizuální zpracování dodávalo celému sledování sťávu, takže si divák i v přítmí pokoje připadá skoro jako živě na koncertě, ne-li živěji:) Hudebně příliš nekomentuji, nejsem tak znalý fanoušek Gabriela....ale subjektivně musím říct, že orchestrální ztvárnění jeho tvorby mě nikterak nerušilo, znělo to velmi pěkně. Pouze mě občasná melancholičnost skladeb přiměla podívat se na to na 2 pokračování, alespoň jsem měl program na 2 večery...Škoda, že takových 3D záznamů není víc i u dalších interpretů.... ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Ach jo, zkoušet podat kvalitní rockové (rockpopové) písně s pomocí početného symfoňáku - to sebou nese velký risk, že z toho bude sice profesionálně odvedená, ale chladná nuda. I tento koncert na té hraně balancuje...ale opravdu na sakramentsky ostré hraně. Doprovodné zpěvačky na úrovni školní besídky v osmé třídě ZŠ.... ()

Katzenklo 

všechny recenze uživatele

V posledních letech je v módě vracet se ke starým osvědčeným hitům, předělat je do orchestrálního hávu a vyjet s tímto staronovým repertoárem na turné. Kromě Gabriela to úspěšně zkusili také například George Michael nebo Sting. Já proti tomu nic nemám, písně poté znějí přeci jen jinak a mnohdy opravdu zajímavě, jenže mám dojem, že do těchto projektů se velevážení umělci pouští akorát proto, že jim dochází nápady a nemají jak jinak přijít k výdělkům. Londýnský koncert Petera Gabriela mohl někomu přijít nádherný či dechberoucí, já spíše volím výrazy docela hezký, však poměrně strohý a místy dokonce mírně uspávající. Navíc Ane Brun nebyla během "Don't Give Up" zcela důstojnou náhradnicí Kate Bush; svůj akt odzpívala bez ostudy, ale její projev mi připomínal spíše naříkání. Možná byla příliš nervózní. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama