Reklama

Reklama

Jízda na hraně

(festivalový název)
Trailer
Dokumentární / Sportovní / Životopisný / Rodinný
USA, 2013, 90 min

Obsahy(1)

Pätnásť rokov reálnych záberov ukazuje rivalitu medzi kamarátmi z detstva a snowboardovými legendami Kevinom Pearcom a Shaunom Whitom. Počas najvýznamnejších svetových súťaží si rozdeľujú prvé a druhé miesto a skúšajú stále lepšie, ale aj nebezpečnejšie triky. Toto sa Kevinovi jedného dňa stane osudným a nešťastný pád v U-rampe ledva prežije. Počas jeho liečenia Shaun vyhráva ďalšiu zlatú medailu na Olympiáde a stáva sa historicky prvým snowboardistom s maximálnym skóre v U-rampe. Jediné, po čom Kevin túži, je vrátiť sa k snowboardovaniu, čo je však kvôli jeho vážnemu zraneniu smrteľne nebezpečné. (MothA)

(více)

Recenze (23)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Odvrácená strana extrémních sportů v docela silný story jednoho osudovýho držkopádu a jeho následků. Před lety jsem po úrazu sám zažil ten pocit, kdy ti mozek nefunguje jak má a ty si to uvědomuješ, bojoval s tím přes měsíc a bylo to krajně nepříjemný. Pořád jsem ale zastáncem neomezení v otázkách velikosti rampy, tvrdých hitů v hokeji a podobně - jsi profesionál, děláš sport pro (mimojiné) sledovanost a prostě riskuješ z vlastního rozhodnutí. Dojemný bylo vidět tak solidní rodinný zázemí a mínus tu snad jediný - nepřišlo mi úplně fér tak rýpat do Shauna Whitea, ale budiž. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Skvelý, srdce-drásajúci dokument zo života vrcholového športovca. Tak skvelý chalan, tak nešťastná náhoda... Človek si len vraví: Kde je životná spravodlivosť? 90% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Takýto príbeh (s takým protagonistom, takou rodinou, presahom - aj na samotné extrémne športy aj smerom k pacientom s postihnutím mozgu aj smerom k rodine) by hocikto mohol vymýšľať a nebol by taký dobrý a uveriteľný, keby sa naozaj nestal. Skvelé lavírovanie (ako na hrane snowboardu) medzi športovým dokumentom, rodinným filmom, portrétom, bojom o prežitie, o ceste späť do života... To, že Kevinov otec fúka sklo, že má brata s downom, že počas natáčania zahynula Sarah Burke, tie výpovede K.P-ho kamarátov po jeho návrate - film je plný naozaj silných scén. Takto si predstavujem kvalitný, mainstreamový americký dokument. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

O žádném Kevinu Pearcovi jsem před zhlédnutím dokumentu nikdy neslyšel. O snowboarding se totálně nezajímám. Kouknu na to maximálně na Olympiádě. Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem kdysi dokonce hrál hru pojmenovanou právě po Shaun Whitovi. Každopádně se jedná o extrémně nebezpečný sport, kde i nepatrná chyba může být tou poslední. Tenhle dokument není ani tak o snowboardingu, jako spíš o riziku s ním spojeným. Musím vyzdvihnout perfektní výběr hudby, která prakticky celý dokument provází. Kevin Pearce je rozhodně sympaťák s báječnou rodinou a spoustou přátel, kteří za ním stáli, když mu bylo nejhůř. Přesto mě to absolutně nedojalo. Člověk, který dělá sport na takové úrovni a posouvá jeho hranice, musí počítat s tím, co se může stát. Více než polovinu stopáže se pláče a naříká nad rozlitým mlékem. Zajímavý dokument, který mi přiblížil svět snowboardingu a rozšířil znalosti, které nikdy nevyužiji. Zdejší nadšení však nemohu sdílet. Pro mě spíše nuda. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Tohle scénárista nevymyslí, tohle napsal sám život. Hodně emotivní dokument, který vás donutí se zamyslet a zapřemýšlet o mnoha různých věcech - důležitosti podpory rodiny a přátel, vzdání se svého snu, upřednostnění zdraví před zábavou, uvědomění si své situace, potažmo zdravotního stavu. Do toho všeho jsme zahlceni desítkami minut snowboardových záběrů ze soutěží a freeridů. Další ze životopisných dokumentů, které mne hodně poznamenaly. RESPECT FOR KEVIN PEARCE! ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Zrcadlo spravedlnosti života, správnej kluk si při pádu poraní mozek a jeho kariéra je u konce, kdežto rival (jež je povahou jasný zmrd), kterýho měl potenciál sesadit, nebo alespoň mu konkurovat, se stává ikonou sportu. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Prvoradým predpokladom pre zaujímavý dokument je vždy námet, no a v tomto prípade bol naozaj úctyhodný v podobe sledovania osudu talentovaného snowboardistu Kevina Pearca. Ešte dobre si pamätám na to, keď som pred Olympiádou 2010 čítal o tom, čo sa Kevinovi stalo. No nevenoval som tomu nejakú veľkú pozornosť, keďže trpké pády a vážne zranenia k extrémnym športom jednoducho patria. No pri sledovaní tohto dokumentu ma normálne až zamrazilo, keď som videl čo všetko nasledovalo po Kevinovej tragédii - no koniec koncov, práve to že sa mu podarilo vrátiť do normálneho života sa dá považovať za najväčšie víťazstvo. Sarah Burke také šťastie veru nemala... Naozaj vynikajúco spracovaný dokument, ktorý nie je len o snowboardingu ako takom, ale najmä o rizikách, ktoré so sebou prináša ten neustály športový hon za zlepšovaním a dokonalosťou. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

No jo, když někdo dělá sport, kde se může zabít každou chvílí, tak se pak někdy stane, že se vážně rozseká. Kdo by to byl řekl? Dokument to ale byl zajímavý, i když byl o sportu, který mi nic neříká. Akorát se mi nelíbilo, jak se házela špína na Whitea. Prostě chtěl být nejlepší, tak pro to dělal všechno. A hotovo. 75% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Vážně emotivní dokument ze sportovního prostředí, který určitě pokládá otázky nad kterými se musí všichni profi sportovci chtě nechtě zamyslet. Tyhle dokumenty, tyhle true story, ty mě vždycky dostanou a tenhle stál opravdu za to. Víc se o tom nedá povídat, tohle se musí vidět. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem byl hodně skeptický, když se na počátku v titulku zmínila stanice HBO. Začal jsem očekávat hodně efektní a povrchní jízdu. Znáte to, krásné, ale prázdné snowboardové "dokumenty"... Mluvím o tobě přeceňovanýThe Art of Flight. Ale druhá polovina je naprosto brilantní záležitostí pro fajnšmejkry. Co se děje po nehodě mohlo snadno skončit v melancholické žumpě, ale režisérka Lucy Walker úspěšně balancuje na hraně uvěřitelných emocí a sleduje život poznamenaného Kevina. Snímek je okulahodící, protože se v tomto sportu zkrátka točí spousta materiálu - ze kterého by třeba vznikl další The Art of Flight, ale The Crash Reel se nemusí za ničím schovávat, ani lacině využívat Kevinovy nehody. 90 % ()

Prcek54 

všechny recenze uživatele

Film který Kevina Pearce ukáže jako sympatického talenta a Shauna Whita jako arogantní pako. Ovšem rivalita těchto dvou snowboardistů je jen jedním z mnoha témat tohoto dokumentu. Otázkou se pak stává co tím Lucy Walker vlastně chtěla říci? Po prvním zkouknutí mě totiž napadá varování pro sportovce, aby nosili helmy až po životní otázku jak správně naplnit život? Právě v tom tkví ono kouzlo tohoto sportovně-rodinně-psychologického dokumentu, který je schopen útokem na různé smysly vždy aspoň jeden zasáhnout a zavrtat se tak podvědomí diváků. ()

Dixiee 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument, který chytne za srdce, ukazující že jedno (byť i v tu chvíli ne špatné rozhodnutí) změní člověku život od základů. Život bohužel není počítačová hra, kde by se dalo vrátit v čase a zkusit to znovu a jinak. Kevin byl a je jistě úžasný člověk, který se v rámci možností dokázal vyrovnat s něčím, s čím by si většina z nás možná nikdy neporadila. Myslím, že tento dokument je pro něj úžasnou poctou. A to nejen pro něj, ale i pro všechny ostatní, kteří se potýkají s podobným problémem. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

95% - komentář 20ti slovy: Vůbec vás snowboard zajímat nemusí, tak jako mě, ale tohle vás dostane. Dokument plný emocí, energie, špatného rozhodnutí, zoufalství a naděje. ()

Scandium 

všechny recenze uživatele

Wooow I'm speechless! Uzasny dokument o Kevinu Pearsovi, ktery dokázal az neskutecne dobre skloubit vice temat do jednoho a ono to funguje...dokument priblizi zivot vrcholoveho snowboardingu kde se ukazuje ze pro ty jezdce je to vlastne droga a pripadne ukonceni neprichazi u mnohych ani v uvahu. Pokud bych to mel shrnout tak je to Emocemi narvany dokument ochuceny o mnoho uzasnych zaberu z hor a velice dobre pasujici soundtrack! Po shlednuti jsem jinak nez 5* dat nemohl, doporucuju kazdemu kdo se dokaze pul hodniny kochat nad freestylovymi zabery z hor, nebo jen tak ho zajima jak jedna vterinova chyba dokaze obratit cely zivot naruby. Uzasne! ()

tomas.vorel1 

všechny recenze uživatele

Kevin Pearce je skvělí snowboardista, který mohl jednou možná dosáhnout podobných výsledku jako Shaun White. O tom smutnější je to co se mu stalo a jaký boj musel jak fyzicky tak psychicky vyhrát. Dokument chytí za srdce i diváka, který se o snowboarding příliš nezajímá. Jde o to, že má skvěle vystavenou dramaturgii. Finální scéna v titulcích, kde spolu jezdí Shaun White s Kevin Pearcem je skvělou tečkou na závěr. Jediné co bych asi vytknul, že chvílemi dokument až příliš zaujatě kritizuje Shauna Whita. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě takto dokument nedojal. Až děsivě reálný příběh ze života nám ukazuje jak je tenká hrana mezi životem a smrtí. V těchto sportech musíte s podobným trochu počítat a jak bylo ve filmu řečeno, diváci chtějí vidět stále více a proto se zvyšují nájezdy, rampy atd. Tudíž velikost rizika se nadále zvyšuje a pokud chce člověk být jeden z nejlepších, musí ukázat více než ostatní a více riskovat. A proto se dějí nejen takovéto příběhy, jako se stal Kevinu Pearcovi. Lucy Walker až mrazivě zrežíroval jeho život a ukázal divákům i pohled do soukromí tohoto snowboardisty. Kamera se dostala do koutů, které normální člověk vidět nemůže a hlavně tyto snímky dodaly ději velké emoce. Nebrala si žádné servítky a ukázala vše, co zachytila. Tento příběh mě dostal i když bych ho raději viděl jako nezapomenutelnou olympijskou bitvu mezi dvěma giganty na prknech, ale život je někdy krutý. Dokument nám ukázal bez servítky vše, co mohl a já musím dát pět hvězd - 90%. ()

Tribe 

všechny recenze uživatele

Neskutečnej životní příběh vrcholového snowboardisty, který tento sport posunul mílovými kroku dopředu. To, co se mu stalo, bylo fakt hrozný. Respekt jemu a všem podobným lidem, kteří se nebojí opravdu žít a posouvat lidské možnosti až na hranu. ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Ano, vrcholový sport je téměř nepřetržitá Jízda na hraně. Ať se to někomu líbí, nebo ne, technická úroveň nejen ve snowboardingu se neustále zvyšuje a hranice se posouvají i za cenu toho, že se občas někomu něco stane. Vždy se totiž najde někdo, kdo je ochoten jít dále a být v něčem první (ať je jeho motivace jakákoliv). Zde se seznamujeme s mladým Kevinem a sledujeme jeho životní příběh. Po nehodě, která opravdu vypadala hrůzostrašně, jsme svědky několika opravdu silných momentů. A zatímco z Kevina i po těžkém úrazu čiší chuť vrátit se na svah, jeho rodina by ho nejradši na sněhu už nikdy neviděla. Opravdu je zajímavé sledovat celý tento rodinný příběh, kde se pere vděk s životní láskou, touha s rozumem.. Zkrátka emoce ve své nejčistší podobě a spousta věcí k uvědomění. ()

Reklama

Reklama