Reklama

Reklama

Bůh miluje Ugandu

(festivalový název)
  • USA God Loves Uganda
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dokument zkoumá působení amerických evangelikálních hnutí v Ugandě a jejich vliv na současnou africkou kulturu a hodnoty. Ve snaze přetvořit chudou a zranitelnou africkou společnost k obrazu svému využívají novodobí misionáři bigotní výklady biblických zákonů. Zaslepeným bojem proti „sexuální nemorálnosti" a jinakosti tak přispívají k systémovému pronásledovaní gayů a leseb. Film odhaluje i šokující spojitost mezi prosazováním homofobní legislativy a lobbingem amerických evangelikánů v ugandském parlamentu. Podle diskriminačního zákona, který v prosinci 2013 schválila sněmovna, by v Ugandě gayům a lesbám mohlo hrozit doživotní vězení, a někdy i trest smrti. (Jeden svět)

(více)

Recenze (8)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZBOŽŇUJI UGANDU. JE TO VELICE POHOSTINNÁ A PŘÍVĚTIVÁ ZEMĚ. ALE DĚJE SE ZDE NĚCO DĚSIVÉHO. NĚCO, CO BY MOHLO UGANDU ZNIČIT. A PŘICHÁZÍ TO ZVENČÍ...“ /// Dokument jako varování… BŮH ŘÍKÁ: ŠIŘTE UČENÍ DO CELÉHO SVĚTA (a jelikož západ už toho má tak akorát, díky Bohu za Afriku!). Evangelická organizace MDM se chystá do Ugandy. (BŮH CHCE VLÁDNOUT SPRAVEDLIVĚ CELÉMU SVĚTU!) Zmagořená americká mládež, zmagoření Afričani, píča, kterou Bůh vyléčil z homosexuality… Dokument rozebírá důvody, proč je zrovna Uganda testovacím místem pro ideologii těhle náboženskejch fanatiků a hlavní pointou (a důvodem celýho filmu) je antihomosexuální zákon. Jsem heterosexuální ateista. A Afrika… ale co vám budu povídat… Tak zas něco hezkýho vymysli Martine. HALELUJA! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Každej den svádím bitvu mezi tělem a vírou. 2.) Abstinuju. (AIDS je totiž svině!). 3.) Thx za titule ,,Phoebe“. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Je priam neuveriteľné sledovať takzvaných misionárov Evanjelia z poza "mláky", ktorí pristupujú k ľuďom v "dobrej" viere, pričom ich pretvárajú k obrazu svojmu. Finančná pomoc má svoju daň. Ja len dúfam, že nie všetci sú v Ugande vzhľadom k zlej ekonomickej situácii úplne prihlúpli. To ich vzívanie boha, kolísanie so zavretými očami zo strany na stranu, to je čistá psychiatria. Neskutočné kam sa môže jedinec po manipulácii iných doslova prepadnúť. Čo sa týka HIV, AIDS či Americkej dotácie štátu Ugandy programom abstinencie sexu. "Každý" predsa vie že africké krajiny boli testom tejto nákazy. Išlo o biologickú zbraň, ktorou chceli znížiť populáciu krajín tretieho sveta, pričom sa im daný krok vymkol z pod kontroly, až sa daná choroba rozšírila po celom svete. Ohľadom utláčania, či doslova "vešania" homosexuálov, ktorí sú po uzákonení zákona z 2012 považovaní za zločincov, ktorí by v určitých prípadoch mohlo dostať dokonca doživotný trest, to je už iná pesnička, ktorá je zásahom do ľudských práv. A že "Boh" miluje všetky svoje ovečky. Náboženstvo je najväčšou chorobou ľudstva, ktorá sa nedá vyliečiť, na ktorú neexistuje liek. Ľudia by mali veriť v sami seba, svoje schopnosti, dobro, lásku, nie v ilúziu, ktorej propagandu podaktorí využili na legálne obohacovanie. Pomôcť sa dá aj bez vašeho kynoženia kultúr. "Jediný rozdiel medzi sektou a náboženstvom je v pomenovaní" ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

He said it in his own presentation. That some of the things he was saying there, he couldn't say them in America. Africa became the dumping place for his extreme ideas.(...)In America, he's a nobody. But in Africa, this extremist guy becomes the spokesperson of American Evangelicalism. And he's able to address the entire Parliament for five hours. Jedno z těch nejhrůznějších svědectví o typicky západním smýšlení o Africe. "Uganďané bez nás sotva dokážou přežívat, musíme je teda aspoň naučit jak se modlit, jak věřit v Boha - však ani nemají co jíst, tak jak by to mohli sami vědět? A co víc, právě proto je přece Uganda ideálním místem, kde začít s kodifikací nesnášenlivosti vůči homosexuálům. Tak!". Jak (s)prosté. --- Ani se nakonec nemůžu rozhodnout, co mě pohoršilo víc - zdali to byl brainwashing na úrovni prostých obyvatel, kdy je fanatická misionářka schopná začít promluvu k relativně malému klukovi slovy "If you die today..." a pak se šíleně divit, že se nemá k reakci; nebo totéž v bleděmodrém prováděné na úrovni vyšší. --- Jeden osobní poznatek: Když jsem byl v Ugandě poprvé, nebyla zrovna celá tahle debata v takovém kurzu (léto 2013), a přece se kolega-dobrovolník z Nizozemska před místními po celý pobyt raději skrýval za historky o přítelkyni. A nebyl v tom ani zdaleka sám, když co chvíli nekompromisně identifikoval nějakého toho "gaye v přestrojení", který by v Evropě - resp. za normálních okolností - docela jistě randil daleko spíš s klukama než s holkama. Ta nevraživost vůči homosexuálům je zkrátka v Ugandě natolik zakořeněná, že není potřeba A) poblázněných amerických misionářů, ani B) nějakých zákonů, aby si dotyční ve vlastní zemi přišli jako totální vyvrhelové. A jak jsem se záhy (v srpnu 2014) při četných debatách rád přesvědčil, tenhle pohled se mnou sdílela naprostá většina mých ugandských známých. Bohužel, západní optikou se zřejmě celá záležitost těšila jednohlasné podpoře obyvatelstva - protože Afričané jsou přece nesvéprávné opice, které je potřeba dennodenně vést za ručičku vstříc tomu pověstnému světlu na konci tunelu. Oh wait... ()

Diego 

všechny recenze uživatele

Nejsem věřící, protože ČR je z větší míry ateistická země a nejsme prostě vychováni k víře v boha. Ale pokud někomu víra pomáhá k lepšímu životu, tak jen dobře pro něj, nesmí se z toho stát ale fanatismus. Bohužel tyhle fanatici využívají chudých častí země, kde lidi neznají kritické myšlení a dokonale si je dokáží omotat kolem prstu a tím uspokojit svoji duši, jak moc pomáhají lidem a bůh je za to miluje. Ať zkusí přijet k nám klepat v panelacích na neznabohy a obracet je k boží cestě. Rychle by se vraceli zpátky k rodičům, aby si stihli podat přihlášku na vejšku. Pak je tu druhá skupina a to jsou ti chytří, protože díky bohu ze šíření víry dokážou vymáčknout pro sebe pěkný prachy. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Tak špatně jako u tohoto dokumentu mi nebylo ani u nejstrašnějších horrorů. Zas a znovu se ujišťuji, že všechny náboženské organizace by měly být obviněny ze zločinů pro lidskosti! Tento pozoruhodný dokument rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

O tom zákoně slyšeli snad všichni. A tady se snaží ukázat to, jak se k tomuhle dospělo. A musím říct, že jsem si to hodně nedávala občas, od začátku do konce jedno velký wtf, i když už člověk slyšel celkem dost i předtím. Akorát jsem si ještě vzpomněla na tohle video se Stephenem, jak říká, co se dozvěděl od jednoho milýho pána... https://www.youtube.com/watch?v=R7dG-8l29sg ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Těžký dokument, opravdu velmi těžký, rozhodně bych doporučil všem co se cítí na dně, aby se na vlastní oči přesvědčili, že může být i stokrát hůře. - 6/10 - ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Sebestřední mocichtiví "kazatelé" se snaží o politické proniknutí a vybudování základny v Ugandě, místní vláda zase za přijetí homofobního zákona získá nemalé peníze. K těmto účelům je zneužito náboženství, a to jak ve formě fanatických mladých amerických vymytých mozků (kteří se už původní Ježíšově filozofii míru a lásky na míle vzdalují), tak nekriticky myslících, sugestibilních Uganďanů. Dokument je opravdu síla, bylo mi z toho až zle. Jedinou nadějí je ten pastor a oceněný biskup, kteří jsou (vedle vůdce LGBT komunity) jedinými kladnými figurami, ale sami nic nezmůžou. Také jsem si uvědomil heteronomnost křesťanství (které jsem do té doby vnímal spíš jako jednolitou masu) - zatímco skandinávské luteránské církve homosexuály běžně oddávají (a zašly tak dál než třeba ČR), katolický papež je požádal o odpuštění za diskriminaci, ale oddávat nechce, a tihle šílenci by je klidně popravili. ()

Reklama

Reklama