Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film ukazuje nesmyslnost a krutost jakékoliv války. V roce 1389 porazila turecká vojska na Kosově poli Srby, pro které tato bitva znamenala ztrátu národní identity na dlouhé staletí. V této bitvě padl i srbský šlechtic Banović Strahinja, o němž tento film vypráví. Režisér Vatroslav Mimica v tomto filmu zachytil drsnou syrovou a nelítostnou atmosféru středověku, proslulého svým mučením poražených. (Edward-II)

(více)

Recenze (20)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Jsme jako zvířata!"14. století. Banovič Strahinja, hrdina mýtů a srbských písní, který nejspíše ani nežil, je hlavní postavou baladického dramatu z temného středověku. Srbové nebo Turci, obojí mají svého Boha a obojí se ho dovolávají a v jeho jméně praktikují odporné činy. Je to zákon! K čertu se zákony, které ponižují, mučí a přinášejí smrt! Za zradu nabodnutí na turecký kůl, za zradu muže vyloupnutí srbských očí. Turek Alija, vůdce zbojníků, unese Banovičovi ženu Andju a vydrancuje jeho statek. S pomocí skupinky otroků, které koupí od svého tchána, se Banovič pokusí manželku osvobodit. Syrový a krutý obraz dávné doby výborně dokresluje kamera a hudba, využívající lidovou. Mezi nejlepší scény patří naražení na kůl a souboj mezi Banovičem a Alijou. Andje představuje ženu, která by snad dokázala odolat, ale nakonec sama podléhá a neváhá využít své ženské zbraně i k pozdější obraně. Bitky nejsou drsné, jak jsme zvyklí z dnešních filmů, ale utětí hlavy nechybí. Atmosférou film připomene nejlepší české černobílé filmy s historickou tématikou ze šedesátých let. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobře zachycená krutost a nekompromisnost evropských bojůvek a bojůvkářů... Tehdy neexistovala žádná jiná veličina, než síla! Kdo měl štěstí, a udatnost snoubenou v síle, měl cestu otevřenou k úspěchu.. Srbský bájný hrdina se srdcem na pravém místě se probíjí Středověkem. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem v sobě našel plný počet pro tento dosti výjimečný film, jenž svou dobu vyobrazuje s velkou úctou a precizností. Strahinja, srbský sokol, hrdinný mládenec, jehož jméno se v jisté části Balkánu skloňuje možná víc než u nás Žižka s Husem dohromady. Velká škoda, že srbský národ, krom vyznávání jména, nepřevzal i Strahinjovy charakterní vlastnosti či jeho postoj k mravním zákonům lidským, jak sobě i světu, žel přírodo, v minulosti dokázal. Osobně ovšem věřím, že v Srbsku žijí i "Strahinjovi" lidé, vyznávající hodnoty založené na cti a svědomí, převážně a hlavně vůči sobě samému. Podobně přetěžká dilemata řeší ve filmu hned několik postav, nicméně základem takto laděného dramatu je (ne)rozhodování a (ne)konání Strahinjovo a především jeho ženy Andji. Každodenní život pod tíhou otrocké víry, dohledem svého Boha a v boji proti hříchu, který je nutné bez milosti, krutě a především dle zákona trestat. Zákonu se nikdo protivit nemůže, matka, otec i bratr, tě nechají bolestivě a nelidsky trpět, tedy až do chvíle, kdy se v člověku ozve svědomí...vůle k svobodnému myšlení i činům...tedy hřích.___"Bože, nerozumím světu, který jsi stvořil!"___. Dokonalé herectví všech zúčastněných, velmi silný příběh, vyvíjející se do posledních minut a stejně laděná, ničím nenarušená atmosféra, jejíž součástí je i v podstatě dokonalé podchycení lidské morálky a myšlení své doby. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Zatímco Dragana Nikoliće a Radeho Šerbedžiju mám ráda od první chvíle a s přibývajícími léty stále víc, fanynkou modrookého italského sympaťáka jsem nebyla nikdy … možná můj problém nevychází z této skutečnosti, ale nemůžu si pomoct: není to Banović Strahinja, se kterým cítím a jehož osud mne zajímá, až téměř do posledních momentů mi bylo jedno, zda potrestá Turky, kteří ho připravili o všechno a zda získá zpět svou ženu, v podstatě bych ji i chápala, že chce zůstat se svým únoscem....Není asi bez zajímavosti, že technické problémy popravy nabodením na kůl představitel Abdula o mnoho let později zmiňuje ve filmu "Lámanou angličtinou"…. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Historický príbeh o srbskom hrdinovi, ktorému zničili dom, zabili blížnych a uniesli ženu. Tá si myslela, že ju nepríde zachrániť a podviedla ho s Turkom. On jej však odpustil a ochránil od stredovekých mučení. Film sa veľmi tiahne a možno tým chce priblížiť atmosféru vtedajších časov, samozrejme v tých časoch pokiaľ sa nejednalo o vojnu, väčšinou dynamické udalosti neboli a preto to beriem. V tomto filme sú pre mňa aj dve dôležité udalosti a to scéna s nabodávaním na kôl a scéna mečovania medzi nepriateľmi, ktorá trvala veľmi dlho. Film je skrátka epos o hrdinovi, ktorý padol neskôr v jednej z najväčších tragédií pre Srbov, odkedy sa dostali pod nadvládu Osmanskej ríše a Kosovo zaľudnili Turci. Filmu viem veľa z toho čo sa dá odpustiť, lebo sa jedná o rok natočenia 1983, inak by som zhovievavý asi nebol. Ako film ma celkom zaujal svojím tvrdým presadzovaním cti a vykladaním Božích zákonov. Má odo mňa 75%. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

životní osudy srbského Jánošíka Banoviče Strahinji se staly roku 1981 předlohou stejnojmeného snímku líčícího osud tohoto místního hraběte, kterému turci unesou jeho milovanou ženu a on je nucen prosit o pomoc u svého tchána, který však nepřisuzuje přílišné naděje udržení její čistoty a tak se Strahinja vydává do vězení, kde je mu jako armáda svěřeno 14 potulných kejklířů, zločinců a různých dalších recidivistů a on se vydává po stopách Turků a své milované ženy aby jí osvobodil a svedl boj na život a na smrt s vůdcem tureckých narušitelů rodiné pohody a celkové mírumilovnosti a přímočarosti Strahinjova života. Na zemi svého vzniku vcelku velkoryse pojaté dílo bylo u nás uvedeno v dabované verzi a celkovými obrazy nezřídka způsobuje u diváků smích, především scény Strahinji vznešeně se nesoucího na svém věrném oři následovaného "partou" zhýralých a potrhaných chuligánů a následná bitva, kdy jsou... ale to už bych vyzrazoval moc. I když snímek je dost poplatný místním pověstem, fokloru a jistou roli zřejmě sehrálo i zveličování skutečností, které snímek prezentuje. Občasné násilné scény jsou zcela pochopitelným a běžným artiklem doby ve které se příběh odehrává (13. stol.). ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem se obdivoval statečným balkánským národům, jež po staletí nesly břímě osmanské expanze a chránily jižní hranice naší křesťanské Evropy. Tento prostě ztvárněný, ale duševně hluboký epický příběh o statečnosti a milosrdenství, opentlený něžnou hudbou, mne skutečně vzal za srdce. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Viděno znovu po mnoha letech od uvedení v kinech film neztráci nic na své působivosti nejen o nesmyslnosti a krutosti jakékoliv války, ale i o nesmyslnosti víry v Boha. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mam hodne rad juhoslovansku kinematografiu, teraz padla volba na film Banovic Strahinja /pre neznalych - stredoveky srbsky rytier/knieza, ktore bojovalo proti Turkom a umrel tiez 1389/. Stredovek - nabozenstvo bolo v zivote ludi rozhodujuce, urcovalo ekonomicku, socialnu, spolocensku, politicku, poznavaciu ba dokonca i kulturnu rolu. Ateisti prakticky nejestvovali, lebo by ... neprezili, teda aspon nie v najtemnejsom a najdrsnejsom stredoveku. Reziser Mymyca perfektne zachytil stredoveku surovu atmosferu a ukazal sa ako schopny rejza. Film vyborne odsypa, nuda sa dostavila len na chvilu a to v strede filmu, ale to sa da zniest, ked vidim, ze tam hral Gert Frobe /Goldfinger/, dalej Rade Serbedzja /Odstrelovac 2007, Eyes Wide Shut, Podfuck/ a slusny herecky vykon podal aj Franco Nero /Salamandr/. Pre Fandov juhoslovanskej kinematografie rozhodne odporucam : 77 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prekvapive velmi dobre historicke drama, ktere nas privede na Balkan 14. stoleti. Zajimavy pribeh o Strahinjovi, dobre natocene, pekna hudba. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Banovič Strahinja je ponurá historická dráma so silným príbehom, ktorá je svojou naturálnosťou prevedená takmer do dokonalosti. Film je plný temnoty, ľudských zákonov a hriechu, tak typický pre stredovek. Či už nabodávanie na kôl alebo vydlabávanie očí stoja tiež za pozornosť. Bravo Jugoslavija, bravo Mimica. Hodnotenie: 90% ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Bitka na Kosove je jedným zo základných kameňov Srbskej a stredourópskej histórie a jej dôsledky pretrvávajú až do 21 storočia. Porážkou sa Srbi dostali do 500 ročného tureckého vazalstva a otvorila sa im cesta na Balkán a neskoršie do Uhorska, zastavili sa až pred Viedňou. Zapríčinila poturčovanie pôvodného Slovanského obyvaťeľstva a islamizáciu Európy. Na svoju dobu výborný film, vadil mi tam len Franco Nero ktorý nepripomína Srbské knieža. Len ako poznámka k filmu, narážanie na kôl neskoršie sadisticky vykonával aj kresťan Vlad III Tepeš (prezývka narážač na kôl) na Turkoch a to v tisícoch. V mladosti bol rukojemníkom v Istambule, darmo čo sa za mladi naučíš na starobu ako by si našiel. Odtiaľ aj vymyslený Drakula. Косово је Србија a Крым русский ()

Arnyfe 

všechny recenze uživatele

Tento velkolepý snímek o srbské legendě Banoviči Strahinjovi se v ledasčem podobá naší Markétě Lazarové. Grandiózní historické veledílo, které znázorňuje obraz této doby a definuje velmi krutou a surovou dobu kočovných nájezdnických tureckých kmenů. Příběhy jsou vskutku velmi podobné, jelikož na toto téma se dá jen zřídka navázat něčím co se vymyká faktům z historického hlediska. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Juhoslávska klasika podľa srbskej národnej povesti o statočnom bohatierovi zo 14. storočia Strachyňovi Banovičovi, ktorému banda zlých Turkov unesie ženu a on ju ide zachrániť... Rozpočet očividne vysoký nebol, komparz tvorí najviac 30 ľudí, kostýmy ujdú, hudba dobrá, herci sympatickí, násilie na tú dobu celkom odvážne (uťaté hlavy, vypichnuté oči, rozštvrtenie, narazenie na kôl...), bojových scén veľa nie je a sú malé, ale (možno aj vďaka tomu) sú realistické, ako sa len dalo - to platí aj pre celý film. Dej je síce naivný a zromantizovaný, stavia romantický príbeh o láske a odpustení do obdobia krutého stredoveku na Balkáne, ale zároveň je nepriamočiary, prepracovaný a určite zaujme. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Film som videl veľmi neskoro, až 30 rokov po jeho natočení. A zrejme bol vystavaný na postave herca Franca Nera a súbojoch a naturalistických scénach mučenia. Bohužiaľ legenda o Strahinjovi zostala temer zabudnutá a pre mňa osobne, keď film porovnám s filmom Excalibur, ktorý vznikol ešte o dva roky skôr mi nedá povedať, že je to slabšie. Excalibur by som si pozrel i dnes Banoviča už nie. Ale na tú dobu, to mohlo byť v kine vcelku dobré. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu a zemi vzniku pěkný brutus. Nastavených dvacet minut v závěru bylo zbytečné. Má to švih, takže dát sedmdesát procent jistě není od věci. *** a půl ()

Virusman666 

všechny recenze uživatele

Za bolševika jsem na tomto filmu byl čistě náhodně v kině, nelitoval jsem, jen jsem se divil, co to sem ti soudruzi pustili, asi udělali někde chybu... Samozřejmě 5* ()

karel63 

všechny recenze uživatele

Film mě zastihl na vojně a patří k mým nezapomenutelným. Tenkrát se absolutně vymykal všemu, co bolševik pustil do kin. Některé scény si pamatuji dodnes (tohle dokáží vlastně všichni "jugoslávští" tvůrci - okupace v ..., pád říma.., černá kočka...,).I když je film dost naturalistický, včetně všech mučení a krutostí, je přitom i o odpuštění, kterého se dnes ve filmech moc nedostává. ()

Reklama

Reklama