Reklama

Reklama

Slavné dny

(pořad)
Publicistický / Krátkometrážní
Česko, 2010, 7 min

Reportáže o milnících lidské historie. Dny, které změnily tvář tohoto světa. (Stream.cz)

Recenze (83)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Doporučuji přeskočit celý díl a stopnout si ten vteřinový záběr po titulcích. Jsou v něm citované zdroje, které byly použity pro obrazový materiál daného dílu. Ten udávaný zdroj pro obrazový materiál je totiž ve skutečnosti i zdroj pro samotný komentář, kdy si Zuna prostě stáhne z uložto dokument na libovolné téma, podívá se na něj, udělá si z něho poznámky na papír, pak z toho dokumentu sestříhá ty scény, které doprovází vybrané informace, ty přečte do mikráku, spojí nahranou zvukovou stopu se scénami, zvolí si libovolné datum, které ve vykradeném dokumentu padne a máme zde další skvělý díl Slavné dny pro čtenáře novinek.cz! Geniální práce hodná studovaného historika! No a za rok se zde touto profesionální metodou nakumuluje tolik dílů, že rovnou vydáme knihu "Slavné dny", které si můžete zakoupit za pouhých pět stovek! No, neberte to! Geniální sumár pro líné "milovníky" historie, od líných tvůrců "dokumentů". 40% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Slavné dny jsou projektem, kterým se Pavel Zuna definitivně vykoupil z žumpy jménem Nova. Měřítkem jejich úspěchu není pouze brutálně vysoká sledovanost všech epizod, ale i zpracování pořadu. Na ploše pouhých cca 7 minut si vystačí s pár archivními záběry, vhodně zvolenou hudbou, charismatickým komentářem Pavla Zuny a kvantem informací divákovi vyvaří mozek z hlavy. Občas sice narazím na slabší díl, jehož téma mi není moc blízké, ale informační hodnota je i tak nepopiratelná. Snad jedinou kaňkou je cílení na všemožné katastrofy, války, atentáty, vraždy a úmrtí kvůli jejich vyšší sledovanosti. Pravdou je, že tyto dny vás totálně sejmou. Ovšem Zuna a spol. dokáží pravidelně vydolovávat i pozitivní emoce, ale o nich už je jejich další pořád na Streamu, můj vůbec nejoblíbenější. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Slavné dny v dějinách lidstva. ( Sport, katastrofy, prví dobytí, války atd. ) / Viděné epizody *231.dílů / ( Hodnocení: 9/10 ) ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tyto stručné medailonky jsou dobře charakterizovány Zunovým patetickým výrokem "...už neexistuje naděje, že některých věcí se člověk není schopen dopustit..." proneseném v díle o 9/11 zapomínaje přitom na... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pavel Zuna má sympatický hlas a hodí se na obdobné typy reportáží. Neviděl jsem sice všechny epizody tohoto pořadu, ale vybírám si dle toho, co mne zajímá. Během pár minut se člověk dozví spoustu zajímavostí, zhlédne řadu atraktivních autentických záběrů a připomene si významné události z našich i světových dějin. Slavné dny si zaslouží nikoliv palec nahoru, ale oba palce hore a klobouk dolů, poněvadž podobných počinů není nikdy dost. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Za tohle Zunu těžce uznávám. Pořad, jehož každičký díl dokáže v rozsahu cca sedmi minut představit libovolnou historickou událost stokrát zajímavěji a emocionálněji než kdejaký celovečerní dokument. Skvěle zakomponovaná hudba a Zunův inteligentní komentář pak nasazují korunu... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře a sympaticky zpracované minidokumentíky. Zunův hlas a přehledně předložené informace doplněné obrazovým materiálem, tomu se říká dobrá popularizační forma. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Aby člověk dostal komplexnější informaci, je těch pár minut málo. Pro připomenutí, že ten a ten den se stala ta a ta událost, to postačí bohatě. V současné době ústupu televize ze slávy, všudypřítomného internetu, a potřebě rychlé krátké informace, našel pořad své místo na slunci resp. na Streamu. Výběr významných dnů je prováděn uvážlivě. Svůj účel to plní. Ale kvalitní publicistika by měla mít přece jen jinou podobu. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pořad na Streamu o významných historických dnech a událostech. Ne vždy se tomu da 100% veřit... ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

27.1.1945 -Deň oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim. Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol najväčší nemecký vyhladzovací tábor v dobe nacizmu. Bol zriadený roku 1941 asi 3 km od zajateckého tábora Auschwitz I, v dedine Brzezinka neďaleko poľského mestečka Osvienčim. Do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau bolo deportovaných približne 1,3 milióna ľudí. Odhaduje sa, že asi 1,1 milióna z nich tam bolo zavraždených. Z toho 173 tisíc československých občanov. Asi 900 000 deportovaných hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili; zvyšných 200 000 zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania, lekárskych pokusov alebo neskoršieho splynovania. 27. januára 1945 bol tábor oslobodený 322. streleckou divíziou Červenej armády. Vojaci našli v tábore už len 7600 preživších ľudí. Nacisti pred oslobodením tábora poslali viac než 58 000 ľudí na nútené práce do ríše, väzňov ktorí neboli schopní pochodu začali urýchlene vraždiť. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Je mi jedno, jestli jednotlivé díly autor poskládal z jiných dokumentů, sám všechny ty informace určitě nevěděl, někde to najít musel. Mě to takhle vyhovuje, na poli několika minut se dozvím hodně zajímavých nových informací a zároveň si v dnešní zrychlené době ušetřím spoustu času s vyhledáváním (tak líná samozřejmě nejsem, když mě něco opravdu zajímá, zjistím si víc). Je to pěkně sestříhané s fajn hudbou a příjemným hlasem moderátora, tak nevím, co by někteří ještě chtěli. Za mě naprostá spokojenost. 9/10 ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Sem tam nějaká chybka (vzpomínám si na díl o Pearl Harboru, kde bombardér B-17 označil za E-17 nebo tak nějak). Sice by se to v dokumentárních pořadech stávat nemělo, ale jsme jen lidi. Plusem je spousta informací na relativně malém prostoru a hlavně častokrát méně známé události, o kterých se jinak moc nemluví. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

První díly jsou takové, jako bych je dělal já podomácku. Později se ale vypracovali, nicméně schéma zůstalo stejné, převzaté záběry z jiných dokumentů nebo filmů. Nicméně dokáží dobře plnit svůj účel, stručně informovat o historii. A to musím jako učitel dějepisu ocenit. A také je v hodinách používám. Ale zlepšit by se určitě daly. ()

Reklama

Reklama