Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 1
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (1 307)

POMO 

všechny recenze uživatele

Cooper mieri vysoko, chce uznanie a Oscarov. A Eastwooda do toho zlákal evidentne na vysoký honorár. Ináč by do toho Clint nešiel, scenár zas toľko priestoru pre jeho rozprávačské nadanie neponúka (citové scény s manželkou by zvládol kdekdo). Jednoduchosť a priamočiarosť filmu, ktorý neprináša nič nové pod helmou a opiera sa výhradne o potenciál real-life osudu skutočného Chrisa Kylea na jednu stranu poteší (film strhne, aniž by na diváka kládol vyššie požiadavky), no pre využívanie všemožných klišé a absenciu osobitosti (ktorou disponoval identicky vystavaný, ale menej polopatický The Hurt Locker) na Oscarov nemá nárok. Ak teda Akadémia nemieni až tak okato priznať, že je to viacej o politike ako filmoch. Centrálna akčná scéna (Butcher+vŕtačka+chlapec) majstrovsky zostrihaná. Zato druhá polovica potrebuje skrátiť. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tři roky střílet do zblbnutí během té spravedlivé „obranné války“ v Iráku ženy a děti, to je jistě chvályhodné, nesmírně patriotistické a nejedna texaská máma s texaským tátou z toho roní slzy štěstí, jak se jim ten kluk poved. Je to také ale ta nejlepší cesta uhnat si vcelku kulantní PTS. Vaše stará se okamžitě nakazí, chytne permanentní PMS, a tak je potom mnohem příjemnější trávit čas s ostatníma gumama v zákopech a dělat "hu-ha", než čurákovat doma v dosahu té harpyje a užívat si vzájemně své syndromy. „Bránit“ svou vlast v tisíce kilometrů vzdálené perské prdeli je navíc dle amerických měřítek velmi hrdinské a tolik hrdé vdovy jsou odměňovány zmuchlanou vlajkou, která je pak určitě šuká, stará se jim pečlivě o fakany a nosí domů pravidelně výplatu. Al Kajdy a jiných tenoristických uskupení je i plný Jemen, Omán, Sýrie, Saudská Arábie a dokonce i Malajsie, ale tam kdovíproč soudruzi Ameriku bránit nejezdí. Zřejmě proto, že jsou perské koberce v maloměstských amerických domácnostech v současné době dost IN. Ač jsem čekal patetickou a kýčovitou poluci senilnějícího starce, na něhož už za placem určitě někde číhá Bledý jezdec, zhostil se toho Klint opravdu obdivuhodně důstojně. Je to spíše válečné než drama, svižné, vesměs skrytě neagitující všechny ty astrofyziky, molekulární mikrobiology a nukleární vědce do těch skvělých a kůl ozbrojených seal, smysluplné a uvěřitelné akce pokokot, možná bych se nebál říct až tři prdele, a hlavně!!! žádná z těch duchaplných marinád neodkráčí po svých po pádu na šutráky ze stometrových skal, a když je nějaká ta hadrová hlava střelí, dokonce i umřou! Otylý Bredly navíc střihnul toho vybouchaného vidláka naprosto famózně, a tak bych tomu za pomocí lingvisticky vytříbeného citoslovce „Vytk, vytk!“ vytknul snad jen ten klišovitě ohraný souboj znepřátelených snajprů o to, kdo koho na pár kiláků trefí do oka co nejblíž zorničce, a samozřejmě mírnou glorifikaci bezprecedentní invaze světospásných pamrdů na území suverénního státu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem mnohokrát četl jako o u ukázce přehnaného vlastenectví a patriotismu, ale já ho tam neviděl. Za to vidím často to české vlastenectví, ožrat si hubu při uspěchu našich sportovců, vzít do ruku vlajku a ožralej jak prase řvát, že jsem hrdej čech, případně jít a nadávat cikánům do sviní nebo zvolit za prezidenta člověka, který lže, rozeštvává národ, uráží lidi a svou mstivou a zákeřenou povahou si kompenzuje každou svou prohru. Nic dalšího u velké části tohoto národa nevidím. Američani jsou už z hlediska historie jiný než my, ano nemusíme to vždy chápat a nemusí se nám to líbit, ale bylo by fajn kdyby jsme se naučili respektovat ty druhý a jejich hodnoty, které jsou postaveny na rodině, ale i na vztahu ke svý zemi a hodnotám který jejich země vyznává, jakoli jsou i američany znásilňovány. To přesně jsem v tom filmu viděl. Viděl jsem v něm člověka, kterýho začaly požírat vlastní ideály, viděl jsem taky lidi z masa a kostí, který největší boj nesvádí někde v Iráku, ale sami v sobě, ale taky jsem viděl hodně lásky, Tayu jako svou ženu by si asi přálo hodně chlapů a teď rozhodně nemyslím na ten záběr, kde je v černým krajkovým prádle, a ještě jsem ve filmu viděl, že slovo jeden za druhýho není jen slogan. Silný, emotivní a skvěle zahraný film ve kterým mě dostala nejedna scéna a nejeden dialog. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo viac akčný vojnový film než fungujúca dráma. Cooper sa snaží a Eastwood to dáva celkom s prehľadom, ale ten príbeh okrem predpokladaného vývoja ("chcel brániť vlasť, stal sa hrdinom a začalo mu z toho hrabať, ale vďaka rodine sa z toho dostal") nemá vlastne čo ponúknuť. Darmo, aj skutočný príbeh môže byť predvídateľné klišé bez emócií. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Eastwoodův přesný zásah, u kterého se asi bude obhajoba amerického způsobu uvažování zaměňovat za patos, vyniká především v tom, že i přes podstatnou část stopáže strávenou na bojišti, si dovede uchovat civilní atmosféru a Kyleův neobyčejný „skill“ dává k dobru spíše jen tak naokraj, protože v jádru hlavní hrdina zůstává tím ryzím americkým rednekem, který ve výtečném Cooperově obtloustlém podání texasky žvatlá o obraně vlasti, a přitom víte, že to myslí s bezelstnou upřímností; délka a hluchá bratrská linka je to jediné, co tomu lze vytknout, protože takhle chtěl vypadat i J. Edgar. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film je rozdělen na dvě části. Jedna se odehrává v Iráku a druhá v domovině. Když pominu skutečnost, že Bradley Cooper hraje svojí roli naprosto precizně, tak musím dodat, že všecko ostatní je tu naprosto špatně. V Iráku se toho totiž děje hrozně málo. Pár zásadních scén tu je, ale to k dobrému filmu rozhodně nestačí. Třeba ta první scéna. Ta je přímo mistrovská. Jenže v tom nejnapínavějším se všechno protne a najednou to Clint sestřihne s minulostí a životem ve Státech. Celé napětí v ten moment klesne a mně nezbývá, než sledovat, proč vlastně Chris do toho Iráku odjel. Po delší době to začne mít spád a mně najednou dojde, že tenhle film nemá vůbec žádné emoce. Chris je v Americe, pak v Iráku, následně se vrátí do Ameriky a opět zase skončí v Iráku. Emoce vlastně žádný než nějaký. To Hurt Locker zvládal naprosto s přehledem. Tady mám problém každou další scénu vůbec dokoukat. No....byl jsem zklamaný. Čekal jsem, že Americký Sniper bude něco v duchu dnešních pseudo válečných filmů jako jsou právě Hurt Locker nebo Mariňák, ale ve své podstatě jsem dostal naprosto rutinní záležitost, která nezaujme příběhem ani prostředím. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $58,8miliónaTržby USA $350,126,372Tržby Celosvetovo $547,326,372Tržby za predaj Blu-ray v USA $42,119,262Tržby za predaj DVD v USA $37,821,890║ v rámci daného životopisného konceptu dobre spracované, po režisérskej stránke Clint Eastwood vie ako na to ale treba uznať že určité rezervy sa tu nájdu, ide hlavne o vypäté scény a surovosť pri prestrelkách ktorá tak nezarmúti, nezhnusí, nedostane do kolien ako by sa čakalo, herecky na úrovni ale nie zas dych berúce výkony, záver je smutný, nuž Eastwood má už iné lepšie klenoty na konte ako bravúrna a nedocenená Výmena, či Gran Torino a právom ocenená Million Dollar Baby /80%/ ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Vážení, vytýkat válečnému filmu, že obsahuje komplexní rodinnou zápletku hlavního hrdiny, je teda pěkná píčovina. Nebýt tam ty trampoty depresivní hospodyňky v krizi středně intenzivní menstruace, tak by se z filmu stal suchopárný videomanuál na to, jak lze dvaatřiceti způsoby správně nahodit fasádu šedou kůrou mozkovou. A vůbec, Clint je starý kýčař, ten by tu špetku dojemného dramatu naprcal naprosto kamkoliv. I do receptu na gulášovou bábovku podle Ládi Hrušky by zvládl napasovat tragický osud piškotu, který ve Vršovické pekárně sjel omylem z výrobního pásu a byl tak po dobu tří nekonečných týdnů odtržen od své rodiny, až jej nakonec našel místní bezdomovec a s láskou ho jako vlastního namočil do vaječného likéru. A už vidím tu Kauflanďáckou reklamu: "Každý chleba je tragickým příběhem obilí, které se mohlo stát pivem, ale nevyšlo to. Happy endy prodáváme u nás za dvacet čtyři devadesát včetně zálohy. I Clintovi chutnalo!". A ač mi hezky sedl i Bradley, protože je to zkrátka chlap jak mešita, a Allah mi buď svědkem, že kdybych měl v oblibě zvedání stožárů v tunelech, tak bych se mu nezdráhal přeleštit kvér, ale jinak to byl film průměrný a táhnoucí se jak nazelenalý vaginální výtok od koulí až ke kundě. A závěr mě potěšil. Vytrvale odolávat syfilisu, aby vás nakonec zabily zkažený lasagně, to dokáže pokurvit reputaci. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se to ještě více nesoustředilo na konflikt s nepřátelským sniperem Mustafou. Ten mě na tom bavil a zajímal nejvíc. Jinak to je solidně zvládnutý válečný film, který ale ničím extra nepřekvapí. Wahlbergovo Na život a na smrt, také podle skutečné události, bylo o dost lepší. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CHCI, ABYSTE V TĚCH BARBARECH VZBUDIL STRACH Z BOHA A NAŠEL HO…“ /// Chris Kyle, chlápek s talentem pro lov, byl ke svýmu údělu vychováván od mala… Životopis, kterej pacifisti nikdy nepochopěj. To, že mě baví sledovat úvodní dril a pak stříkání různejch tělních tekutin po okolí se dá pochopit. Ale že zůstanu v pohodě i při rodinnejch radovánkách… Clint je frajer. Chápu tu Chrisovu bezmoc, že nemůže trefit to, co nevidí. Ze syrskýho řezníka, nebo ze situací, kdy to koupěj „naši“, by emoční prožitky dokázal vydolovat i Troška (jo, ten. Že je z tebe dostal i v Babovřeskách? To mě nepřekvapuje…), ale citlivě ukázat, jakej že ta válka dokáže vyčarovat syndrom - a navíc bez zbytečnýho patosu a vlasteneckýho onanování, to už jsem dlouho neviděl! Eastwood vyždímal scénář do mrtě. Nezbejvá mi než uznat, že frajer, co trefil cca 160krát to co chtěl, může bejt taky jenom člověk. A lepšího rejžu si ke svý poctě přát nemohl. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,Americký sniper“ kterou v roce 2012 napsali Chris Kyle a Scott McEwen, neznám. 2.) Mám tlak 170/10 (ale jen když su doma). 3.) Thx za titule ,,fceli medvidek“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 3,555 // Otvárací Víkend v USA: $89,269,066 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Brutální, akční, silné, emotivní, správně americky vlastenecké a jednoduše krásně převyprávěné story legendárního snipera z aktuální války. Film je velmi akční, často se zde střílí, tempo je slušné, dialogy na úrovni, kamera úhledná, Bradley perfektní, potěší také Mustafa zákeřný arabský sniper a největší Bradleův konkurent, který dá zavzpomínat na film Nepřítel před branami. Snad jediný zástupce letošních oscarovek, který by si to opravdu zasloužil. Lone Survivor se mi sice o trošku líbil více, ale i tohle je velmi solidní a poutavá záležitost 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nesympatický, militantný kretén, ktorý nikdy v živote nič nedokázal (až na sex bez kondómu), následne išiel vraždiť do cudzej krajiny, ktorej sa ani len nesnažil porozumieť a potom z toho mal traumu. Pár bodov za atmosféru a za to, že mám vo filmoch rád snajperov, ale inak hrozný film s otrasným antihrdinom. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jako jó - ten film je dobrej. Určitě bych se přikláněl spíš na stranu BHD nebo Hurt Lockeru, než k Lone Survivor (což byla imho epesní sračka). Dosud dobrý. Střídání rodinné perspektivy s těmi vybranými chvílemi z Iráku mě bavilo, ze souboje s druhým sniperem se dalo vytřískat víc ale líbilo se mi, že se to drželo při zemi a stále tam bylo několik momentů, které bylo opravdu vyhrocené. Tohle si děda Clint pohlídal, ovšem problém mám až s tím koncem - zaprvé to vrhá možná až příliš dobré světlo na hlavního hrdinu, je to až příliš oslavné a nesedí mi to v porovnání se vším, co se odehrálo předtím a zadruhé - chtělo to tu poslední scénu, chtělo to na férovku, syrově ukázat, že to "zlo" je opravdu všude, ne jenom tam. Chápu, že se toho možná tvůrci báli ale ten film to potřeboval, alespoň z mého pohledu ano. Patriotické titulky na závěr to pak už definitivně zabily. Takže skvělé až do posledních dvou minut, které mi srazily dojem podobnou rychlostí jako vypálená kulka syrského olympionisty. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se něčeho zdlouhavého a přehnaně psychologického, ale 84-letý Eastwood je prostě borec - AMERICAN SNIPER je dobře dívatelný, a přitom precizně zpracovaný příběh moderní válečné legendy. Skrývá se zde nejen spousta napínavé brutální akce ze střech a ulic evakuovaných iráckých měst, ale i emotivní osobní cesta takovýho "normálního texaskýho kovboje", kterému byla odmala vštěpena sada několika základních pravidel a hodnot. Po dvou hodinách tu nezbyde ani troška k nepochopení, naopak, co jsem viděl dávalo perfekt smysl a bylo tak zajímavé (válka vs. realita), že jsem následně dobrovolně strávil ještě nějakých 10 tisíc slov textu k doplnění si informací z více perspektiv. Jo a, jestli chcete vidět pěknou američanskou propagandu, běžte hledat jinam, tady jí moc nenajdete. Tak... Eastwood má další velký zářez a přesný Cooper se definitivně potvrdil jako špičková herecká star. A ten kasovní triumf v USA? AMERICAN SNIPER vlastně nechtěně (?) vyhladil Irák do vlastenecky trochu snesitelnější, hrdinštější podoby než jaký fiasko to bylo v reálu. A v tom ohledu je snad vůbec nejvýznamnější. P.S. Ale dívejte na to jako na film, “pravda je irelevantní...” ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Překvapivě hodně hodbrý!! Tak bych nějak to viděl na 4,5*/5, ale za plnej to není ... v akčních filmech jsem fakt mega-náročnej a v hodnocení "přísnej" ... :)) Každopádně..film úžasným způsobem vykresluje "službu" amerického vojáka, běžnýho chlapa od rodiny, který je ale zároveň Odstřelovač jednotek SEAL. Jak jdou tyto dvě "funkce" dohromady právě tento film vykresluje a mám pocit, z toho co jsem viděl, že žádný film to neučinil touto formou a tak dobře. Ano, máme tady stovky válečných, post-válečných a psychologicko-sociální dramat a o tom, jak voják zabíjí v nesmyslné válce a pak příjde domů a tam mu začne hrabat z postraumatického válečného stresu a "blabla blabla" ... To mě nebaví. Ale tento jako by snad "srossover" dvou těžko uchopitelných témat v jedný časový rovině je fakt unikátní!! Na jednu stranu zde máme excelentní akční scény a jsou jich mraky a ještě k tomu působí reálně, naturalisticky a cynicky (to třetí je jen dojem, to poslední jest pravdou hořkou ...). A do toho máme telefonáty a to i z válečné vřavy, kdy hlavní hrdina, kolem kterého sviští kulky a on střílí Arabáče jak na běžícím páse komunikuje s rodinou ... to to je fakt WTF a otevírá milion otázek, které film jenom naťuknul!! A proto podle mě není dobré do nich příliš zabředávat, jinak by se člověk mohl zacyklit, ztratit důvěru v řád i chaos reality a buď se zbláznit nebo si to hodit ... Fakt hustej, ale vysoce kvalitní film ... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Americký sniper je kombinací válečného filmu z Iráku a psychologického z USA. Psychologické filmy ani příběhy z islámského světa rád nemám, přesto byl tento pozdní Eastwoodův film pro mne dobrou a kvalitní podívanou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Svoboda amerických občanů se musí srdnatě hájit a to samozřejmě mimo území USA v zemích, kde ze země tryská ropa. Tak je správné, tak to má být a kdo s tím nesouhlasí, ten je terorista. Takže jsem terorista, no a co. A z Amerického snipera navíc stříká patriotismus tak obludný, že bych ho s chutí hodil do odpadu, jenže nemohu. Mne totiž bavily vynikající telefonáty s manželkou uprostřed bojové akce, také ostřelovací scény s Mustafou byly celkem slušné a za paradoxní konec bych si dovolil zatleskat samotnému životu. ()

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama